3FM Serious Request

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
3FM Serious Request
Het glazen huis van 3FM Serious Request 2009 op de Grote Markt in Groningen
Het glazen huis van 3FM Serious Request 2009 op de Grote Markt in Groningen
Algemeen
Naam 3FM Serious Request
Datum 2004 – heden
Doel Projecten van Het Nederlandse Rode Kruis
Opbrengst 86.675.057,- (t/m 2015)
€ 151.791.508,- (t/m 2014, alle landen)
Dj's en muziek
Website http://seriousrequest.3fm.nl/

3FM Serious Request (vaak verkort tot Serious Request) is een jaarlijks terugkerende actie van de Nederlandse radiozender NPO 3FM waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van Het Nederlandse Rode Kruis. Drie dj's (in 2016 twee dj's) worden gedurende zes dagen (in 2004 vijf dagen) opgesloten in een glazen huis, zonder vast voedsel te eten. Tegelijkertijd draaien ze dag en nacht, in ruil voor een donatie, verzoeknummers voor luisteraars. Verder worden bekende Nederlanders ingezet en worden er gedoneerde zaken geveild.

De actie wordt sinds 2004 jaarlijks gehouden in de week voor Kerstmis. Na afloop van de actie werd tot 2015 de Top Serious Request uitgezonden, waarin de aangevraagde platen nog een keer gedraaid worden. Vanaf 2016 heet deze lijst "Het Langste Weekend".

3FM Serious Request (Nederland (hoofdbetekenis))
Utrecht (2004, 2005 & 2006)
Den Haag (2007)
Breda (2008, 2016)
Groningen (2009)
Eindhoven (2010)
Leiden (2011)
Enschede (2012)
Leeuwarden (2013)
Haarlem (2014)
Heerlen (2015)
Apeldoorn (2017)
Locaties van Serious Request

Kenmerken[bewerken]

Opzet[bewerken]

Interieur van het glazen huis tijdens de editie van 2006
De brievenbus waar geld in gegooid kan worden tijdens Serious Request 2008 in het glazen huis te Breda

In de week voorafgaand aan Kerstmis nemen drie dj's(in 2016 twee dj's) van het radiostation NPO 3FM gedurende zes dagen plaats in een glazen huis, om radio te maken voor het goede doel. De eerste drie edities stond het glazen huis op de Neude in Utrecht, sinds 2007 wisselt de locatie.

De dj's mogen geen vast voedsel eten, in plaats daarvan krijgen ze groente- en fruitsappen. Ondertussen maken de drie presentatoren afwisselend radio, waarbij de playlist is gebaseerd op door het publiek aangevraagde muziek. Voor zo'n aanvraag wordt een geldbedrag betaald, meestal zo'n 10 tot 25 euro met uitschieters tot enkele duizenden euro's.

Muziekaanvragen vormen echter niet de enige bron van inkomsten. Er zijn door het hele land acties van zowel NPO 3FM als particulieren. Zo organiseert NPO 3FM een veiling van uiteenlopende producten en activiteiten en zet de zender radio- en tv-presentatoren in om geld te verzamelen, bijvoorbeeld door klusjes te doen. Ook wordt er jaarlijks een benefietwedstrijd voor Serious Request gespeeld tussen een door NPO 3FM dj Frank van der Lende samengesteld Serious Request-team en het RTL-Sterrenteam. Ook particulieren zamelen veel geld in, soms direct, soms ook door klusjes of andere gesponsorde activiteiten. Ook de Nederlandse regering draagt soms een steentje bij. In 2009 was de overheidsbijdrage 3 miljoen euro, maar sindsdien heeft de regering geen bijdrage meer geleverd.

Het geld kan zowel direct gestort worden als afgeleverd worden bij het glazen huis. Hiervoor bevindt zich in het glazen huis een brievenbus waar geld in kan worden gestort. Via deze brievenbus komen contant geld en cheques binnen. Tijdens Serious Request 2012 was er echter een aparte box voor de cheques naast het Glazen Huis en was de bus in het huis alleen bestemd voor contant geld. Bij sommige donaties, vooral in het geval van cheques, wordt de gever door de dj kort geïnterviewd.

