Ad van der Woude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ad van der Woude
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Adrianus Maria van der Woude
Geboren 11 juli 1932
Geboorteplaats Utrecht
Overleden 14 juni 2008
Overlijdensplaats Ede
Land Nederland
Beroep Historicus, hoogleraar
Werk
Stroming Agrarische geschiedenis, historische demografie
Bekende werken Het Noorderkwartier (diss.)
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Adrianus Maria "Ad" van der Woude (Utrecht, 11 juli 1932 - Ede, 14 juni 2008) was een Nederlands historicus en hoogleraar in de agrarische geschiedenis.

Van der Woude kwam na zijn studie aan de Universiteit Utrecht in 1960 terecht bij de afdeling (nu leerstoelgroep) Agrarische Geschiedenis aan de toenmalige Landbouwhogeschool Wageningen, waar hij onder Bernard Slicher van Bath werkzaam was. Hij specialiseerde zich in de historische demografie en promoveerde op de dissertatie Het Noorderkwartier. Na het vertrek van Slicher van Bath was Van der Woude tussen 1975 en 2000 hoogleraar.

Prof. dr. Ad van der Woudes belangrijkste bijdrage aan het vakgebied was The First Modern Economy: Success, Failure, and Perseverance of the Dutch Economy, 1500-1815, in het Nederlands in 1995 verschenen onder de titel Nederland 1500-1815: De Eerste Ronde van Moderne Economische Groei.[1][2] Dit boek, dat hij samen met Jan de Vries schreef, demonstreert de richting die Van der Woude in de geschiedenis koos: die van de lange economisch-historische lijnen. Hij is hiermee, net als zijn voorganger Slicher van Bath, als een navolger van de school rondom het tijdschrift van de Annales te beschouwen.

Van der Woude was tevens medeoprichter van de opleiding voor promovendi in economische en sociale geschiedenis van het N.W. Posthumus Instituut en voorzitter van de examencommissie van deze opleiding. Hij was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Van der Woude was gehuwd en had een dochter en een zoon.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. https://rug.on.worldcat.org/oclc/782184032. Gearchiveerd op 21 augustus 2019.
  2. Marjolein 't Hart, "Nederland was vroeg met moderne economische groei" Trouw (28 April 1995). Gearchiveerd op 12 juni 2018.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]