Partago

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Partago
Doel Elektrische mobiliteit promoten
Rechtsvorm cvba
Oprichting 2015
Oprichter(s) Lucie Evers, Patrick Claerhout, Davy De Clercq, Joachim Jacob en Rik Bellens
Land Vlag van België België
Hoofdkantoor Gent
Producten Elektrisch deelwagens
Industrie Deeleconomie
Website partago.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Partago is een Belgische coöperatie opgericht in Gent die elektrische deelwagens en bakfietsen ter beschikking stelt aan haar leden.[1][2]

De coöperatie werkt onder andere samen met lokale overheden om de transitie naar de elektrische mobiliteit te versnellen.[3] [4] Het bestuur van de organisatie zetelt in Gent.[5]

Partago is samen met andere coöperaties de oprichter van het CEDAN-netwerk (Coöperatief Elektrische DeelAuto Netwerk).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Partago werd in 2015 vanuit ideologisch standpunt gestart door 5 burgers uit Gent, ieder met een verschillende beroepsachtergrond. Het doel is bij te dragen tot een duurzame samenleving door het leveren van mobiliteitsoplossingen, in casu elektrische deelauto's. [6] Anno 2022 waren er samen met roamingpartner CoopStroom zo'n 116 elektrische deelauto's onder beheer in België [7].

In 2018 richtte Partago de Europese coöperatie The Mobility Factory op samen met 8 andere Europese coöperaties. Partago droeg hierna haar IT-platform over naar deze nieuwe entiteit, met het doel het platform op een coöperatieve manier verder te laten ontwikkelen ten voordele van alle Europese coöperaties. [8]

In 2020 start Partago een samenwerking met CoopStroom, een burgercoöperatie die beheerd wordt met dezelfde coöperatieve principes als Partago, met het doel elkaars leden gebruik te laten maken van elkaars wagenpark.

Eind 2023 heeft Partago een twintigtal auto's verkocht/overgedragen aan CoopStroom.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Elke gebruiker is mede-eigenaar van de coöperatie. Om lid te worden, dient men dus minstens één aandeel van de coöperatieve vennootschap Partago te kopen. Met dit aandeel verkrijgt men zeggenschap op de algemene vergadering, met het principe één-mens-één-stem. Na het doorlopen van het registratieproces kunnen leden wagens reserveren via de webapp of de mobiele app. Openen van de auto gebeurt draadloos met de smartphone (zonder gebruik van een sleutel) via een 4G- of Bluetooth-verbinding.

Betalen geschiedt per domiciliëring (Coop Formule) of vooraf (prepaid).[9]

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Er staan (anno juli 2022) Partago-wagens in de provincies:

  • Oost-Vlaanderen: Gent en Wetteren
  • Antwerpen: Boechout, Bonheiden, Brasschaat, Hemiksem[10], Lint, Mortsel en Wijnegem
  • Vlaams-Brabant: Beersel, Halle en Leuven

In West-Vlaanderen is CoopStroom actief; deze wagens kunnen dankzij CEDAN ook door Partago-leden gebruikt worden en vice versa.

Sinds juli 2022 heeft Partago een online kaart waar geïnteresseerden zich kunnen engageren voor een nieuwe elektrische deelwagen op een bepaalde voorgestelde locatie. Bij voldoende interesse, plaatst Partago een wagen.

Externe website[bewerken | brontekst bewerken]