De dj's in het glazen huis krijgen ook regelmatig donateurs op bezoek, evenals beroemdheden. Tot de editie 2014 was er elke avond en nacht een slaapgast in het huis. Tijdens de editie 2015 was de slaapgast vervangen door de Challenge, waarin verschillende 3FM-dj's binnen 24 uur zoveel mogelijk geld moesten zien in te zamelen. In 2016 keert de slaapgast echter weer terug. Dagelijks wordt een tussenstand bekendgemaakt. Aan het eind van de actie wordt het huis geopend, waarna de dj's naar een groot podium lopen. Daar worden ze herenigd met hun partner, krijgen ze een appel en wordt het eindbedrag bekendgemaakt.

Ieder jaar is 3FM Serious Request gewijd aan een bepaald thema, een zogenaamde 'stille ramp'. Dit thema wordt enkele maanden tevoren bekendgemaakt en staat vervolgens centraal tijdens de actie.

Muziek[bewerken]

Bij elke editie van 3FM Serious Request komt er in de loop van de dagen één plaat in de picture, doordat er vaak op werd geboden en doordat de dj's hier vrolijk van werden. Deze platen zijn niet van tevoren gekozen. Het favoriete nummer van de dj's wordt over het algemeen ook het meest aangevraagd. Dit nummer wordt dan ook vaak het Serious Request Anthem genoemd.

Na afloop van Serious Request wordt tot en met 3 januari de Top Serious Request uitgezonden, een overzicht van de meest aangevraagde platen. Het meest aangevraagde nummer wordt als laatst gedraaid. Vanaf 2016 heet deze lijst echter "Het Langste Weekend".

Sinds 2008 wordt er ook een themanummer gemaakt voor Serious Request. Dit nummer wordt in de weken voor Serious Request regelmatig gedraaid en dient tevens ter ondersteuning van de promofilmpjes. In 2015 werd voor het eerst het themanummer tevens het Serious Request Anthem.

Internationaal[bewerken]

Door de jaren heen heeft de actie navolging gekregen in verschillende andere landen. Ook Zwitserland, Zweden, Kenia en Zuid-Korea hebben inmiddels een eigen glazen huis-actie. België had van 2006 tot 2011 ook een glazen huis onder de naam Music For Life.[8]

Edities[bewerken]

Request on Tour 2003[bewerken]

Request on Tour was de voorloper van 3FM Serious Request. De laatste drie dagen van 2003 toerde de 'Request-bus' door het land om geld in te zamelen voor Villa Pardoes door middel van het aanvragen van verzoeknummers voor geld. Er werd 16.000 euro opgehaald.

3FM Serious Request 2004 ('Jouw druppel op een gloeiende plaat')[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2004 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2004 verlieten dj's Rob Stenders en Ruud de Wild 3FM, waarna zij werden vervangen door respectievelijk Giel Beelen en Wouter van der Goes. Zendercoördinator Florent Luyckx ging op zoek naar een platform om deze aangepaste programmering wat meer profiel te geven. 3FM was door die vernieuwing volgens hem kwetsbaar, al helemaal in de maand december. Toen ontstond in september 2004 na het fataal afgelopen gijzelingsdrama in Beslan bij programmamakers het idee om iets voor een goed doel te gaan doen. Het bestaande format van het jaar ervoor werd hiervoor sterk uitgebreid. 3FM zocht daarop contact met de stichting Beslan, maar deze zei geen geld nodig te hebben. Toen kwam de zender in contact met Het Nederlandse Rode Kruis. Die hulporganisatie vond dat in de wereld veel gebeurt dat nauwelijks in de publiciteit komt, zoals de nood in Darfur. Dit werd dan ook het thema van de eerste Serious Request. Tussen 20 en 24 december 2004 vond Serious Request in de vernieuwde vorm voor het eerst plaats op de Neude in Utrecht.[9] Wouter van der Goes, Claudia de Breij en Giel Beelen waren daarbij de bewoners van het huis, waarin ze vijf dagen lang, 24 uur per dag radio maakten en daarbij niets aten. In totaal werd er € 915.955,- verzameld. Het programma won de Marconi Award 2004–2005 voor het beste radioprogramma.

3FM Serious Request 2005 ('Red een kind in Congo')[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2005 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tussen 19 en 24 december 2005 werd er opnieuw een glazen huis opgebouwd op de Neude in Utrecht.[10] Dit keer waren de bewoners Giel Beelen, Gerard Ekdom en Wouter van der Goes. Er werd geld ingezameld voor kinderen in Congo. Er werd € 2.203.549,- opgehaald, waarvan € 1.000.000,- van de Nederlandse regering. Het programma ontving het Gouden Radio-Oortje 2006 voor het beste radio-evenement van het afgelopen jaar.

