Station Weerde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Weerde.png
Station Weerde.jpg
Opening 1 januari 1864
Telegrafische code FWE
Aantal perrons 4
Lijn(en) 25 - 27
Coördinaten 50° 59′ NB, 4° 28′ OL
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2019)
719
108
108
Beheerder NMBS
Station Weerde (Belgisch spoorwegstation)
Station Weerde
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Weerde is een spoorwegstation langs spoorlijn 25 en 27 (Brussel - Antwerpen) in Weerde, een deelgemeente van de gemeente Zemst.

De twee dubbele spoorlijnen splitsen zich op bij het naderen van het station, waardoor het stationsgebouw tussen de twee spoorlijnen in ligt (dit noemt men een vorkstation). Het parkeerterrein en een van de fietsenstallingen bevinden zich daar ook. Richting Antwerpen wordt spoorlijn 27 net voor het station opgesplitst in lijn 27 (rechtstreeks naar Mechelen met halte in Weerde) en 27B (omweg naar Mechelen via Hofstade en Muizen, zonder halte in Weerde).

In 2004 kreeg het stationsgebouw een stevige opknapbeurt: de muren werden gezandstraald, deuren en ramen vervangen, centrale verwarming geïnstalleerd en de binnenmuren werden geschilderd. Toch werden in 2005 de loketten gesloten en moeten reizigers hun kaartje in de trein kopen. Het station wordt enkel bediend door L-treinen en P-treinen. Daarnaast heeft het station een halte van De Lijn namelijk "Weerde Station", waar buslijn 283 halte heeft.

Begin 2008 werden er overdekte fietsstallingen aangebouwd voor de reizigers.

In 2009 en 2010 werden perrons 1 en 2 volledig vernieuwd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station Weerde is gelegen langs de eerste publieke spoorlijn (Lijn 25: Mechelen-Brussel) die in België werd geopend. Destijds wilden zowel Zemst als Weerde een station. Het station werd daarom gebouwd op ongeveer gelijke afstand van beide dorpskernen. Geleidelijk aan zijn beide dorpskernen naar elkaar toe gegroeid waardoor het station zich nu tussen de huizen bevindt.

Het stationsgebouw is van het standaardtype 1895. Het vervangt een ouder station gebouwd in 1880 door de Groep Brussel-Noord. Negen stations van dit type werden gebouwd, waaronder Station Eppegem (gesloopt in 1903), Station Sint-Katelijne-Waver (gesloopt in 1931), Station Dilbeek[2] en Station Sint-Martens-Bodegem[3].

In de jaren zestig werd een losstaand bijgebouw afgebroken dat dienstdeed als stapelhuis en toiletten had. Vandaag de dag staan op die plaats de fietsenstallingen bij het stationsplein.[4]

De Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien het station Weerde deel uitmaakt van het GEN, heeft de Vlaamse Overheid gevraagd om bij station Weerde aan lijn 27B ook perrons aan te leggen.[5]

De presentatie van het vervoersplan 2014 maakt melding van een investering van 200.000 Euro in de parking van Weerde tussen 2014 en 2020.[6]

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Week[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
S1 Nijvel - Brussel-Zuid - Mechelen - Antwerpen-Centraal 2x/u
S5 Mechelen - Brussel-Luxemburg - Halle 2x/u

Weekend[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
S1 Nijvel - Brussel-Zuid - Mechelen - Antwerpen-Centraal Zaterdag: 2x/u
S1 Brussel-Zuid - Mechelen - Antwerpen-Centraal Zondag: 1x/u
S5 Mechelen - Brussel-Luxemburg - Halle - Edingen (- Geraardsbergen) 2x/u (1x/u in vakantieperiode en beperkt tot Halle) (tot Geraardsbergen in de piekuren buiten de vakantie)