Landelijke Huisartsen Vereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landelijke Huisartsen Vereniging
Het hoofdkantoor van de LHV is gevestigd in de Domus Medica in Utrecht
Het hoofdkantoor van de LHV is gevestigd in de Domus Medica in Utrecht
Afkorting LHV
Ontstaansdatum 1946
Voorzitter Ella Kalsbeek
Algemeen secretaris Carin Littooij
Hoofdkantoor Mercatorlaan 1200, Utrecht
Land Nederland
Europees lidmaatschap Wonca Europe
Type vereniging beroepsvereniging
Aantal werknemers 85
Ledenaantal 12.000
Rechtspersoon vereniging
Website https://www.lhv.nl

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is een beroepsvereniging voor huisartsen in Nederland. De LHV werkt dagelijks aan meer dan 150 onderwerpen. De vereniging werd opgericht in 1946 toen huisartsen hun krachten gingen bundelen. Naast de belangen van de beroepsgroep als geheel, behartigt de LHV ook de belangen van individuele huisartsen. Dit kunnen vrijgevestigde huisartsen zijn, maar ook huisartsen in loondienst, waarnemende huisartsen en huisartsen in opleiding.

De LHV probeert er met de belangenbehartiging voor te zorgen dat haar leden (de huisartsen) hun beroep goed kunnen uitoefenen. Zo is de LHV de woordvoerder voor de aangesloten huisartsen in overleg met de regering en zorgverzekeraars.

Vanaf 1 september 2014 is Ella Kalsbeek bestuursvoorzitter van de LHV. Van 2006 tot 2014 was Steven van Eijck de bestuursvoorzitter. Lodi Hennink was van 15 mei 2007 tot 1 oktober 2016 de algemeen directeur. Hij is opgevolgd door Paul van Rooij, die tot oktober 2016 directeur van GGZ Nederland was.

Belangrijkste taken van de LHV[bewerken | brontekst bewerken]

  • Versterken strategische positie van de huisarts in de zorg

De LHV zet zich in om de specifieke positie van de huisartsen binnen de gezondheidszorg te behouden en te versterken, in het belang van huisartsen en patiënten.

  • Krachtenbundeling en belangenbehartiging

Het merendeel van de huisartsen is lid van de LHV. Hierdoor is de LHV een belangrijke gesprekspartner en kan de vereniging invloed uitoefenen en afspraken maken, bijvoorbeeld over tarieven en vergoedingen. De afgelopen jaren heeft de LHV met succes gestreden voor het behoud van de poortwachtersfunctie van de huisarts en de inschrijving op naam.

  • Verbeteren kwaliteit huisartsenzorg

De kwaliteit van de huisartsenzorg in Nederland wordt internationaal erkend als bijzonder hoog. De LHV zet zich in voor het behoud en verder versterken van deze kwaliteit, vaak samen met andere organisaties in de eerste lijn.

  • Ondersteuning bij de praktijkvoering

De LHV biedt verschillende producten en diensten aan die huisartsen ondersteunen bij de dagelijkse praktijkvoering. Bekend zijn de declaratiewijzer en het personeelshandboek voor de huisartsenpraktijk. De LHV biedt ook juridisch advies, bouwadvies en nascholingen binnen de LHV Academie.

Bestuurlijke boete[bewerken | brontekst bewerken]

De ACM legde uiteindelijk in 2014 de LHV een boete op wegens de adviezen van de LHV die ertoe hadden geleid dat de keuzemogelijkheden voor nieuwe huisartsen en patiënten werden beperkt. De oorspronkelijke boete werd verlaagd van bijna 8 miljoen naar 5,9 miljoen euro. De omineuse boete voor twee functionarissen werd geschrapt.[1][2] Op 17 december 2015 vernietigde de rechtbank te Rotterdam de hele boete die ACM had opgelegd; LHV gaat geheel vrijuit.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]