Jan Odink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Odink
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Berend Jan Odink
Geboren 18 augustus 1944
Partij LPF
Titulatuur Ir.
Politieke functies
2002-2003 Staatssecretaris van LNV
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Berend Jan (Jan) Odink (Zwolle, 18 augustus 1944) is een Nederlands politicus. Namens de LPF was hij staatssecretaris op het ministerie van Landbouw, Natuurbehoud en Visserij in het kabinet-Balkenende I.

Jan Odink is een is landbouweconoom. Hij studeerde agrarische en industriële bedrijfseconomie aan de Landbouwhogeschool Wageningen. Voordat Odink in de politiek terechtkwam, was hij vanaf 1985 secretaris van het bestuur Productschap Vee en Vlees. Tevens had hij bij het productschap de functie van sectordirecteur rood vlees.

Als staatssecretaris was hij onder andere belast met visserij, dierenwelzijn en mestbeleid. Hij verruimde de mogelijkheden om op kokkels te vissen in de Waddenzee en bereikte in december 2002 overeenstemming over een nieuw Europees visserijbeleid, waarbij de quota voor onder andere schol en kabeljauw werden verlaagd. Terwijl het kabinet demissionair was, trok hij door zijn voorganger ingediende wetsvoorstellen in over de huisvesting van vleeskuikenouderdieren en over een verbod op pelsdierhouderij.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 stond Odink 15e op de kandidatenlijst van de LPF, te laag voor een plek in het parlement. Sinds februari 2006 is hij voorzitter van het Productschap Vis.