Sint-Katelijnekerk (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Katelijnekerk
ID2043-0075-0-Brussel, Sint-Katelijnekerk-PM 50737.jpg
Plaats Brussel
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 21′ OL
Detailkaart
Sint-Katelijnekerk (Brussel) (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Sint-Katelijnekerk (Brussel)
Lijst van kerken in Brussel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Katelijnekerk is een kerk in het noordwesten van Brussel, aan het Sint-Katelijneplein.

Bouwgeschiedenis[bewerken]

Ten zuiden van dit gebouw stond oorspronkelijk een 15e-eeuwse kerk, die eveneens gewijd was aan Sint-Katelijne. De oude kerk werd in 1893 afgebroken, met uitzondering van de barokke klokkentoren uit 1629, die nu vrij staat.

De huidige kerk werd tussen 1854 en 1874 in uiteenlopende stijlen gebouwd door Joseph Poelaert, de architect van het monumentale Justitiepaleis, en diens leerling en volgeling Wynand Janssens. De kerk lag gedeeltelijk op het gedempte Sint-Katelijnedok, aan het uiteinde van het Kanaal van Willebroek. In 1870 werd het Sint-Katelijneplein uitgebreid door het dempen van de Vismarkt (Vismet of Marché aux Poissons), ten noorden van de kerk. De straatnamen "Baksteenkaai" en "Brandhoutkaai" herinneren aan het industriële verleden van de wijk.

Interieur[bewerken]

Bezienswaardig in het interieur zijn een fraai 14e-eeuws stenen beeld van de zwarte madonna en een beschilderd houten beeld van Sint-Katelijne, compleet met het rad waarop ze werd gemarteld. Ten oosten van de kerk staat de stenen Zwarte Toren, een restant van de 12e-eeuwse stadsomwalling.

Apostolaat van de Broederschap van de Heilige Apostelen[bewerken]

In 2014 werden drie priesters van de Broederschap van de Heilige Apostelen (Fraternité des Saints-Apôtres) door aartsbisschop André Léonard aangesteld in de kerk. De priesters maken deel uit van de broederschap die door de Franse priester Michel-Marie Zanotti-Sorkine wordt geïnspireerd.

Externe link[bewerken]