Pedro Crous

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pedro Willem Crous (2 november 1963) is een Zuid-Afrikaanse mycoloog en fytopatholoog.

In 1985 behaalde hij een B.Sc. in de bosbouw aan de University of Stellenbosch. In 1988 behaalde hij zijn M.Sc. in de landbouwkunde cum laude aan deze universiteit. In 1992 behaalde hij een Ph.D. in de landbouwkunde aan de University of the Orange Free State in Bloemfontein.

Vanaf 1992 is hij verbonden aan de afdeling fytopathologie van de University of Stellenbosch. Hij heeft hier een onderzoekprogramma opgezet naar schimmels die ziekten verwekken bij economisch belangrijke gewassen als granen, Citrus- en andere fruitbomen. Crous is sinds 2002 directeur van het Westerdijk fungal biodiversity institute (Westerdijk Institute) in Utrecht (Nederland). Hij is hoogleraar op de afdelingen fytopathologie van de University of Stellenbosch, de University of Pretoria en de Wageningen Universiteit (bijzonder hoogleraar in de evolutionaire fytopathologie sinds 2004) en de Universiteit Utrecht. Tevens is hij hoogleraar aan de Chinese academie van bosbouw.

Crous geeft onderwijs op de gebieden van biosystematiek en fytopathologie. Hij doet onderzoek naar de systematiek en fylogenie van schimmels die plantenziekten veroorzaken. Hij is de (mede)auteur van dertien boeken, vijf hoofdstukken in boeken en meer dan driehonderd artikelen in wetenschappelijke tijdschriften. Hij draagt bij aan de gegevens in de Index Fungorum.

Crous heeft meerdere onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, waaronder de Alexopolous Award van de Mycological Society of America (1999), een onderscheiding voor zijn onderzoek van de rector van de University of Stellenbosch (2000) en de Christiaan Hendrik Persoon Gold Medal van de Southern African Society for Plant Pathology (2005).

Crous is lid van meerdere wetenschappelijke verenigingen, waaronder de Mycological Society of America, de Nederlandse Mycologische Vereniging en de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging. In de periode 2006-2010 is hij voorzitter van de International Mycological Association. Samen met Machiel Noordeloos is hij de hoofdredacteur van het mycologische tijdschrift Persoonia. Ook zit Crous in de redactie van Studies in Mycology. Hij is medewerker van het Tree of Life web project. Hij zit in de Wetenschappelijke Raad van Advies van Naturalis.

Externe links[bewerken]