Cabaretier Youp van 't Hek zong zijn lied Flappie. Dit kerstlied zong hij toen voor de derde keer in het openbaar.[bron?] Tijdens de Serious Request-editie van 2009 in Groningen en die van 2012 in Enschede bracht hij het weer ten gehore.

3FM Serious Request 2006 ('30 miljoen landmijnen, daar kun je niet omheen')[bewerken]

Het glazen huis op de Neude in Utrecht
1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2006 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2006 vond deze actie voor de derde keer plaats. Net als de eerdere jaren was er ook nu weer een glazen huis opgebouwd op de Neude in Utrecht nu met de bewoners Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sander Lantinga. Ditmaal was er gekozen om hulp te bieden aan slachtoffers van landmijnen. De eindstand die op 24 december bekend werd gemaakt was € 2.848.495,-, inclusief de beloofde één miljoen euro van de Nederlandse regering.

Huis in België[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Music For Life (2006) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2006 werkte ook het Vlaamse Studio Brussel mee voor hetzelfde goede doel. Bij hen stond het glazen huis in de studentenstad Leuven. De actie leverde uiteindelijk € 2.705.156,- op, waarvan € 100.000,- van de Vlaamse overheid en een verdubbeling van het totaalbedrag door de Federale overheid.

3FM Serious Request 2007 ('De wereld schreeuwt om drinkwater!')[bewerken]

Het glazen huis op het Plein in Den Haag
1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2007 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 30 augustus 2007 werd bekend dat er dit jaar geld ingezameld zou worden voor het realiseren van betere drinkwatervoorzieningen in de wereld. Deze editie van Serious Request vond in tegenstelling tot de voorgaande jaren niet plaats op de Neude in Utrecht, maar op het Plein in Den Haag met de dj's Gerard Ekdom, Rob Stenders en Michiel Veenstra. Uiteindelijk werd er € 5.249.466,- opgehaald.

Huizen in andere landen[bewerken]

Ook in 2007 organiseerde het Belgische Studio Brussel de actie onder de naam Music For Life, met een glazen huis in Leuven. De opbrengst van hun actie was dit jaar € 3.353.568,-.

Het Franstalige Zwitserse publieke radiostation Couleur 3 deed dit jaar voor de eerste keer mee aan de actie. Dit huis stond aan de Rue de la Rôtisserie in Genève onder de naam Couleur Terre. De dj's hebben niet gevast en ze moesten het alleen van de aangevraagde platen hebben. De opbrengst was uiteindelijk 252.000 Zwitserse frank, ofwel € 151.218,-.

Land Motto Donaties Donatie regering Opbrengst in Opmerkingen
Vlag van Nederland Nederland 3FM Serious Request
(De wereld schreeuwt om drinkwater!)
€ 2.624.733,- € 2.624.733,- € 5.249.466,-
Vlag van België België Music For Life
(De wereld schreeuwt om drinkwater!)
€ 3.353.568,- € 3.353.568,-
Vlag van Zwitserland Zwitserland Couleur Terre Fr. 252.000,- € 151.218,- Deden voor het eerst mee
Totaal € 6.129.519,- € 2.624.733,- € 8.754.252,-

3FM Serious Request 2008 ('Een vluchteling is nergens zonder jouw hulp')[bewerken]

Het glazen huis op de Grote Markt in Breda
1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2008 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2008 zette de actie zich in voor de vluchtelingen en stond het glazen huis in Breda op de Grote Markt, alwaar Coen Swijnenberg, Paul Rabbering en Giel Beelen van 19 tot en met 24 december 2008 opgesloten zaten. Het opgehaalde bedrag werd door de Nederlandse regering aangevuld met 2.500.000 euro, waardoor 5.702.621 euro het eindbedrag was.

Huizen in andere landen[bewerken]

In 2008 was er ook een huis opgebouwd in de Zweedse plaats Malmö, georganiseerd door de Sveriges Radio. Deze actie vond één week eerder plaats dan die in Nederland en België en leverde 3.016.247 Zweedse kronen, oftewel 277.778 euro, op.[11] In Vlaanderen heeft de actie, genaamd Music For Life dit jaar niet plaatsgevonden in Leuven, maar op de Zuid in Gent en was bestemd voor Moeders op de vlucht voor oorlog en geweld. Voor dit goede doel hebben ze 3.503.246 euro opgehaald. Het Zwitserse Franstalige Couleur 3 deed dit jaar niet meer mee.

