Universiteit van Bazel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oud universiteitsgebouw in de binnenstad van Bazel.

De Universiteit van Bazel (Duits: Universität Basel) is de oudste universiteit van Zwitserland, gesitueerd in de stad Bazel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit van Bazel werd in 1460 opgericht, na pauselijke goedkeuring, door prins-bisschop Jan V van Venningen. De oprichting was een uitloper van een aanbeveling van het Concilie van Bazel. De akte van oprichting werd in een pauselijke bul door Paus Pius II op 12 november 1459 bekendgemaakt, en de officiële opening vond plaats op 4 april 1460. Oorspronkelijk had de universiteit van Bazel vier faculteiten, namelijk die van de letteren, de geneeskunde, de theologie en van de rechten. De Faculteit van de Letteren gold tot 1818 als basis voor de drie andere academische faculteiten.

In de loop der eeuwen kwamen veel geleerden naar de universiteit. Al snel na de oprichting werd Bazel een van de belangrijkste centra van de boekdrukkunst en van het humanisme. Ongeveer tegelijkertijd als de universiteit zelf, werd ook de universiteitsbibliotheek van Bazel opgericht. Vandaag bestaat de collectie uit meer dan drie miljoen boeken en geschriften en is het de grootste bibliotheek in Zwitserland.

Belangrijke wetenschappers die met de universiteit van Bazel verbonden zijn geweest zijn Erasmus, Paracelsus, Daniel Bernoulli, Jacob Burckhardt, Leonhard Euler, Friedrich Nietzsche, Eugen Huber, Carl Jung, Karl Barth, Oscar Cullmann en Hans Urs von Balthasar.

Ter gelegenheid van haar 500-jarig bestaan gaf de universiteit opdracht aan Benjamin Britten voor een werk, Cantata academica was het resultaat. De uitvoering vond plaats op 1 juli 1960.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Faculteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Onder meer volgende personen studeerden aan de Universiteit van Bazel:

Eredoctoraten[bewerken | brontekst bewerken]

Onder meer volgende personen verkregen een eredoctoraat aan de Universiteit van Bazel:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie University of Basel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.