START-initiatief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het START-initiatief (STrategisch Actieplan voor Reconversie en Tewerkstelling in de luchthavenregio) werd door de Vlaamse regering gelanceerd op 29 oktober 2004 en in de loop van 2005 verfijnd. Men stelde vast dat de tewerkstelling in de luchthavenregio van Brussels Airport in Zaventem en aangrenzende gemeenten trager toenam dan in de rest van Vlaams-Brabant. Door de luchtvaartcrisis van 2001 (drastische terugloop luchtvaartverkeer na 11 september 2001, faillissement Sabena) en bijkomend de verplaatsing van de belangrijkste Europese hub van DHL van Zaventem naar Leipzig, was de tewerkstelling eerst gedaald maar nadien was ook de reconversie en heroplevering aan een te traag tempo.

Het initiatief is gericht op het creëren van nieuwe activiteiten en nieuwe tewerkstelling, op verbetering van de mobiliteit, op de uitbouw van de luchthaven én op verbetering van de leefomgeving.[1]

Het START-initiatief actieplan kent een aantal componenten:

  • de ontwikkeling van bedrijventerreinen, met name een uitbreiding van Brucargo met de bijkomende infrastructuur van Brucargo-West, maar ook dossiers in Meise-Westrode en Kortenberg en de herontwikkeling van de oude terreinen in Vilvoorde-Machelen.
  • infrastructuurwerken wegvervoer met een betere weginfrastructuur rond Brucargo, en een betere aansluiting middels een viaduct van Brucargo met afrit 12 Vilvoorde/Brucargo van de A1/E19, een betere uitbouw van het complex van afrit 12 met nieuwe uit- en toeritten langs de noordzijde van het complex en herinrichting, en een fietsbrug voor volledig van het drukke vrachtvervoer gescheiden fietsverkeer.
  • infrastructuurwerken aan het Noorden en Noordoosten van de Brusselse Ring (R0) om door verbreding en ontdubbeling vlotter verkeer te bekomen naast een betere scheiding van lokaal en doorgaand verkeer
  • een vervoerplan om het aandeel van openbaar vervoer te laten groeien van 18 naar 40% met

De START-lijnen van De Lijn[bewerken | brontekst bewerken]

Mercedes-Benz Citaro I op lijn 272 tussen Cargo en Luchthaven

De 13 START-lijnen zijn (in chronologische volgorde met datum wijziging/start):

Ook de volgende reeds bestaande lijnen opereren in de betrokken regio