Vanaf 2008 is er ook een glazen huis in Nairobi in Kenia. Van 19 tot en met 24 december organiseert Ghetto Radio in Nairobi de Keniaanse versie van Serious Request. Het huis stond in het hart van de stad bij The Kenyatta Internationals Conference Centre. De Keniaanse publieke omroep KBC zond dagelijks een programma uit op televisie.

Land Motto Donaties Donatie regering Opbrengst in Opmerkingen
Vlag van Nederland Nederland 3FM Serious Request
(Een vluchteling is nergens zonder jouw hulp)
€ 3.137.937,- € 2.500.000 € 5.702.621,-
Vlag van België België Music For Life
(Moeders op de vlucht voor oorlog en geweld)
€ 3.503.246,- € 3.503.246,-
Vlag van Zweden Zweden Musikhjälpen Kr 3.016.247,- € 277.778,- Werd één week eerder gehouden
Vlag van Kenia Kenia Serious Request Deed mee uit solidariteit
Totaal € 6.868.961,- € 2.500.000 € 9.418.961,-

3FM Serious Request 2009 ('Stop malaria, play the music')[bewerken]

Het glazen huis op de Grote Markt in Groningen
1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2009 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2009 stond het glazen huis van 18 tot en met 24 december op de Grote Markt in Groningen en werd bemand door Gerard Ekdom, Giel Beelen en Annemieke Schollaardt. Er werd geld opgehaald voor de bestrijding van malaria. Het eindbedrag bedroeg 7.113.447 euro, waarvan drie miljoen euro door de Nederlandse regering werd gedoneerd.

Huizen in andere landen[bewerken]

Terwijl Serious Request in Groningen aan de gang was werd ook in Gent in Vlaanderen geld voor de bestrijding van malaria ingezameld door Studio Brussel tijdens Music For Life. In Zwitserland werd hetzelfde initiatief uitgevoerd onder de naam 'Jeder Rappen zählt', dit jaar in Bern in plaats van Genève, nadat één jaar werd overgeslagen. Evenals het Zweedse Musikhjälpen liep deze variant van Serious Request één week eerder af. Voor de tweede keer werd er door Ghetto Radio een Keniaanse Serious Request georganiseerd dat tegelijkertijd werd gehouden als de Groningse Serious Request. Op 23 december werd het glazen huis in Nairobi getroffen door een tropische regenbui, waardoor het huis vol liep met water en de uitzendingen gestaakt moesten worden.[12][13]

Land Motto Donaties Donaties regering Opbrengst in Opmerkingen
Vlag van Nederland Nederland 3FM Serious Request
(Stop malaria, play the music)
€ 4.113.447,- € 3.000.000,- € 7.113.447,-
Vlag van Zwitserland Zwitserland Jeder Rappen zählt Fr. 7.019.284,- € 4.699.410,64 Werd één week eerder gehouden
Vlag van België België Music For Life
(Stop malaria, laat de wereld niet in de steek!)
€ 2.349.595,- € 1.000.000,- Federale regering
€ 300.000,- Vlaamse regering
€ 3.955.223,-[14][15] Het eindbedrag op 24-12-2009 bedroeg € 3.649.595,-
Vlag van Zweden Zweden Musikhjälpen Kr 5.748.442,- € 552.425,28 Werd één week eerder gehouden
Vlag van Kenia Kenia Serious Request Deed mee uit solidariteit Werd getroffen door een tropische regenbui
Totaal € 11.714.877,90 € 4.300.000 € 16.320.505,92

3FM Serious Request 2010 ('Aids nam hun ouders weg, geef ze hun toekomst terug')[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2010 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het glazen huis stond van 17 tot 24 december 2010 op de Markt in Eindhoven. Het thema was kinderen met hiv en weeskinderen van ouders die zijn overleden ten gevolge van aids.[16] Gerard Ekdom, Giel Beelen en Coen Swijnenberg waren de dj's in het glazen huis. Het eindbedrag bedroeg 7.135.707 euro, de Nederlandse regering doneerde, in tegenstelling tot voorgaande jaren, niet.[17]

Huizen in andere landen[bewerken]

Terwijl 3FM Serious Request in Nederland aan de gang was, werd ook in Antwerpen in Vlaanderen geld ingezameld voor hetzelfde doel door Studio Brussel tijdens Music For Life. Ook in Zweden en Zwitserland stond een week eerder een "glazen huis", zij het voor andere doelen.

