Universiteit van Kopenhagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Universiteit van Kopenhagen
Københavns Universitet
Logo
Afkorting KU
Latijnse naam Universitas Hafniensis
Locatie Kopenhagen, Denemarken
Opgericht 1479
Type Openbaar
Studenten 35.000
Personeel 7000
Lid van UNICA
Website
Afbeeldingen
Het hoofdgebouw
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Kopenhagen (Deens: Københavns Universitet) is de oudste en grootste universiteit van Denemarken en een van de oudste van Noord-Europa. De universiteit is verspreid over verschillende locaties in en buiten de stad, met het oudste deel in het centrum.

Aan het begin van deze eeuw had de universiteit ongeveer 35.000 studenten en 7000 medewerkers.

Universiteit van Kopenhagen, "Sødre Campis", Ørestad

In 1475 gaf Paus Sixtus IV toestemming voor de stichting van een universiteit. Vier jaar later, in 1479, werd deze door koning Christiaan I ingewijd. Op dat moment had de universiteit vier faculteiten: theologie, rechten, medicijnen en filosofie. In de tussentijd zijn hier de faculteiten sociale wetenschappen en techniek bijgekomen.

De universiteit is verspreid over vier complexen die campussen worden genoemd. Dit zijn de campus in het centrum van Kopenhagen, de zuidelijke, de noordelijke en de campus in Frederiksberg.

De universiteit heeft verschillende locaties in beheer waar studenten die twee studiejaren hebben afgerond kunnen wonen. Een bijzondere locatie is de Tietgenkollegiet, een rond complex dat geïnspireerd is op de traditionele Chinese Hakka-architectuur met daarin 360 kamers. Het gebouw is bekroond met een RIBA European Award.

Een ander bijzonder gebouw is de ronde toren uit 1642 die oorspronkelijk als sterrenwacht gebruikt werd. Deze heeft een rondgang naar boven die zelfs te paard beklommen kon worden.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Universiteit van Kopenhagen op Wikimedia Commons.