Station Machelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Machelen.png
Machelen Brabant.jpg
Opening 1935
Sluiting 26 september 1993
Telegrafische code (H)
Aantal perrons 2
Lijn(en) 27
Coördinaten 50° 54′ NB, 4° 25′ OL
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
()
-
-
-
Beheerder NMBS
Station Machelen (Belgisch spoorwegstation)
Station Machelen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Machelen is een voormalige spoorweghalte langs spoorlijn 27 (Brussel - Antwerpen) in de Vlaams-Brabantse gemeente Machelen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1934 werd de modernisering (o.a. elektrificatie) voltooid van spoorlijn 25. Het doel was dat de snelle, directe treinen spoorlijn 25 gingen gebruiken en dat trage stoptreinen spoorlijn 27 zouden gebruiken. Daarom werd de halte 'Haren-Noord' op lijn 25 in 1935 verplaatst naar de nieuwe lijn 27: het huidige station Machelen. Later werd op lijn 25 toch (ook) een halte gebouwd, deze keer onder de naam 'Buda'.

In 1976 kreeg het station de huidige naam en werden ook langs spoorlijn 26/1 perrons aangelegd voor het station Machelen. Deze halte werd bediend door de treinen van de voorstadslijn 26 tot in 1998. In het Oost-Vlaamse Machelen lag een gelijknamig station, daarom werd het station ook aangeduid als Machelen (Brabant).

De stopplaats werd (ondanks de sluiting voor regulier reizigersverkeer in 1993) sporadisch nog bediend toen Station Buda onbereikbaar was door de sluiting van de spoorlijn 25. Het station van Machelen ligt op wandelafstand van Buda.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Reizigerstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De grafiek en tabel geven het gemiddeld aantal instappende reizigers weer op een week-, zater- en zondag.[2]