Gerritsflesch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerritsflesch
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Gerritsflesch (Gelderland)
Gerritsflesch
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Apeldoorn Apeldoorn
Coördinaten 52° 10′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Inwoners 29
Foto's
Gerritsflesch in 2014
Gerritsflesch in 2014
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Gerritsflesch is een gehucht in de Nederlandse gemeente Apeldoorn. Het maakte tot 1966 deel uit van de gemeente Barneveld en ligt op een uitgestrekte heidevlakte in de omgeving van het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Het gehucht ligt aan de Gerritsflesweg ten zuiden van de plaats Radio Kootwijk.

In Gerritsflesch wonen 29 mensen, van wie de meesten de achternaam Bos dragen. Deze inwoners zijn vrijwel allemaal aan elkaar verwant. Vroeger bezat het gehucht nog twee boerderijen en een molen, maar deze zijn in de loop der tijden verdwenen.

De naam van het plaatsje is ontleend aan een nabijgelegen ven, dat "Gerritsflesch" wordt genoemd (een oudere naam was "Gardersche Flesch") en dat bekendstaat om zijn bijzondere waterflora en -fauna. Het ven werd aan het begin van de twintigste eeuw steeds vaker door recreanten bezocht. Al in 1929 werden de natuurwaarden daardoor zodanig bedreigd dat Staatsbosbeheer moest besluiten het af te sluiten.[1] Tegenwoordig is het meer Gerritsflesch slechts bij excursies toegankelijk voor publiek. Het ven ligt binnen de grenzen van militaire oefenterrein Harskamp.

De meeste huizen in Gerritsflesch zijn zonder vergunning gebouwd. De overheid heeft de bouw achteraf gelegaliseerd. Tot begin 21e eeuw was er ook een camping, die moest verdwijnen toen het gebied door Staatsbosbeheer als beschermd natuurgebied in ere werd hersteld. In 2002, het laatste jaar waarin de camping bestond, vond er een onopgehelderde reeks caravanbranden plaats.