Ruud Koopmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ruud Koopmans (Uithoorn, 1961) is een Nederlandse hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij doet onder andere onderzoek naar sociale bewegingen, burgerschap, integratie, Europese politiek en evolutionaire sociologie.

Prof. dr. Koopmans studeerde aan de Landinrichtingswetenschappen aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude). Koopmans promoveerde in 1992 aan de Amsterdamse School voor Sociaal wetenschappelijk Onderzoek (ASSR) op "Democracy from Below. New Social Movements and the Political System in West Germany".

Vanaf 1994 tot 2004 was hij werkzaam bij het Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB) in Berlijn; vanaf april 2007 werkt hij daar weer.

Hij verwierf in Nederland brede bekendheid na een artikel in het tijdschrift Migrantenstudies getiteld 'Zachte heelmeesters..' (2003). Dit artikel schreef hij na een rapport van de WRR. In het artikel maakt hij korte metten met het succes van het Nederlandse multiculturele beleid. Koopmans stelde dat de positie van Turkse migranten in Duitsland beter was dan die van Turkse migranten in Nederland, en wees het multiculturele beleid hierbij als oorzaak aan. Dat beleid zou segregatie in de hand werken met alle gevolgen van dien. Naar aanleiding van deze stelling werd hij gehoord door de parlementaire commissie Blok. Koopmans uit kritiek op de softe opstelling van de Nederlandse politiek waar het gaat om immigratie- en vooral integratiebeleid. Ook de opstelling van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)is volgens Koopmans te slap en niet wetenschappelijk. Koopmans uitte in het programma Buitenhof kritiek op het in 2007 verschenen WRR-rapport "Identificatie met Nederland".

Externe links[bewerken]