Dario Fo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobel prize medal.svg Dario Fo
Dario Fo.jpg
Algemene informatie
Geboren 24 maart 1926
Land Italië
Werk
Genre theater
Bekende werken Mistero Buffo
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Dario Fo (Sangiano, 24 maart 1926) is een Italiaans toneelregisseur, acteur en toneelschrijver, in 1997 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur.

Hij wordt wel de 'meest getalenteerde politieke clown van Europa' genoemd; een rebel, maar ook een cabaretier, een minstreel en bovenal een nar. Een nar, die zijn narrige boodschap in een lach verpakt.

Biografie[bewerken]

Hij begon zijn theatercarrière met satirische revues voor kleine cabarets en vormde vervolgens met zijn vrouw Franca Rame de theatergroep Nuova Scena, die aanvankelijk onder auspiciën van de Italiaanse communistische partij opereerde. Ze voerden hun stukken op in een alledaagse arbeidersomgeving, zoals fabrieksloodsen, fabriekshallen, arbeidershuizen en vrouwenhuizen. Steeds deden ze dit voor het oog van duizenden arbeiders en mensen die onderaan de sociale ladder verkeerden. Hij nam het voor hen op, bemoedigde hen en liet hen via het theater de werkelijkheid beter begrijpen. Daarbij baseerde hij zich op de aloude commedia dell'arte, het geïmproviseerde theater dat eveneens naast komisch vermaak en potsenmakerij ook en vooral afrekende met de heersende klassen, de regenten en hoogwaardigheidsbekleders.

In Nederland vestigde hij naam als regisseur bij Nederlandse Opera waar hij de regie had van Il barbiere di Siviglia.

Veel bekende acteurs speelden al werken van hem waaronder Jan Decleir met o.a. de monoloog: "Het eerste mirakel van het kindeke Jezus". Hij stond aan de wieg van de Vlaamse theatergroep Internationale Nieuwe Scène.

In 1997 werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur.[1]

Politiek[bewerken]

Dario Fo ambieerde in 2006 een tweede carrière als burgemeester van Milaan. Fo wilde als burgemeester de smog terugdringen door Milaan voor een gedeelte autovrij te maken. Op 29 januari verloor Fo de voorverkiezingen van de sociaaldemocratische oppositiepartij. Fo kreeg 23,4% van de stemmen, zijn tegenstander Bruno Ferrante won met 67,5%.

Werken[bewerken]

Als toneelschrijver bereikt Dario Fo zijn hoogtepunt in de jaren zeventig en tachtig met stukken als

 • Ballade van de grote en de kleine poppen (1968)
 • Mistero Buffo (1969)
 • De accidentele dood van een anarchist (1970)
 • Betalen? Nee! (1974)
 • Mama's hasjies is de beste (1976)
 • Het eerste mirakel van het kindeke Jezus uit De Tijger en andere verhalen (1978)

en de vrouwenmonologen (1977) - geschreven voor zijn vrouw Franca Rame - als

 • Een Vrouw Alleen
 • Medea
 • Het Ontwaken
 • Mamma superfreak

Noot[bewerken]

 1. (en) Biografie van Fo op de Nobelprijs-website (1997)