Land Motto Donaties Donaties regering Opbrengst in euro's Opmerkingen
Vlag van Nederland Nederland 3FM Serious Request
(Aids nam hun ouders weg, geef ze hun toekomst terug)
€ 7.471.000,- € 7.135.707,-
Vlag van Zwitserland Zwitserland Jeder Rappen zählt
(Elke cent telt)
Fr. 8.996.326,- € 7.062.607,41 Werd één week eerder gehouden.
Vlag van België België Music For Life
(Laat een weeskind niet alleen)
€ 3.720.747,- € 1.000.000,- Federale regering
€ 300.000,- Vlaamse regering
€ 5.020.747,- Opbrengst is bestemd voor hiv-weeskinderen.
Vlag van Zweden Zweden Musikhjälpen
(De muzikale steun)
Kr 12.236.417,- € 1.360.784,41 Werd één week eerder gehouden.
Vlag van Kenia Kenia Serious Request Deed mee uit solidariteit 2141 hiv-testen uitgevoerd.
Totaal € 19.615.138,82 € 1.300.000,- € 20.915.138,82

3FM Serious Request 2011 (This One's For Mama)[bewerken]

Glazen huis op de Beestenmarkt in Leiden
1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2011 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tegelijk met de bekendmaking van de plaats van Serious Request 2010[18] werd ook de locatie van Serious Request 2011 onthuld. De dj's Timur Perlin, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg en gasten waren te zien in Leiden, op de Oude Singel tussen de Beestenmarkt en de Turfmarkt/Prinsessekade.[19]

Huizen in andere landen[bewerken]

In Vlaanderen, Zweden en Zwitserland stond ook een "glazen huis", zij het voor andere doelen.

Land Motto Donaties Donaties regering Opbrengst in Opmerkingen
Vlag van Nederland Nederland 3FM Serious Request
(This one's for mama)
€ 8.621.004,- € 8.621.004,-
Vlag van België België Music For Life
(We do give a shit)
€ 5.842.716,- € 1.300.000,- € 7.142.716,- Opbrengst is bestemd om kinderen met diarree te helpen.
Vlag van Zwitserland Zwitserland Jeder Rappen zählt
(Elke cent telt)
Fr. 6.295.846,- € 5.157.566,71 Werd één week eerder gehouden.
Vlag van Zweden Zweden Musikhjälpen
(De muzikale steun)
Kr 18.104.362,- € 2.004.490,97 Werd één week eerder gehouden. Opbrengst is bestemd om meisjes naar school te laten gaan.
Vlag van Kenia Kenia Serious Request Deed mee uit solidariteit In Kenia wordt mensen verzocht om bloed te geven in plaats van geld.[20]
Totaal € 21.625.777,68 € 1.300.000,- € 22.925.777,68

3FM Serious Request 2012 (Let's Hear it for the Babies)[bewerken]

Glazen huis op de Oude Markt in Enschede
1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2012 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Serious Request 2012 vond plaats op de Oude markt in Enschede. Van 18 tot en met 24 december vertoefden de dj's Giel Beelen, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom[21] in het glazen huis, deze editie met als doel het terugdringen van babysterfte. Het eindbedrag bedroeg € 12.251.667,-. Na afloop is dit gecorrigeerd naar € 13.839.731.

Huizen in andere landen[bewerken]

In Zweden, Zwitserland, Zuid-Korea en Kenia stond ook een "glazen huis", zij het voor andere doelen.

In 2012 deed Studio Brussel weer mee met Music for Life, al hebben zij besloten het dat jaar zonder glazen huis te doen. Zij deden dit voor dementie onder de titel 'Een week om dementie nooit te vergeten'.

