Wageningse Berg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wageningse Berg
Wageningse Berg
Hoogte 42,0 m
Coördinaten 51° 58′ NB, 5° 41′ OL
Gebergte Veluwe
Wageningse Berg (Gelderland)
Wageningse Berg
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Wageningse Berg is het zuidelijkste gedeelte van de stuwwal van de Nederlandse landstreek Veluwe, gelegen in de gemeente Wageningen.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Wageningse Berg werd in de voorlaatste ijstijd gevormd door een ijslob die vanuit de Gelderse Vallei het bodemmateriaal naar twee zijden toe wegdrukte. Aan de westzijde werd de Grebbeberg gevormd, aan de oostzijde de Wageningse Berg. Doordat de bodem bevroren was, werd deze opgestuwd in schuine platen, die nog altijd in de bodem van de stuwwallen te vinden zijn. Doorgaans werd het bos op de stuwwallen al in de Middeleeuwen gerooid en kwam er heide voor. In Wageningen bevond zich in de hoge Middeleeuwen op het meest westelijke deel van de Wageningse Berg - de Westberg - een nederzetting, Oud-Wageningen. Hiervan zijn de tufstenen kapel en enkele boerderijplattegronden teruggevonden. Het geheel, gelegen langs de Holleweg, is een archeologisch monument. Langs de flanken van de Wageningse Berg werd in de Middeleeuwen het akkerland aangelegd. Ook liggen er diverse grafheuvels op de Wageningse berg die rijksmonument zijn.

Op de Wageningse berg ligt het Belmonte Arboretum. "Belmonte" betekent: "mooie berg". Dit vroegere landgoed is een vrij toegankelijke bomentuin geworden. Vanuit dit park heeft men uitzicht over de Nederrijn en de Betuwe.

Topografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Wageningse Berg is ook de naam van het voetbalstadion van de ter ziele gegane club FC Wageningen, het hotel en de wijngaard die op deze stuwwal liggen. Voor het sinds 1992 ongebruikte voetbalstadion zijn verschillende bestemmingen bedacht waaronder een kunstijsbaan en meer recent een Future Center, een kenniscentrum voor bewegen, voeding en sport.

Op de Wageningse Berg ligt tevens de woonenclave Oranjelaan, bestaande uit 26 huurwoningen aan een gelijknamige laan. De woningen zijn eigendom van De Woningstichting. Onderaan de Wageningse berg ligt het pompstation Wageningse Berg waarvan Vitens eigenaar is.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]