Laboratorium voor Microbiologie (Wageningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De zuidwestelijke vleugel van het Laboratorium voor Microbiologie
Entree voormalig Laboratorium Microbiologie Wageningen
Entree binnenzijde voormalig Laboratorium Microbiologie Wageningen
De Bezinning J. Polet Voormalig Laboratorium Microbiologie Wageningen

Het Laboratorium voor Microbiologie is het voormalig laboratorium van de Landbouwhogeschool Wageningen. Het in 1920-1922 naar ontwerp van Cornelis Jouke Blaauw opgetrokken gebouw heeft de status van rijksmonument.

Plan[bewerken]

In november 1917 werd de Groningse hoogleraar N.L. Söhngen aangesteld aan de Landbouwhogeschool Wageningen. Söhngen verbleef het eerste jaar in Hotel de Wereld. Het laboratorium was gevestigd in een woonhuis in de Heerenstraat zonder voorzieningen. In het woonhuis aan de Heerenstraat konden geen colleges gegeven worden. Daarom gebeurde dit in het hoofdgebouw. Het telkens verplaatsen van demonstratiemateriaal over straat was erg onhandig. Eind 1918 was het hem beloofde laboratorium met woonhuis nog niet gebouwd. Söhngen dreigde dat hij weer terug naar Groningen zou gaan als de bouw in 1919 nog niet begonnen was. Enkele maanden later stuurde Söhngen zijn plannen aan de rijkscuratoren. Bij het laboratorium werden een cultuurtuin van 1 hectare, een tuinmanswoning en een ambtswoning gepland. De ambtswoning stuitte op bezwaar, mede omdat deze luxer was opgezet dan die van het Schip van Blaauw.

Bouw[bewerken]

In februari 1920 werd met de onderbouw begonnen. In juli werd de bouw van de bovenbouw aan W.F.W. van der Wagt uit Breda gegund. De kosten waren bijna 255.000 gulden. Ook werd een nieuw ontworpen ambtswoning, kosten 21.000 gulden, aan het project toegevoegd. Na de bouw werd door de curatoren veel kritiek geuit op versieringen in de stijl van de Amsterdamse School. De curatoren vonden dat een overheidsgebouw zakelijkheid uit moest stralen. Op 9 juli 1921 stuurde het College van Curatoren officiële kritiek aan de minister.

Na de bouw[bewerken]

Omdat het gebouw op de groei was gebouwd werd ook Dierfysiologie hier in de eerste jaren gevestigd. In de jaren vijftig werd er een aanbouw gerealiseerd, en omstreeks 1987 volgde een inwendige verbouwing onder leiding van de architect Verhoeven, die ook de aanbouw aan het Laboratorium voor Erfelijkheidsleer in Wageningen had gerealiseerd. Na het vertrek van het Laboratorium voor Microbiologie omstreeks 2008 werd het aangekocht door het ingenieursbureau Nieuwland, die het in 2009 liet restaureren. Daarbij werd onder meer schilderwerk op kozijnen en muurwerk in de originele kleur hersteld.