Land Motto Donaties Opbrengst in euro's Opmerkingen
Vlag van Nederland Nederland Serious Request: Let's Hear it for the Babies € 13.839.731,- € 13.839.731,- Opbrengst is bestemd om babysterfte te verminderen
Vlag van Zweden Zweden Musikhjälpen
(De muzikale steun)
Kr 23.301.823,- € 2.649.999,82 Werd één week eerder gehouden. Opbrengst is bestemd om kinderen in sloppenwijken schoon drinkwater te geven.
Vlag van Zwitserland Zwitserland Jeder Rappen zählt
(Elke cent telt)
Fr. 6.712.839,- € 5.557.519,13 Opbrengst is bestemd om iedereen toegang te geven tot schoon drinkwater.[22]
Vlag van Kenia Kenia Serious Request: Vote for peace, vote for Kenia Deed mee uit solidariteit
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea Serious Request 411.634.460,- € 291.071,26 Opbrengst is bestemd om babysterfte te verminderen
Totaal € 20.750.257,21

3FM Serious Request 2013 (Let's Clean this Shit up)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2013 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 27 april 2012 werd door 3FM-dj's Timur Perlin en Paul Rabbering bekendgemaakt dat Serious Request 2013 zal plaatsvinden op het Wilhelminaplein in Leeuwarden.[23] Deze editie zal als doel hebben om de stille ramp diarree te verminderen, zo werd op 11 juni 2013 bekendgemaakt.[24] Van 18 tot en met 24 december vertoeven de dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg in het glazen huis.[25]. Het glazen huis werd in 2013 gesloten door turner Epke Zonderland. Het eindbedrag bedroeg € 12.302.747,-.

Huizen in andere landen[bewerken]

In Wallonië, Zweden, Zwitserland en Kenia komt ook een "glazen huis", zij het voor andere doelen. In Vlaanderen doet Studio Brussel ook dit jaar mee met Music For Life, maar zij doen dit niet met een glazen huis maar door een hele week buiten te leven. Luisteraars kunnen kiezen uit meer dan 700 goede doelen/organisaties in Vlaanderen. Music For Life zend onder de noemer De Warmste Week uit. Ook doet voor het eerst Wallonië, het Franstalige deel van België mee. En dat op de zender VivaCité onder de noemer Viva For Life. Hun goede doel is kansarme kinderen tot 3 jaar in Wallonië en Brussel.

Land Motto Donaties Opbrengst in euro's Opmerkingen
Vlag van Nederland Nederland Serious Request
(Let's clean this shit up)
€ 12.302.747,- € 12.302.747,- Opbrengst is bestemd om diarree tegen te gaan
Vlag van België België Viva For Life € 1.267.351,- € 1.267.351,- Opbrengst is bestemd voor kansarme kinderen tot 3 jaar.
Vlag van Zweden Zweden Musikhjälpen
(De muzikale steun)
Kr 28.426.046,- € 3.147.815,- Werd één week eerder gehouden. Opbrengst is bestemd om sterfte door zwangerschap tegen te gaan.
Vlag van Zwitserland Zwitserland Jeder Rappen zählt
(Elke cent telt)
Fr. 3.229.768,- [26] € 2.635.970,- Ten bate van kinderen in sloppenwijken; voorlopige stand bij einde uitzending was Fr. 1.624.167,-
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea Serious Request 1,449,041,255 € 999.838,-
Vlag van Kenia Kenia Serious Request Doet mee uit solidariteit Inzamelen van 12000 pakjes maandverband, zodat in 2014 in totaal 1000 meisjes zonder onderbreking naar school kunnen. Ook wordt er voorlichting gegeven over de problematiek van meisjes en jonge vrouwen.
Totaal € 20.353.721,-

3FM Serious Request 2014 (Hands off our Girls)[bewerken]

Het glazen huis op de Grote Markt in Haarlem
1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2014 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Serious Request 2014 vond plaats op de Grote Markt in Haarlem.[27] Het doel van deze editie was het helpen van meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld in conflictgebieden.[28]. De drie DJ's die in 2014 in het Glazen huis zaten waren: Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren. Voor Ekdom was het de achtste keer dat hij het huis in ging, voor Coen Swijnenberg was het de vijfde keer. Domien Verschuuren was er voor het eerst.

Huizen in andere landen[bewerken]

In 2014 stonden er ook "glazen huizen" in Wallonië, Zweden, Zwitserland, Zuid-Korea, Oostenrijk, Letland en Portugal. In de drie laatstgenoemden was dit voor het eerst. Het doel van de acties verschilt per land, en is niet overal hetzelfde als het doel in Nederland. In Vlaanderen stond wederom geen glazen huis, maar werd wel weer de actie Music For Life gehouden. Zij doen dit door een hele week buiten te leven. Luisteraars kunnen kiezen uit meer dan 800 goede doelen/organisaties in Vlaanderen.

