Universiteit van Letland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universiteit van Letland
Latvijas Universitāte
Universiteit van Letland
Latijnse naam Universitas Latviensis
Motto Scientiae et patriae («voor wetenschap en vaderland»)
Locatie Riga, Letland
Opgericht 28 september 1919
Type Openbaar
Studenten 23.000
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Letland (Lets: Latvijas Universitāte, LU) is de oudste universiteit van Letland. De universiteit ligt in de Letse hoofdstad Riga. Er studeren zo'n 23.000 studenten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdgebouw van de Universiteit van Letland, begin 20e eeuw.

De Universiteit van Letland werd op 28 september 1919 opgericht als de Letse Hogeschool (Latvijas Augstskola), als opvolger van het Polytechnicum van Riga (opgericht in 1862). In 1923 kreeg de hogeschool de status van universiteit.

Tussen 1919 en 1940 was de universiteit van Letland het voornaamste centrum voor hoger onderwijs, wetenschap en cultuur. Het voormalige gebouw van het Polytechnicum van Riga werd het symbool van de universiteit.

In de loop der tijd werden een aantal faculteiten van de Universiteit van Letland afgestoten, waarna deze als zelfstandige universiteiten of instellingen verdergingen. Voorbeelden hiervan zijn de Landbouwuniversiteit van Letland (1939), de Stradiņš-universiteit Riga (medische wetenschappen, 1950) en de Technische Universiteit Riga (1958).

Toen Letland weer zelfstandig werd, bevestigde de hoge raad van de Republiek Letland op 18 september 1991 de constitutie van de universiteit.[1] Veel Letse politici zijn alumni van de universiteit.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Campus (2019).

De Universiteit van Letland telt 14 faculteiten:

 1. Faculteit Biologie
 2. Faculteit Scheikunde
 3. Faculteit Natuurkunde en Wiskunde
 4. Faculteit Economie en Management
 5. Faculteit Pedagogiek en Psychologie
 6. Faculteit Geografie en Aardwetenschappen
 7. Faculteit Geschiedenis en Filosofie
 8. Faculteit Rechtsgeleerdheid
 9. Faculteit Medicijnen
 10. Faculteit Moderne talen
 11. Faculteit Filologie en Kunstwetenschappen
 12. Faculteit Sociale wetenschappen
 13. Faculteit Theologie
 14. Faculteit Informatica

Naast deze faculteiten heeft de universiteit ook bibliotheken, onderzoeksinstellingen, studiecentra, talenscholen en een carrièrecentrum.[2]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Met de METTA voetbalschool heeft de universiteit sinds 2007 een voetbalteam onder de naam FS Metta/LU. Deze club werd in 2011 kampioen in de 1. līga en promoveerde naar de Virslīga.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie University of Latvia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Albanië: Universiteit van Tirana, Technische Hogeschool van Tirana · België: Vrije Universiteit Brussel, Université libre de Bruxelles · Bulgarije: Sofia Universiteit St. Kliment Ohridski · Cyprus: Universiteit van Cyprus · Duitsland: Vrije Universiteit Berlijn, Humboldtuniversiteit · Denemarken: Universiteit van Kopenhagen · Estland: Technische Universiteit Tallinn, Universiteit van Tallinn · Finland: Universiteit van Helsinki · Frankrijk: Sorbonne Université, Université Sorbonne-Nouvelle, Universiteit Paris-Dauphine · Griekenland: Universiteit van Athene · Hongarije: Loránd Eötvös-universiteit · Ierland: Nationale Universiteit van Ierland, Dublin · Italië: Universiteit Sapienza Rome, Universiteit van Rome Tor Vergata, Roma Tre-universiteit · Kroatië: Universiteit van Zagreb · Letland: Universiteit van Letland · Litouwen: Universiteit van Vilnius · Nederland: Universiteit van Amsterdam · Noord-Macedonië: Universiteit van Skopje · Noorwegen: Universiteit van Oslo · Oostenrijk: Universiteit van Wenen · Polen: Universiteit van Warschau · Portugal: Universiteit van Lissabon · Roemenië: Universiteit van Boekarest · Rusland: Staatsuniversiteit van Moskou · Slowakije: Comenius Universiteit Bratislava · Slovenië: Universiteit van Ljubljana · Spanje: Autonome Universiteit van Madrid, Complutense-universiteit van Madrid · Tsjechië: Karelsuniversiteit Praag · Verenigd Koninkrijk: University College London · IJsland: Universiteit van IJsland · Zweden: Universiteit van Stockholm · Zwitserland: Universiteit van Lausanne