Vlaamse Toeristenbond-Vlaamse Automobilistenbond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Vlaamse Toeristenbond-Vlaamse Automobilistenbond (VTB-VAB) is een in 1922 opgerichte Vlaamse ledenvereniging.

De Vlaamse Toeristenbond (VTB) werd op 29 januari 1922 in de schoot van de Vlaamse Beweging opgericht en had tot doel reizen en toerisme in Vlaanderen te bevorderen. Het was de tegenhanger van de Franstalige Touring Club de Belgique. De bond wilde zich niet beperken tot de functie van een reisbureau en was van bij aanvang ook een cultuurvereniging. Het tijdschrift van de bond De Toerist (later Toerisme) verscheen vanaf 15 maart 1922. De bond telde eind 1922 reeds 5.520 leden. Het 100.000ste lid werd in juli 1930 ingeschreven.

De Vlaamse Automobielbond (VAB) werd opgericht in 1924, en zo ontstond de twee-eenheid VTB-VAB. Deze belangenvereniging van automobilisten groeide uit tot een belangrijke speler voor pechverhelping, autodiagnosecentra en richtte eveneens rijscholen op.

De vereniging werd gestructureerd waarbij de zakelijke kanten in aparte bedrijven werden ondergebracht. Zo was er naast de vzw eveneens het reisbureau VTB Reizen nv en de verzekeraar en pechverhelper VTB-VAB nv.

Op het eind van de 20ste eeuw werd VTB Reizen nv aan de TUI groep verkocht.

VTB-VAB nv, ook wel VAB Pechverhelping genoemd, werd na de buitengewone algemene vergadering van 16 juni 2008 kortweg VAB (beslissing gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 2 juli 2008 en vanaf die datum algemeen geldig), een bedrijf waarin de vereniging participeert en dat pechverhelping, reisverzekeringen, autodiagnose en dergelijke aanbiedt.

De VTB-VAB vzw werd eveneens in april 2008 omgedoopt tot vtbKultuur en kreeg een nieuw logo en huisstijl.

Volgens het jaarverslag 2013 van de KBC Groep NV is deze via de volledige dochter KBC Verzekeringen NV voor 95% eigenaar van VAB Groep NV.

vtbKultuur[bewerken]

vtbKultuur heeft ongeveer 180 lokale afdelingen die vrijwilligers culturele en toeristische activiteiten voor leden en niet-leden.

vtbKultuur organiseert "genieten van cultuur en cultuurtoerisme" in de ruime zin van het woord: wandelingen, daguitstappen, podiumactiviteiten, cursussen, bezoeken en tentoonstellingen. De meeste activiteiten worden door de lokale afdelingen georganiseerd. Nationaal organiseert en verzorgt het uiteenlopende activiteiten zoals:

  • culturele uitstappen naar buurlanden ('Cultuur bij de Buren');
  • uitstappen en andere in Brussel (Brussel in je Binnenzak, Brussel Binnenskamers, art@noen);
  • Langs Vlaamse Wegen.

vtbKultuur vzw is een erkende socio-culturele vereniging, erkend door het Vlaams ministerie van cultuur. Het is uitgever van het gratis maandblad UIT-magazine. Het werkt nauw samen met Erfgoed Vlaanderen, VAB pechverhelping en het is ook lid van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV). Het heeft zijn secretariaat in Antwerpen.

Externe links[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • M. LIMBOURG, Toerisme en politiek. De Vlaamse Toeristenbond, licentiaatsverhandeling (onuitgegeven), Brussel, 1987.
  • Bart DE WEVER, Vlaamse Toeristenbond - Vlaamse Automobilistenbond, in: Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging, Tielt, 1998
  • M. BEYEN, Historische grootheid binnen handbereik. De Vlaamse Toeristenbond als schepper van lieux de mémoire, in: F. SEBERECHTS, Duurzamer dan graniet. Over monumenten en Vlaamse Beweging, Tielt, 2003
  • P. GUNST, De Vlaamse Toeristenbond Tussen zuilvorming en cultureel nationalisme, in: ADVN-mededelingen, 2008
  • [Sophie GYSELINCK], De Vlaamse Toeristenbond tijdens het Interbellum, in: ADVN-berichten, 2014.

Zie ook[bewerken]