Land Motto Donaties Opbrengst in euro's Opmerkingen
Vlag van Nederland Nederland Serious Request: Hands off our Girls € 12.380.438,- € 12.380.438,- Opbrengst is bestemd voor slachtoffers van seksueel geweld in oorlogsgebieden
Vlag van België België Viva For Life € 2.103.404,-[29] € 2.103.404,- Opbrengst is bestemd voor baby's die leven onder de armoedegrens
Vlag van Zweden Zweden Musikhjälpen
(De muzikale steun)
Kr 30.489.975,-[30] € 3.207.902,46 Werd van 8 tot en met 14 december gehouden. Opbrengst is bestemd om de verspreiding van HIV tegen te gaan. [31]
Vlag van Zwitserland Zwitserland Jeder Rappen zählt
(Elke cent telt)
Fr. 6.127.335,-[32] € 5.095.953,58 Opbrengst is bestemd voor mensen die met hun familie op de vlucht zijn.[33]
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea Serious Request
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Ö3 Weihnachtswunder: Wo jeder Wunsch hilft!
(Ö3 Kerstwonder: Waar elke wens helpt)
€ 617.582,-[34] € 617.582,- Werd van 19 tot en met 24 december gehouden. Opbrengst is bestemd voor families in nood in Oostenrijk.[35]
Vlag van Portugal Portugal Toca a Todos
(Het raakt iedereen)
€ 410.000,-[36] € 410.000,- Werd van 3 tot en met 6 december gehouden. Opbrengst is bestemd voor de bestrijding van kinderarmoede.[36]
Vlag van Letland Letland Dod Pieci!
(Geef vijf!)
€ 64.460,-[37] € 64.460,- Werd van 17 tot en met 23 december gehouden.[33]
Totaal € 23.879.740,04 Tussenstand. Nog niet alle eindstanden zijn bekend/meegeteld.

3FM Serious Request 2015 (Keep Them Going)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2015 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

NPO 3FM had voor Serious Request 2015 de plaats Heerlen geselecteerd.[27] Dit jaar zetten de dj's zich in voor de toekomst van kinderen en jongeren in oorlogsgebieden. NPO 3FM en het Rode Kruis vroegen aandacht voor jongeren die moeten overleven onder extreme omstandigheden in Syrië, Zuid-Soedan, Jemen en de Centraal-Afrikaanse Republiek. De bewoners van het Glazen Huis waren dit jaar Giel Beelen, Paul Rabbering en Domien Verschuuren. Beelen bewoonde voor de negende keer het Glazen Huis, Rabbering voor de derde keer en Verschuuren voor de tweede keer. Nieuw was dat er iedere 24 uur een vierde dj in het huis plaatsnam, namelijk Roosmarijn Reijmer, Michiel Veenstra, Frank van der Lende, Eva Koreman en Wijnand Speelman.

Ten opzichte van eerdere jaren waren er dit jaar enkele veranderingen doorgevoerd. Zo waren er geen slaapgasten meer, geen sapjesalarm en geen veiling-tv. In plaats van de slaapgasten ging er elke dag 24 uur een extra 3FM-dj het glazen huis in. Veiling-tv werd dit jaar vervangen door de "Niet-in-de-winkel-te-koop-winkel", dit was een popup-store waarbij bezoekers veilingstukken konden bezichtigen.

De definitieve opbrengst aan donaties in 2015 werd vastgesteld op € 8.671.288,-[38]. Dit was minder dan in voorgaande jaren.

Serious Request op de Grote Markt in Breda 2016

3FM Serious Request 2016 (Laat Ze Niet Stikken)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2016 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

NPO 3FM heeft voor Serious Request 2016 de plaats Breda geselecteerd. De stad ontving de week voor kerst het Glazen huis voor de tweede keer: in 2008 stond het glazen huis er ook.[39] De opbrengst wordt dit jaar gebruikt om de hoge sterfte door longontsteking terug te dringen.

