Jean-Marie Gustave Le Clézio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobel prize medal.svg J.M.G. Le Clézio
Jean-Marie Gustave Le Clézio in 2008
Jean-Marie Gustave Le Clézio in 2008
Algemene informatie
Volledige naam Jean-Marie Gustave Le Clézio
Geboren Nice, 13 april 1940
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Horace Engdahl maakt bekend dat J.M.G. Le Clézio de Nobelprijs voor Literatuur heeft gewonnen op 9 oktober 2008.

Jean-Marie Gustave Le Clézio (Nice, 13 april 1940) is een Frans schrijver aan wie in 2008 de Nobelprijs voor Literatuur werd toegekend. Le Clézio bezit zowel de Franse als de Mauritiaanse nationaliteit. In 1994 koos het Franse maandblad Lire hem tot de grootste levende Franstalige schrijver.[1] Hij publiceert zijn werk onder de naam J.M.G. Le Clézio.

Leven en werk[bewerken]

J.M.G. Le Clézio is een afstammeling van een oud Bretons geslacht. Zijn voorvaderen emigreerden in de achttiende eeuw naar het eiland Mauritius. Le Clézio wordt beschouwd als een moderne nomade, die leeft en reist tussen Mexico, Marokko en Europa en die boeken schrijft van een grensoverstijgende thematiek en kosmopolitische sfeer. In Nederland verschenen de roman Gouden vis, de biografie Diego en Frida, en de vertellingen Angoli Mala, In volle zee, Omwentelingen en De Afrikaan. Zijn in het Nederlands vertaalde werk verschijnt bij uitgeverij De Geus.

In Frankrijk verkreeg Le Clézio bekendheid met zijn roman Le Procès-Verbal (1963). Het boek stond op de shortlist van de Prix Goncourt en de auteur won er de Prix Renaudot mee.

Tot 1975 legde Le Clézio zich toe op onderwerpen als de verbeelding in woorden, hoe taal functioneert, hoe het schrijfproces verloopt. Zijn boeken uit die tijd waren geschreven in een experimentele, postmodernistische stijl.

Daarna wijzigt zich zijn stijl, hij gaat ingetogener schrijven, realistischer misschien zelfs. Zijn thema's waaieren uiteen van de jeugd en volwassenwording naar landen, de ontmoeting met andere volkeren, het relatief stellen van het eigen subject dat in steeds andere omgevingen het eigen gedachteleven bevraagt. Met die verandering wint hij ook een breder publiek.

Prijzen (selectie)[bewerken]

Werken[bewerken]

Fictie[bewerken]

Essays[bewerken]

Reisverslagen[bewerken]

Tekstedities[bewerken]

Kinderboeken[bewerken]

Externe link[bewerken]