De Dreijen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Dreijen is de oude campus van Wageningen University in de Nederlandse gemeente Wageningen.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De campus strekt zich uit tussen de Ritzema Bosweg in het noorden en de rand van de Wageningse Berg in het zuiden. De Generaal Foulkesweg, de oude rijksstraatweg tussen Arnhem en Utrecht, doorsnijdt de campus van oost naar west. De westgrens van de campus is de Arboretumlaan, de oostgrens de Diedenweg.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

In de late 19e eeuw werd een eerste stap gezet naar de bouw van gebouwen voor de toenmalige Rijks Hoogere Land-,Tuin- en Boschbouwschool in het bouwland van de Breijen. Bree is een veelvoorkomend historisch toponiem voor een bouwlandcomplex met lange, smalle kavels. Later verbasterde deze naam tot Dreijen.

Aan de noordzijde van de Rijksstraatweg werd het Gebouw met de Klok gebouwd, aan de zuidzijde werd Villa Hinkeloord aangekocht. Bij het Gebouw met de Klok werd het Arboretum De Dreijen aangelegd. Toen omstreeks 1920 werd besloten het gebied tot ontwikkelen tot campus voor de toen nog jonge Landbouwhogeschool Wageningen, werden ten zuiden van de Rijksstraatweg onder architectuur van Cornelis Jouke Blaauw enkele gebouwen neergezet. Aan de noordzijde werden vóór de Tweede Wereldoorlog gebouwen aan de Arboretumlaan en Generaal Foulkesweg gezet, terwijl aan de Ritzema Bosweg een derde pand verrees.

Na de Tweede Wereldoorlog maakte de campus tussen Generaal Foulkesweg en Ritzema Bosweg een forse groei door. Het Scheikundegebouw, Wiskundegebouw, De Dreijenborch, Biotechnion, Transitorium en Agrotechnion werden gebouwd. Het complex werd voltooid met de bouw van het Computechnion in de jaren 90, terwijl omstreeks 2002 nog fors werd geïnvesteerd in de onderwijsfaciliteiten van het Scheikundegebouw.

Vanaf 2000 werden plannen ontwikkeld voor een nieuwe Wageningen Campus aan de noordzijde van de stad, langs de Mansholtlaan naar Ede. Anno 2009 zijn Villa Hinkeloord, het Schip van Blaauw, Microbiologie en Landmeetkunde ten zuiden van de Generaal Foulkesweg, en de Dreijenborch en Plantentaxonomie ten noorden van deze weg reeds verlaten. Er bestaan plannen voor woningbouw op het terrein als de universiteit al zijn activiteiten naar Wageningen Campus heeft verplaatst.

In de zomer van 2009 werden de eerste panden op De Dreijen gesloopt, waaronder de eerder vaak bejubelde Dreijenborch en het Ritzema Boshuis.

In 2016 begon de sloop van het Biotechnion, deze is het najaar van 2018 afgerond.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]