Voor het eerst gingen niet drie, maar twee dj's het huis in: Domien Verschuuren en Frank van der Lende.[40] Net als voorgaande jaren werden de dj's 's nachts bijgestaan door verschillende nachtgasten. Deze editie van Serious Request werd vooral gekenmerkt door de nagellakactie van de terminaal zieke Tijn (6) waarmee hij ruim 2,5 miljoen euro heeft opgehaald. De voorlopige opbrengst was aan het eind van de actieweek € 8.744.131.

1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request 2017 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

3FM Serious Request zal in 2017 in Apeldoorn worden gehouden.[41]

Statistieken[bewerken]

Overzicht[bewerken]

Jaar Doel Motto Deejays Plaats Opbrengst[42]
2004 Darfur, Soedan Jouw druppel op een gloeiende plaat Giel Beelen
Wouter van der Goes
Claudia de Breij
Utrecht € 915.955
2005 Kindsoldaten in Congo Red een kind in Congo Giel Beelen
Wouter van der Goes
Gerard Ekdom
Utrecht € 2.203.549
2006 Landmijnen 30 miljoen landmijnen, daar kun je niet omheen Giel Beelen
Gerard Ekdom
Sander Lantinga
Utrecht € 2.648.495
2007 Schoon drinkwater De wereld schreeuwt om drinkwater! Gerard Ekdom
Michiel Veenstra
Rob Stenders
Den Haag € 5.249.466
2008 Hulp aan vluchtelingen Een vluchteling is nergens zonder jouw hulp Giel Beelen
Coen Swijnenberg
Paul Rabbering
Breda € 5.637.937
2009 Malaria Stop malaria, play the music Gerard Ekdom
Giel Beelen
Annemieke Schollaardt
Groningen € 7.113.447
2010 Stille slachtoffers van aids Aids nam hun ouders weg, geef ze hun toekomst terug Gerard Ekdom
Giel Beelen
Coen Swijnenberg
Eindhoven € 7.471.000[43]
2011 Moeders in oorlogsgebieden This one's for mama Gerard Ekdom
Timur Perlin
Coen Swijnenberg
Leiden € 8.621.004
2012 Terugdringen van babysterfte Let's hear it for the babies Gerard Ekdom
Giel Beelen
Michiel Veenstra
Enschede € 13.839.731[44]
2013 Kindersterfte door diarree Let's Clean this Shit up Paul Rabbering
Giel Beelen
Coen Swijnenberg
Leeuwarden € 12.302.747
2014 Slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden Hands off our Girls Gerard Ekdom
Domien Verschuuren
Coen Swijnenberg
Haarlem € 12.000.438[45]
2015 Kinderen en jongeren in oorlogsgebieden Keep Them Going Giel Beelen
Domien Verschuuren
Paul Rabbering
Heerlen € 8.671.288[46]
2016 Longontsteking Laat Ze Niet Stikken Domien Verschuuren
Frank van der Lende
Breda € 8.744.131[47]


Opbrengst[bewerken]

Dj's in het glazen huis[bewerken]

Giel Beelen had voor zichzelf de regel gesteld dat hij na drie achtereenvolgende jaren in het glazen huis een jaar over zou slaan. Deze regel werd ook opgevolgd door andere dj's maar in 2012 is Gerard Ekdom van deze regel afgestapt en ging hij voor het vierde achtereenvolgende jaar het glazen huis in. In 2014 stapte Beelen ook van de regel af, toen hij na twee jaar al bekendmaakte een jaar over te slaan.[48] Dit deed hij omdat de editie van 2014 plaatsvond in zijn woonplaats Haarlem. Hij wilde daarom echt de sfeer van deze stad proeven en dat kon hij niet als hij in het Glazen Huis zou zitten. Hij wilde hiervoor op andere manieren geld ophalen voor de actie.

Naam dj '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 Totaal
Giel Beelen Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje 9
Wouter van der Goes Vinkje Vinkje 2
Claudia de Breij Vinkje 1
Gerard Ekdom Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje 8
Sander Lantinga Vinkje 1
Michiel Veenstra Vinkje Vinkje 2
Rob Stenders Vinkje 1
Coen Swijnenberg Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje 5
Paul Rabbering Vinkje Vinkje Vinkje 3
Annemieke Schollaardt Vinkje 1
Timur Perlin Vinkje 1
Domien Verschuuren Vinkje Vinkje Vinkje 3
Frank van der Lende Vinkje 1

Opmerking: De vetgedrukte dj's zijn momenteel nog werkzaam bij 3FM.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]