Pierre-Théodore Verhaegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pierre-Théodore Verhaegen
Pierre-Théodore Verhaegen
Pierre-Théodore Verhaegen
Algemene informatie
Volledige naam Pierre-Théodore Verhaegen
Geboren Brussel, 21 augustus 1796
Overleden 8 december 1862
Nationaliteit Vlag van België België
Bekend van stichter van de Université Libre de Bruxelles

Pierre-Théodore Verhaegen (Brussel, 21 augustus 1796 - 8 december 1862) was een Belgische advocaat, politicus en stichter van de Université Libre de Bruxelles.

Hij behaalde zijn diploma van licentiaat in de rechten in de École de Droit in Brussel.

Levensloop[bewerken]

De moedertaal van Verhaegen was het Brabants-Vlaams dialect; zijn cultuurtaal het Frans, de taal van de hogere kringen in het Brussel van toen.

Hij was lid van de in 1805 gestichte loge l'Espérance Bruxelles. Deze loge had de prins en latere koning Willem II nog als voorzittend meester gehad. Zijn relatie met de prins zorgde er wellicht voor dat hij benoemd werd tot burgemeester van Watermaal-Bosvoorde, een ambt dat hij vervulde van 1825 tot 1836.

Vandaar ook dat Verhaegen weigerde deel te nemen aan het monsterverbond tegen Willem I. Aan de revolutie van 1830 nam hij niet deel. Als burgemeester zorgde hij ervoor dat het in Bosvoorde kalm bleef. Maar nadat de Belgische staat definitief gesticht was, begreep hij dat het orangisme geen toekomst had en koos hij de kant van de liberalen. Hij was voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers van 28 juni 1848 tot 28 september 1852 en van 17 december 1857 tot juni 1859.

Als voormalig grootmeester van het Grootoosten van België hemelde Verhaegen de weldaden van de vrijmetselarij op en bekritiseerde de Rooms-Katholieke Kerk. Hij was nochtans zelf kerkelijk. Hij liet in Bosvoorde ook een eerste kerk bouwen (start 1827 - einde 1833). Hij brak met de traditie dat de begrafenissen tot het exclusieve terrein van de kerk behoorden. Zijn burgerlijke begrafenis werd een liberaal-maçonniek evenement, dat de katholieken als een schandaal ervoeren, maar dat voor de introductie van niet-kerkelijke sociale gedragsregels zeer belangrijk was. Hij ligt begraven op de begraafplaats van Brussel in Evere.

Zijn kleinzoon Arthur Verhaegen zou nochtans een prominent figuur worden in de sociaal-katholieke theorie en actie van de late 19de eeuw.

Jaarlijks vieren de Brusselse VUB en ULB studenten op 20 november – de stichtingsdatum van de ULB – met een optocht door Brussel St V (Sint-Verhaegen) om hun antiklerikale held op een studentikoze wijze te herdenken.

Standbeelden[bewerken]

De oprichter van de ULB werd in 1865 geëerd met een bronzen standbeeld van Guillaume Geefs aan de toenmalige campus in de Stuiversstraat. In 1928 verhuisde het beeld samen met de universiteit naar Solbosch (Franklin Rooseveltlaan). Een tweede afgietsel siert het graf van Verhaegen in Evere.

Literatuur[bewerken]

  • Marie-Pierre VERHAEGEN, e. a., Pierre-Théodore Verhaegen. L’homme, sa vie, sa légende, Brussel, 1996.
  • Folklore Academie

Zie ook[bewerken]

Voorganger:
Charles Liedts
Voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers
1848 - 1852
Opvolger:
Noël Delfosse
Voorganger:
Josse Delehaye
Voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers
1857 - 1859
Opvolger:
Auguste Orts