Steven van Eijck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Steven van Eijck
Steven van Eijck.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Steven Richard Antonius van Eijck
Geboren 4 augustus 1959
Partij namens de LPF
Titulatuur dr.
Politieke functies
2002-2003 Staatssecretaris van Financiën
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Steven Richard Antonius van Eijck (Rotterdam, 4 augustus 1959) is een voormalig Nederlands politicus. Namens de Lijst Pim Fortuyn was hij staatssecretaris op het departement Financiën in het kabinet-Balkenende I.

Onderwijzer en wetenschapper[bewerken]

Voordat Van Eijck staatssecretaris van financiën werd, was hij werkzaam als docent algemene economie, bedijfseconomie en bankleer aan de Hogeschool voor Economische Studies in Rotterdam en tevens verbonden als wetenschappelijk hoofddocent fiscale economie, belastingrecht en financiële planning aan de Erasmus universiteit en als universitair hoofddocent verbonden aan de open universiteit Nederland. Hij was directeur van het Instituut voor Financiële Planning (IFP) van de Erasmus universiteit. In 1999 werd hij uitgeroepen tot beste docent van de economische faculteit aan de Erasmus Universiteit. Steven van Eijck zat in tal van redacties en van zijn hand verschenen enkele honderden publicaties, waaronder (studie)boeken, artikelen en columns. In 2005 promoveerde hij op het proefschrift 'Het vermogen te dragen' bij prof dr L.G.M. Stevens aan de Erasmus Universiteit.

Ondernemer in de financiële dienstverleningssector[bewerken]

Van Eijck was van 1996 tot 2002 tevens werkzaam in de financiële dienstverleningssector als voorzitter van het bestuur van de academie voor financiële planning, chairman of the board of directors van de European Financial Planning Association (EFPA) en directeur/grootaandeelhouder van het instituut voor fiscale kennisoverdacht (inmiddels instituut voor financiële kennisoverdracht). Thans is hij voorzitter van de raad van advies van het Nederlands instituut voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf (NIBE-SVV) en voorzitter van de executive academy, die zich binnen NIBE-SVV richt op informatie en kennisoverdracht ten behoeve van het topkader in de financiële dienstverleningssector.

Ongebonden politicus[bewerken]

Tijdens de formatie van het kabinet-Balkenende I was hij onafhankelijk adviseur voor de LPF. Als staatssecretaris was hij samen met minister van Financiën Hans Hoogervorst verantwoordelijk voor de versobering van de spaarloonregeling en de afschaffing van de premiespaarregeling. De levensloopregeling werd in deze periode ingesteld. Ook bracht hij een wet tot Goedkeuring van een belastingverdrag met België tot stand. Van Eijck presenteerde zich nadrukkelijk als staatssecretaris namens en niet van de LPF, waarvan hij geen lid was. Hiermee creëerde hij enige distantie tussen hem en de partij. Nadat Van Eijck uit de regering verdween, werd hij door het kabinet-Balkenende II benoemd tot commissaris voor het jeugd- en jongerenbeleid. Hij was daarin belast met het oplossen van knelpunten in het jeugdbeleid, eindverantwoordelijk voor de Operatie Jong en hij moest de samenwerking tussen verschillende betrokken departementen (vws, bzk, oc&w, justitie, sozaw, vrom en financiën)bevorderen. Afsluitend bracht hij in 2006 en 2007 een viertal sturingsadviezen uit: 'Koersen op het kind', 'Kompas voor het nieuwe kabinet', 'Diversiteit in het jeugdbeleid' en 'Groeistuipen in het speciaal onderwijs'. Het overgrote deel van de 127 aanbevelingen is overgenomen door het kabinet Balkenende III. Het laatste deel door de kabinetten Rutte-Verhagen en Rutte-Asscher. De Ministerraad heeft op 7 november 2008 ingestemd met de voordracht tot benoeming door de koningin van Van Eijck als voorzitter van Actal (Adviescollege toetsing regeldruk, voorheen Adviescollege toetsing administratieve lasten) tot eind 2011. In juli 2008 werd hij door minister Verburg geïnstalleerd in de task force financiering landschap Nederland. In juni 2010 benoemde Minister van Middelkoop hem tot lid van de visitatiecommissie wijkaanpak. Minister Kamp vroeg hem in 2011 een advies uit te brengen over de toekomst van de product- en bedrijfschappen.

Gezondheidszorg[bewerken]

Van Eijck was van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2014 de onafhankelijke bestuursvoorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Vanuit die rol was hij lid van het federatiebestuur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) en is daarnaast voorzitter van de verenigde eerstelijnsorganisaties VELO (fysiotherapeuten, apothekers, thuiszorginstellingen, verloskundigen, eerstelijnspsychologen, tandartsen, huisartsen en wijkverpleegkunidgen) geweest.

Filantropie[bewerken]

Steven van Eijck was tot 2015 voorzitter van de samenwerkende brancheorganisaties filantropie SBF. Hierin zijn vertegenwoordigd de goede doelen (VFI), vermogensfondsen (FIN), fondswervende instellingen (IF) en kerken (CIO). Op 21 juni 2011 tekenden minister president Mark Rutte en hij het convenant 'Ruimte voor geven' voor een structurele samenwerking tussen regering en de sector filantropie.

Rotterdammer[bewerken]

Steven van Eijck was de eerste voorzitter van de Economic Development Board Rotterdam. De stad Rotterdam heeft hem in 2007 voor zijn grote verdienste de Wolfert van Borselenpenning toegekend. Steven van Eijck was Bestuursvoorzitter van de stichting Rotterdam European Youth Capital. Rotterdam was in 2009 de eerste jongerenhoofdstad van Europa. Onder de naam YOUR WORLD organiseerde de stichting verschillende activiteiten om o.a jongerenparticipatie te bevorderen.

Onderscheidingen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Wouter Bos
Staatssecretaris van Financiën
2002-2003
Opvolger:
Joop Wijn