Index Fungorum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amanita muscaria (fly agaric).JPG

De Index Fungorum is een vooraanstaande databank van wetenschappelijke namen, op het wereldwijde web. Zoals de naam aangeeft betreft het een index van namen van Fungi (schimmels: paddenstoelen, gisten, enz.). Aangezien de namen van Fungi geregeld worden door de ICBN, betreft het botanische namen.

De Index Fungorum is een samenwerkingsverband van meerdere vooraanstaande wetenschappelijke instanties die zich bezighouden met Fungi. Anders dan IPNI, een database voor vaatplanten, doet ze meer dan het enkel registreren van formeel gepubliceerde namen: ze geeft daarnaast ook aan welke namen courant zijn en hoe de betreffende taxa geclassificeerd worden. Tot voor kort was de indeling op de Index Fungorum gebaseerd op de 9e druk (2001) van het Dictionary of the Fungi, maar er wordt overgeschakeld naar de 10e druk (2008)[1]

Ze registreert ook meer namen dan IPNI, zoals namen in hogere rangen en ook niet formeel gepubliceerde namen (die dus formeel niet gebruikt mogen worden), als deze in de literatuur voorkomen.

De Index Fungorum is de basis voor naamgeving en indeling van paddenstoelen op Wikipedia.

Externe link[bewerken]