Centraalbureau voor Schimmelcultures

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) is een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het onderzoeksinstituut is sinds 2000 gevestigd in De Uithof (Utrecht), daarvoor was het verdeeld over de vestigingen in Delft (in de kelders van de universiteitsgebouwen aan de Julianalaan 67A) en Baarn. Het CBS is in 1904 opgericht als een collectie levende schimmels en algen op het elfde Internationaal Botanisch Congres in Wenen. Sinds 2002 is Pedro Crous directeur van het CBS als opvolger van Dirk van der Mei. Sinds 1970 werkt Robert Samson bij het instituut. Joost Stalpers is sinds 1972 aan het instituut verbonden.

Sinds de oprichting heeft het instituut een van 's werelds grootste collecties levende schimmels, gisten en bacteriën opgebouwd. Deze collectie geldt als een internationale standaard voor microbiologen, ecologen en genetici die zich met deze organismen bezighouden[bron?].

Grofweg bestaat het instituut uit twee onderdelen: Collectiebeheer en Onderzoek. Onderzoekers van het CBS verrichten taxonomisch en evolutiebiologisch onderzoek aan schimmels. Hierbij worden vaak ook ecologische en genomische vraagstellingen betrokken. Het CBS fungeert tevens als een expertisecentrum voor vragen met betrekking tot schimmels, gisten en bacteriën vanuit wetenschap, bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke groeperingen. Ook organiseert het CBS cursussen met betrekking tot algemene mycologie, medische mycologie en mycologie met betrekking tot voedsel en de bebouwde omgeving. Het CBS is erkend als bewaarplaats van gepatenteerde schimmels, gisten en bacteriën. Het instituut verricht op verzoek van derden identificaties van micro-organismen en adviseert bij problemen ten gevolge van schimmels en gisten.

Huidige onderzoeksgropen binnen het CBS:

  • Evolutionaire Phytopathologie (Pedro Crous)
  • Toegepaste en Industriële Mycologie (Jos Houbraken)
  • Medische Mycologie (Sybren de Hoog)
  • Onderzoek van Gist en Basidiomycete (Teun Boekhout)
  • Schimmelfysiologie (Ronald de Vries)
  • Bioinformatica (Vincent Robert)

Het CBS is verantwoordelijk voor het mycologische tijdschrift Studies in Mycology. In samenwerking met het Nationaal Herbarium Nederland wordt het mycologische tijdschrift Persoonia uitgegeven. In het instituut is de bibliotheek van de Nederlandse Mycologische Vereniging gevestigd. Leden van deze vereniging kunnen hier boeken lenen en raadplegen.

Medewerkers van het CBS dragen bij aan gegevens in de Index Fungorum en het Nederlands Soortenregister. Het Centraalbureau voor Schimmelcultures en NCB Naturalis (Nederlands Centrum voor Biodiversiteit) zullen gezamenlijke faciliteiten opzetten om DNA-barcoding bij organismen te kunnen toepassen. Deze faciliteiten zullen worden gevestigd in Leiden en Utrecht.

Externe link[bewerken]