Samuel Beckett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nobelprijswinnaar  Samuel Beckett
13 april 190622 december 1989
Samuel Beckett.
Geboorteland Ierland
Geboorteplaats Foxrock, Dublin
Nationaliteit Iers
Overlijdensplaats Parijs
Nobelprijs Literatuur
Jaar 1969
Reden "Voor zijn schrijven, dat - in nieuwe vormen voor roman en theater - in de armoede van de moderne mens zijn ware hoogte bereikt. "
Voorganger(s) Yasunari Kawabata
Opvolger(s) Aleksandr Solzjenitsyn

Samuel Barclay Beckett (Foxrock, Dublin, 13 april 1906Parijs, 22 december 1989) was een Ierse (toneel)schrijver en dichter.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Beckett werd geboren op Goede Vrijdag, 13 april 1906. Over deze datum bestond een tijd lang verwarring doordat Beckett volgens zijn geboortebewijs niet op 13 april, maar een maand later werd geboren. Een geboortebericht in een krant van 14 april 1906 bewijst echter het tegendeel.[bron?]

Hij studeerde Frans, Italiaans en Engels aan het Trinity College in Dublin van 1923 tot 1927. Vlak daarna werd hij aangenomen als leraar in Parijs. Daar ontmoette hij James Joyce, die een enorme invloed op hem had. In 1929 bracht hij zijn eerste werk uit, een kritisch essay dat Joyce' werk verdedigde. Zijn eerste korte verhaal Assumption werd hetzelfde jaar uitgebracht. In 1930 won hij een kleine literatuurprijs met zijn gedicht Whoroscope dat voornamelijk over René Descartes gaat, een andere grote invloed op zijn schrijven.

In 1930 ging hij terug naar Ierland en werkte aan het Trinity College, maar vertrok weer na 2 jaar. Hij reisde door Europa en vestigde zich uiteindelijk permanent in Frankrijk. Hij publiceerde daar een kritische studie van het werk van Marcel Proust.

Hij deed een poging een boek te schrijven in de stijl van James Joyce, maar dit werd later uitgebracht als een serie korte verhalen More Pricks than Kicks. Er wordt wel gezegd dat elk van deze verhalen een milde parodie is op de verhalen in Dubliners van Joyce. Hierna bracht hij de roman Murphy uit.

Zijn bekendste boeken zijn waarschijnlijk de drie die bekendstaan als de “trilogy": Molloy (1951), Malone Dies (1951 in het Frans, in 1958 vertaald in het Engels) en The Unnamable (1953, vertaald in 1960). De laatste opent als volgt, hetgeen typisch genoemd mag worden voor Becketts stijl:

"Where now? Who now? When now? Unquestioning. I, say I. Unbelieving. Questions, hypotheses, call them that. Keep going, going on, call that going, call that on."

Beckett is het meest beroemd geworden door het toneelstuk Waiting for Godot (uitgebracht in 1952 in het Frans (En attendant Godot), Engelse vertaling uitgebracht in 1955). Het stuk kreeg in eerste instantie slechte kritieken, maar langzaam werd het erg populair. Hetzelfde geldt voor het stuk Endgame.

Omdat zijn stukken na 1947 vrijwel alle in het Frans geschreven zijn, wordt hij samen met Ionesco gezien als de beste Franse toneelschrijver van de twintigste eeuw. Hij vertaalde zijn stukken zelf in het Engels.

De theaterstukken die hij schreef zijn kaal, minimalistisch en diep pessimistisch over menselijke natuur en de lotsbestemming van de mens. Na zijn laatste boek, How it is, werden zijn thema's ook steeds cryptischer.

Hij kreeg de Nobelprijs voor Literatuur in 1969.

Hij ligt begraven op het Cimetière du Montparnasse in Parijs.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Toneelstukken[bewerken | brontekst bewerken]

Verzameld in The Complete Dramatic Works (1986), ISBN 0-571-14486-1

Korte verhalen[bewerken | brontekst bewerken]

Verzameld in The Complete Short Prose, 1929-1989, 1995, ISBN 0-8021-3490-4

Novellen en romans[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dream of Fair to Middling Women (geschreven in 1932, gepubliceerd in 1993) (Nederlandse vertaling: Droom van matig tot mooie vrouwen)
  • Murphy (1938) (Nederlandse vertaling: Murphy)
  • Molloy (1951) (Nederlandse vertaling: Molloy)
  • Malone meurt (1951) (Nederlandse vertaling: Malone sterft)
  • L'Innommable (1953) (Nederlandse vertaling: Naamloos)
  • Watt (1953) (Nederlandse vertaling: Watt, uitgeverij IJzer)
  • Worstward Ho (1983)
Zie de categorie Samuel Beckett van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.