Henryk Sienkiewicz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Henryk Adam Aleksander Pius Oszyk-Sienkiewicz
5 mei 1846 - 15 november 1916
Henryk Sienkiewicz, geportretteerd door Kazimierz Mordasewicz, 1899
Henryk Sienkiewicz, geportretteerd door Kazimierz Mordasewicz, 1899
Geboorteland Congres-Polen
Geboorteplaats Wola Okrzejska
Nationaliteit Poolse
Plaats van overlijden Vevey
Nobelprijs Literatuur
Jaar 1905
Reden "Voor zijn uitzonderlijke verdiensten als schrijver van epos."
Voorganger(s) José Echegaray y Eizaguirre
Opvolger(s) Giosuè Carducci

Henryk Adam Aleksander Pius Oszyk-Sienkiewicz (Wola Okrzejska, 5 mei 1846 - Vevey, 15 november 1916) was een Pools journalist en schrijver, met als specialiteit historische romans. Hij schreef ook wel onder pseudoniem Litwos.

Henryk Sienkiewicz is vooral bekend van de historische roman Quo vadis (later verfilmd) uit 1895, dat verhaalt over het christendom tijdens de periode van de Romeinse keizer Nero (54 - 68). Een ander bekend werk is de trilogie over de strijd van de Polen voor een eigen land. De verhalen vertellen vooral over de dappere daden van de Polen. Hijzelf was dan ook geboren in een door Rusland 'bezet' Polen. Het eerste deel van de trilogie verscheen in 1883 onder de naam Met Vuur en Zwaard (Pools: Ogniem i mieczem). Drie jaar later verscheen De Zondvloed en het laatste boek verscheen in 1887 onder de naam De Heer Wołodyjowski. Deze boeken waren behoorlijk populair toen ze uitkwamen, ook buiten Polen. In 2016 is de trilogie in eigen beheer vertaald en uitgegeven in het Nederlands[1].

In 1905 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur, en was daarmee ook de eerste Pool die de Nobelprijs kreeg. Verder reisde Sienkiewicz in zijn leven onder meer door de Verenigde Staten. Van zijn reis door Amerika verscheen in 1959 het boek Portret van Amerika, samengesteld uit brieven die hij had geschreven ten tijde van de reis.

Sienkiewicz week bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog uit naar Zwitserland. Daar stierf hij ook aan het eind van 1916. De Poolse politicus Bartłomiej Sienkiewicz is een achter-kleinkind van hem.