Quo Vadis (roman)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Quo Vadis (1897)

Quo vadis: Een verhaal uit de tijd van Nero (Quo vadis: Powieść z czasów Nerona) is de titel van een roman van de Poolse schrijver Henryk Sienkiewicz uit 1895. Het wordt beschouwd als zijn meesterwerk en is vertaald in meer dan vijftig talen.

De (onmogelijke) liefde tussen een Romeinse man en een christelijke vrouw, Marcus en Ligia, vormt het decor voor het verhaal van de vroegste ontwikkeling van het christendom onder de Romeinse keizer Nero in de eerste eeuw van onze jaartelling. Nero zelf speelt een belangrijke rol, maar ook zijn vrouw Poppaea, de commandant van de Praetoriaanse Wacht Tigellinus en de auteur Petronius zijn als historische figuren in het verhaal verweven. Sienkiewicz deed uitputtend vooronderzoek om de geschiedkundige feiten correct te krijgen.

Het boek is vanaf zijn verschijnen een onuitputtelijke inspiratiebron gebleken voor toneel en film, getuige de doorverwijspagina van de Latijnse spreuk Quo vadis? (Waarheen gaat ge?). Een bewerking door Hugh Stanislaus Stange ging in première in het New York Theatre op Broadway op 9 april 1900. De bekendste verfilming is ongetwijfeld de Hollywood-productie Quo Vadis door Mervyn LeRoy uit 1951.