Station Tienen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
(NMBS) Naambord Tienen.png
Tienen NMBS station 1.jpg
Opening 22 september 1837
Sluiting 1988 (goederen)
Telegrafische code FTNN
Aantal perrons 5
Lijn(en) 36
Coördinaten 50° 48′ NB, 4° 56′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
4.708
1.312
1.042
Beheerder NMBS
Station Tienen
Station Tienen
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Tienen is een spoorwegstation langs spoorlijn 36 (Brussel-Luik) in de stad Tienen.

Gevelsteen met jaartal en hoogteaanduiding.

Het stationsgebouw dateert van 1840 (jaartal vermeld op gevelsteen, zie foto hiernaast) en is het oudste nog bestaande stationsgebouw in België. Het was een evenwichtig gebouw met een hoog centraal deel met puntgevel en aan iedere zijde een gelijkvloerse uitbouw, alle drie met dezelfde ritmiek: venster, deur, venster, deur, venster. Door de vele verbouwingen vanaf eind 19e eeuw is alle symmetrie en uitstraling van het gebouw evenwel verloren gegaan. Ook binnen werd het gebouw regelmatig aangepast aan de noden van de dag en blijft er weinig of niets van de originele architectuur over.


Het station was tevens het eindstation van de voormalige spoorlijnen spoorlijn 22 uit Diest en spoorlijn 142 uit Namen. Beide spoorlijnen werden tussen 1967 en 1990 over de ganse lengte opgebroken en vervangen door een fietspad.

Alle goederensporen werden opgebroken en vervangen door parkeerplaatsen, zowel aan de Zijdelingsestraat als aan de Tramstraat.

Het economisch belang van het station behelst voornamelijk het personenverkeer van pendelaars van en naar Brussel en Leuven.

Buurtspoorwegen[bewerken]

Tienen werd bediend door drie buurtspoorlijnen: naar Bevekom (Brussel)(lijn 305), Aarschot (lijn 297) en Sint-Truiden (lijn 315B). De reizigerstrams vertrokken en eindigden voor het spoorstation. De lijn van Bevekom reed echter eerst langs de achterzijde van het station, waar er een stelplaats was. Verderop reed de tram dan onder de spoorweg door om uiteindelijk bij het spoorstation te komen. Vele trams uit Bevekom eindigden dan ook op de stelplaats. De vroegere stelplaats in nu in gebruik door De Lijn bussen.

Treindienst[bewerken]

Dagelijks

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 03 Genk - Brussel - Knokke/Blankenberge 1x/u
IC 29 Landen - Brussel - Gent-Sint-Pieters - De Panne 1x/u

Week

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 14 Luik-Guillemins - Brussel - Quiévrain 1x/u
S9 (Landen -) Leuven - Brussel - Eigenbrakel 2x per dag tussen Landen en Leuven ('s ochtends)

2x per dag tussen Leuven en Landen ('s avonds)

P Verscheidene diensten Tijdens de piekuren

Diensten[bewerken]

Stationskroeg/restauratie gezien vanuit de lokethal.

De klassieke stationskroeg in het stationsgebouw werd gesloten in het vooruitzicht van een stationsrenovatie. Ook de fietsenstalling in het stationsgebouw is ondertussen gesloten. Er zijn wel fietsrekken voorzien buiten het stationsgebouw, waar er ook blue-bikes ter beschikking zijn. Aan de niet-stadszijde van de spoorlijn is er een grote parkeerplaats die bereikbaar is met een voetgangerstunnel onder de sporen. Het busstation is aan de zijkant van het spoorstation.