Landelijke Huisartsen Vereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landelijke Huisartsen Vereniging
Het hoofdkantoor van de LHV is gevestigd in de Domus Medica in Utrecht
Afkorting LHV
Ontstaansdatum 1946
Voorzitter Mirjam van 't Veld
Algemeen secretaris Aard Verdaasdonk
Hoofdkantoor Mercatorlaan 1200, Utrecht
Land Nederland
Europees lidmaatschap Wonca Europe
Type vereniging Beroepsvereniging
Aantal werknemers 85
Ledenaantal 13.000
Rechtspersoon Vereniging
Website https://www.lhv.nl

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is de beroepsvereniging voor huisartsen in Nederland. De vereniging werd opgericht in 1946 als verbond van huisartsen.

De LHV zet zich in voor de belangen van huisartsen en stelt als doel haar leden (huisartsen) zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat zij hun beroep goed kunnen uitoefenen. Zo is de LHV de woordvoerder voor de aangesloten huisartsen in overleg met de regering en zorgverzekeraars. Hiermee bevindt de LHV zich op uiteenlopende beleidsterreinen.

Vanaf 1 juli 2021 is Mirjam van 't Veld bestuursvoorzitter van de LHV. Van 1 september 2014 tot 1 juli 2021 was Ella Kalsbeek bestuursvoorzitter van de LHV. Van 2006 tot 2014 was Steven van Eijck de bestuursvoorzitter.

Lodi Hennink was van 15 mei 2007 tot 1 oktober 2016 de algemeen directeur. Hij is opgevolgd door Paul van Rooij, die tot oktober 2016 directeur van GGZ Nederland was.

Belangrijkste taken van de LHV[bewerken | brontekst bewerken]

  • Versterken strategische positie van de huisarts in de zorg

De LHV zet zich in om de specifieke positie van de huisartsen binnen de gezondheidszorg te behouden en te versterken, in het belang van huisartsen en patiënten.

  • Belangenbehartiging

Het overgrote deel van de huisartsen is lid van de LHV. Hierdoor is de LHV een belangrijke gesprekspartner en kan de vereniging invloed uitoefenen en afspraken maken, bijvoorbeeld over tarieven en vergoedingen. De LHV agendeert belangrijke thema's bij beleidsmakers en besluitvormers, monitort wetgeving en maakt zich hard voor de beste uitkomst voor haar leden.

De afgelopen jaren heeft de LHV met succes gestreden voor het behoud van de poortwachtersfunctie van de huisarts en de inschrijving op naam.

  • Dienstverlening

De LHV biedt verschillende producten en diensten aan die huisartsen ondersteunen bij de dagelijkse praktijkvoering. Bekend is bijvoorbeeld de LHV-declareerwijzer. De LHV biedt ook nascholingen aan binnen de LHV Academie.

  • Advies op maat

De LHV biedt advies op maat aan haar leden op het gebied van juridisch advies en bouwadvies.

Bestuurlijke boete[bewerken | brontekst bewerken]

De ACM legde uiteindelijk in 2014 de LHV een boete op wegens de adviezen van de LHV die ertoe hadden geleid dat de keuzemogelijkheden voor nieuwe huisartsen en patiënten werden beperkt. De oorspronkelijke boete werd verlaagd van bijna 8 miljoen naar 5,9 miljoen euro. De omineuse boete voor twee functionarissen werd geschrapt.[1][2] Op 17 december 2015 vernietigde de rechtbank te Rotterdam de hele boete die ACM had opgelegd; LHV gaat geheel vrijuit.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]