Ugchelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ugchelen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ugchelen
Ugchelen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Apeldoorn Apeldoorn
Coördinaten 52° 11′ NB, 5° 56′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2018) 6.135[1]
Overig
Postcode 7339
Netnummer 055
Woonplaatscode 2256
Detailkaart
Locatie in de gemeente Apeldoorn
Locatie in de gemeente Apeldoorn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ugchelen is een dorp in de gemeente Apeldoorn in de Nederlandse provincie Gelderland, ten zuidwesten van Apeldoorn, met 6331 inwoners (1 januari 2018). Ugchelen is een officiële woonplaats met woonplaatscode (2256) en eigen postcode (7339). De inwoners worden "Ugchelnaren of Ugchelse" genoemd. Het dorp kenmerkt zich door het grote aantal vrijstaande woningen en villa's.

Dorpskenmerken[bewerken]

Het oude dorp van Ugchelen is net als dat van Apeldoorn groter geworden door de papierindustrie. Het had 11 watermolens, waaronder de Bouwhofmolen en De Hamermolen.

In september 2007 is gestart met een renovatie van de hoofdstraat, de Ugchelseweg. De nieuwe inrichting voorziet onder meer in een nieuwe 30 kilometerzone en in verkeerstechnische maatregelen die zijn gericht op de verbetering van de veiligheid voor (winkelende) voetgangers en fietsers.

Het 'dorpsgevoel' komt terug in een aantal elementen. Zo zijn er diverse dorpsverenigingen, zoals in het dorpshuis Ugchelens Belang. De Bronkerk neemt een centrale plaats in binnen de gemeenschap. Dit komt onder andere tot uiting in het kerkblad van de Bronkerk, "De Bron" genaamd, dat kosteloos huis aan huis verspreid wordt binnen Ugchelen. In dit blad staan kerkelijke berichten, evenementen, aankondigingen en berichten en advertenties van de plaatselijke middenstand.

Ziekenhuis[bewerken]

Aan de rand van Ugchelen, op grondgebied van de woonplaats Apeldoorn, bevindt zich het belangrijkste ziekenhuis van de regio: Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, voorheen Gelre ziekenhuizen, locatie Lukas.

Bekende inwoners[bewerken]

Woonachtig (geweest) in Ugchelen[bewerken]

  • Jan Kromkamp, voetbaltrainer en oud-profvoetballer. ( geboren 17 augustus 1980 in Makkinga)
  • Medy van der Laan, politicus voor (D66) (geboren 14 augustus 1968 in Spijkenisse)
  • Marius van Dokkum, kunstenaar en illustrator. (geboren 1957 in Andijk)
  • Peter Bosz, voetbaltrainer en oud-profvoetballer. (geboren 21 november 1963 in Apeldoorn)
  • Gino Bosz, profvoetballer. (geboren 23 april 1993 in Rotterdam)

Geboren in Ugchelen[bewerken]

Begraafplaats en Crematorium Heidehof[bewerken]

Aan de Engelanderholt is de Begraafplaats Heidehof gevestigd. Hockeyer Remco Vogelzang is er begraven, net als fotograaf Sanne Sannes en beeldhouwers Johannes Cornelis Wienecke en Pieter Puijpe.

Indeling[bewerken]

Ugchelen is vanuit het CBS verdeeld in 3 buurten: Ugchelen, Ugchelen-Zuid en De Bouwhof. Naast de officiële CBS-buurten zullen de Ugchelenaren zelf het eerder hebben over buurten die binnen het dorp bekend zijn, zoals "De drie laantjes", "De burgen", "De Sokkenbuurt", "De Cloese", "De Steinen", "De Veldekster".

Het bebouwde gebied van Ugchelen is tegen Apeldoorn aan gegroeid. Het dorp had geen eigen bebouwde kom meer. Op 9 november 2016 hebben b en w van de gemeente Apeldoorn, op verzoek van Ugchelen, het dorp een eigen bebouwde kom toegekend.

Sportverenigingen[bewerken]

Bekende evenementen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)
  1. CBS Statline, Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 27 juli 2018, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen"