Ugchelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ugchelen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ugchelen
Ugchelen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Apeldoorn Apeldoorn
Coördinaten 52° 11′ NB, 5° 56′ OL
Algemeen
Inwoners (2005) 7000
Detailkaart
Locatie in de gemeente Apeldoorn
Locatie in de gemeente Apeldoorn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ugchelen is een dorp in de gemeente Apeldoorn in de Nederlandse provincie Gelderland, ten zuidwesten van Apeldoorn, met ruim 6100 inwoners (begin 2016). Ugchelen is een officiële woonplaats met woonplaatscode (2256) en eigen postcode (7339). Het bebouwde gebied van Ugchelen is tegen Apeldoorn aan gegroeid; Ugchelen maakt deel uit van de bebouwde kom van Apeldoorn.[1] De inwoners worden "Ugchelenaren" genoemd.

Dorpskenmerken[bewerken]

Het oude dorp van Ugchelen is net als dat van Apeldoorn groter geworden door de papierindustrie. Het had 11 watermolens, waaronder de Bouwhofmolen en De Hamermolen.

In september 2007 is gestart met een ingrijpende renovatie van de hoofdstraat, de Ugchelseweg. De nieuwe inrichting voorziet onder meer in een nieuwe 30 kilometerzone en in verkeerstechnische maatregelen die zijn gericht op de verbetering van de veiligheid voor (winkelende) voetgangers en fietsers.

Het 'dorpsgevoel' komt terug in een aantal elementen. Zo zijn er diverse dorpsverenigingen, zoals in het dorpshuis Ugchelens Belang. De Bronkerk neemt een centrale plaats in binnen de gemeenschap. Dit komt onder andere tot uiting in het kerkblad van de Bronkerk, "De Bron" genaamd, dat kosteloos huis aan huis verspreid wordt binnen Ugchelen. In dit blad staan kerkelijke berichten, evenementen, aankondigingen en berichten en advertenties van de plaatselijke middenstand.

Ziekenhuis[bewerken]

Aan de rand van Ugchelen, op grondgebied van de woonplaats Apeldoorn, bevindt zich het belangrijkste ziekenhuis van de regio: Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, voorheen Gelre ziekenhuizen, locatie Lukas.

Bekende Ugchelenaren[bewerken]

Begraafplaats en Crematorium Heidehof[bewerken]

Aan de Engelanderholt is de Begraafplaats Heidehof gevestigd. Hockeyer Remco Vogelzang is er begraven. Net als fotograaf Sanne Sannes en beeldhouwers Johannes Cornelis Wienecke en Pieter Puijpe.

Indeling[bewerken]

Het dorp Ugchelen vormt samen met de wijk Apeldoorn Zuid het stadsdeel Apeldoorn Zuidwest. Ugchelen is vanuit het CBS verdeeld in 6 buurten: Ugchelen, Ugchelen-Zuid en De Bouwhof. Naast de officiële CBS-buurten zullen de Ugchelenaren zelf het eerder hebben over buurten die binnen het dorp bekend zijn zoals "De drie laantjes", "De Sokkenbuurt", "De Cloese", "De Steinen", "De Veldekster", et cetera.

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. plaatsengids.nl. Ugchelen Geraadpleegd op 28-01-2015

Beluister

(info)