Haren (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Haren
Plaats in België Vlag van België
Haren (Brussel)
Haren (Brussel)
Situering
Gewest Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Gemeente Brussel
Fusie 1921
Coördinaten 50° 54′ NB, 4° 25′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,21 km²
Inwoners (2012) 4.785 (687 /km²)
Overig
Postcode 1130
Netnummer 02
Oude NIS-code 21501
Detailkaart
Haren (Brussel)
Haren (Brussel)
Locatie in Brussel
Portaal  Portaalicoon   België

Haren is een plaats en onderdeel van de Belgische stad Brussel. Voordien was het een zelfstandige gemeente. Haren ligt in het noorden van de Brusselse agglomeratie.

Sint-Elizabethkerk

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp heeft zich hoofdzakelijk ontwikkeld tussen twee heuvels: de Dobbelenberg in het noorden en de Harenberg in het zuiden. Ten westen van het dorp ligt de vochtige Zennevallei, ten oosten ervan het landbouwplateau, waarvan een deel vroeger met heide begroeid was: het Harenheideveld. Destijds stroomden er ook meerdere waterlopen: de Beemdgracht en de Hollebeek, een restant van de oude Woluwe, die ter hoogte van Buda in de Zenne uitmondden. De Woluwe stroomde oorspronkelijk door het noorden van de gemeente, maar werd in 1208 door hertog Hendrik I van Brabant naar Vilvoorde afgeleid. De huidige Hollebeek stroomt in de verlaten bedding van de Woluwe.

Een kleine kerk waarvan de oudste delen uit de elfde eeuw dateren beheerst het dorpcentrum. Uit dezelfde periode stamt het Castrum, een vierkante boerderij die de toegang langs de Zenne moest beheren, en voorheen met moerasgrond was omgeven. De Verdunstraat die dwars door het dorp loopt, is in feite de oude weg naar Keulen: de "oude Keulsche weg". Ze volgt het tracé van een nog oudere secundaire Romeinse weg of diverticulum, die van Vlaanderen naar Duitsland liep.[1]

Op het eind van het Ancien Régime werd Haren een gemeente, maar deze werd in 1921 opgeheven en door Brussel geannexeerd. De laatste Harense burgemeester was Arthur Maes. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwde de Duitse bezetter een vliegveld in Haren, dat nadien werd uitgebouwd tot de eerste nationale luchthaven van België.

In het begin van de twintigste eeuw vestigen veel bedrijven actief in de zware industrie zich in het gebied ten noorden van het dorp, rond het gehucht Haren-Buda. Veel van deze bedrijven, zoals Fobrux Haren, werden via de private spoorweg Chemin de Fer Industriel de Haren verbonden met het hoofdspoorwegennet. De CFI werd opgericht in 1908 en had haar kantoren, stelplaats en onderhoudsplaatsen in Buda.

Een klein deel van de deelgemeente is vandaag nog woonzone. Het dorp heeft nog een landelijk karakter, maar wordt volledig ingesloten door spoorwegen en industriezones. De bevolking vormt slechts een kleine minderheid binnen de grootstad Brussel en heeft daardoor slechts weinig politiek gewicht.

Economie[bewerken]

Talrijke bedrijven zijn in het oostelijk en het noordelijk deel van Haren gevestigd, waaronder SABCA en Worldline. De NAVO en EUROCONTROL hebben beide hun zetel en hoofdkantoor in Haren gevestigd.

Industriegronden langsheen het Zeekanaal Brussel-Willebroek, nu in beheer door de Haven van Brussel tot de bekende Budabrug en het Noordelijk Waterzuiveringstation van Brussel liggen op Harens grondgebied. Haren bezit ook een Computermuseum[2].

Naar aanleiding van de geplande bouw van 130 woningen in een groene zone en een groot project voor de bouw van een complex van gevangenissen op 20 ha landbouw grond werden er meer dan 700 handtekeningen verzameld om van Haren een onafhankelijke gemeente te maken. De helft van de stemgerechtigde bewoners vinden dat Brussel van Haren "een vuilbak" maakt[3] en lijkt het beter om een onafhankelijke gemeente te worden of zich aan te sluiten bij Machelen en Diegem, waar het dorp historisch al een sterkere band mee heeft[4].

Onderwijs[bewerken]

Ondanks dat Haren een kleine deelgemeente is van de stad Brussel zijn er wel drie scholen terug te vinden:

  • Basisschool Kameleon: Nederlandstalige vrije basisschool van het Vrij Gesubsidieerd Onderwijs (Katholiek onderwijs)
  • Harenheideschool: Nederlandstalige gemeentelijke basisschool van de Stad Brussel
  • Ecole Fondamentale de Haren: Franstalige gemeentelijke basisschool van de Stad Brussel

Vervoer[bewerken]

Sinds de industriële revolutie is het dorp meer en meer ingesloten geraakt door spoorweginfrastructuur. Het centrum wordt omsloten door drie spoorlijnen, namelijk spoorlijn 25, 26 en 36. In het kader van het Diabolo-project werd ten noorden van het dorp een hoog spoorviaduct gebouwd voor de nieuwe spoorlijn 25N, die over andere spoorlijnen heengaat, die op taluds zijn gebouwd.

Momenteel beschikt Haren over twee stations langs deze spoorlijnen: Haren-Zuid langs spoorlijn 36 en Haren langs spoorlijn 26. Van 1880 tot 1935 bestond er een station Haren-Noord op lijn 25, even ten zuiden van het huidige station Haren-Buda. Van 1935 tot 1976 bestond er een station Haren-Noord op spoorlijn 27, het huidige station Machelen (Brabant).

Het dorp wordt eveneens bediend door buslijn 64 van de MIVB. Het eerste vliegveld van België was grotendeels op Harens grondgebied gelegen. De eerste vliegtuigterminal en oudste -terminal van België werd er in 2007 afgebroken om plaats te maken voor de gebouwen van de NAVO. Het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO neemt nu meer en meer de vrijgemaakte oppervlakte van het vroegere vliegveld in. Het vliegveld verhuisde in de jaren 1950 naar Melsbroek en Zaventem. Het formatiestation van de Belgische Spoorwegen NMBS omschreven als "Schaarbeek Vorming" ligt grotendeels op het grondgebied van de vroegere gemeente Haren. Het 40 ha grote bus- en tramstelplaats van de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is eveneens in Haren gevestigd.

Bekende inwoners[bewerken]

  • Joe Van Holsbeeck, de scholier die in 2006 om een mp3-speler werd vermoord in het station Brussel-Centraal. De nieuwe straat Joe Van Holsbeeckpassage werd naar hem vernoemd.