Banlieue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een banlieue is het Franse woord voor buitenwijk die aan de rand van een grote stad ligt. Het is een onderdeel van het stadsgewest van de stad waartoe het behoort, maar bevindt zich strikt gesproken net buiten de stedelijke agglomeratie. De verstedelijking van de banlieue is meestal een fenomeen van de 20ste eeuw.

Typering[bewerken]

Banlieue wordt vaak vertaald met buitenwijk. In de Belgische context duidt het begrip eerder op de hele zone rond de stedelijke agglomeratie die nog niet volledig vergroeid is met de agglomeratie, maar waar men wel een stedelijke cultuur vindt die gericht is op de centrumstad. In de banlieue-zone kan men satellietsteden of slaapsteden vinden. Als een kleinere stad in de banlieue vergroeid geraakt met de centrumstad, spreekt men van een voorstad. In Frankrijk, waar de term al langer in gebruik is, zijn de toenmalige banlieues vandaag vergroeid met de stad en zijn ze dus deel geworden van de stedelijke agglomeratie.

België[bewerken]

De banlieue vormt de buitenste zone van een stad en sluit aan op de agglomeratie. De bevolkingsontwikkeling wordt er in belangrijke mate door suburbanisatie vanuit het centrum bepaald. Morfologisch worden zowel het wonen als de bedrijven en instellingen in de banlieue gekenmerkt door een extensieve vorm van bodemgebruik. Morfologisch doet de banlieue landelijk aan, functioneel is ze stedelijk.[1]. Typische voorbeelden van een Belgische gemeente in de banlieue zijn Rixensart en Waver. Voorsteden als Vilvoorde en Halle zijn tegenwoordig vergroeid met Brussel en worden strikt genomen niet meer tot de banlieue gerekend maar maken deel uit van de Brusselse agglomeratie.

Frankrijk[bewerken]

H.L.M. flats in Saint-Denis, een banlieue ten noorden van Parijs. Hier waren in 2005 ook rellen

In de Franse context maken de zogeheten banlieues tegenwoordig vaak onderdeel uit van de stedelijke agglomeratie. Vooral de hoofdstad Parijs van Frankrijk is bekend om de banlieues. In 2005 deden zich in Parijse banlieues flinke rellen voor, waaraan vooral allochtone jongeren meededen, zie rellen in Frankrijk 2005. De banlieues, met de problemen die zich er voordoen, worden in de media regelmatig door journalisten genoemd. Er zijn rondom Parijs ook buitenwijken met een meerderheid aan "blanke" bewoners.

De term "jeunes de banlieue" (banlieue-jongeren) wordt vaak gebruikt als men het heeft over de jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst.

Enkele voorbeelden van de Parijse banlieues zijn Bobigny, Clichy-sous-Bois, Saint-Denis, Puteaux, Nanterre, Courbevoie, Rosny-sous-Bois, Montreuil, Créteil, Villiers-sur-Marne, Ivry-sur-Seine, Vitry-sur-Seine en Antony. Voorbeelden van Marseillaanse banlieues zijn Aubagne en Vitrolles en bij Lyon Villeurbanne en Bron.

Québec[bewerken]

In Québec wordt de term banlieue gebruikt voor de door urban sprawl tot stand gekomen voorsteden die kenmerkend zijn voor Noord Amerika.

Media over buitenwijken[bewerken]

Film[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties