ZWN-Groep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een bus van ZWN-Groep

ZWN-groep was een Nederlandse streekvervoerder die van 1994 tot 1999 bestond.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 november 1994 fuseerden de streekvervoerders Westnederland te Boskoop (met het vervoergebied Zuid-Holland en de westkant van de provincie Utrecht) en Zuid-West-Nederland te Zierikzee (Zuid-Holland Zuid en Zeeland) tot ZWN-Groep.

De Westnederland-vestiging in Nieuwegein werd daarin niet opgenomen, maar ging behoren tot het vervoergebied van Midnet (het fusiebedrijf dat ontstond door het samengaan van Centraal Nederland en VAD).

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdkantoor van ZWN-Groep was sinds de fusie het oude Westnederland-hoofdkantoor in Boskoop. De leiding bestond uit Paul van Vliet (hoofddirecteur), Gerard Koelemij (plaatsvervangend directeur) en Ewoud Modderman (directeur). ZWN-Groep had 3300 werknemers in dienst die openbaar vervoer, touringcarvervoer en taxivervoer verzorgden met ongeveer 1100 bussen en 250 taxi's vanuit een twintigtal stallingen.

De ZWN-Groep bestond uit:

  • ZWN - OV
  • ZWN - Tours
  • ZWN - Taxi
  • ZWN - Techniek (onderhoud aan bussen)

De bestaande samenwerkingsverbanden van Zuid-West-Nederland met de particuliere busbedrijven Van Oeveren te Zierikzee en Vermaat te Hellevoetsluis werden door ZWN-Groep voortgezet. In 1996 werd Taxi Geukes uit Gouda door ZWN-Groep overgenomen en ging sindsdien door het leven als ZWN - Geukes.

Nieuwe fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Al na vijf jaar, in 1999, fuseerde de ZWN-Groep met de overige Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN-1)-bedrijven Midnet, de Noord-Zuid-Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij (NZH) en (een deel van) Oostnet tot Connexxion.

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

SyntusGelderse Streekvervoer MaatschappijOostnetGelderse Vervoer MaatschappijGemeente Vervoerbedrijf ArnhemTwentsche Electrische Tramweg MaatschappijZuid-West-NederlandAuto Maatschappij ZeelandZWN-GroepWestnederlandSchutte Tours ZwolleMidnetVerenigde Autobus Diensten VADCentraal NederlandENHABOAutobusonderneming TexelNoord-Zuid-Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij

Wagenpark[bewerken | brontekst bewerken]

Het wagenpark bestond voor het grootste deel uit de bustypen DAF-Den Oudsten MB200 (de bekende standaard streekbus), Mercedes-Benz O405/O405G en DAF-Den Oudsten B88 van de voormalige streekvervoerders Westnederland en Zuid-West-Nederland.

De van Zuid-West-Nederland afkomstige bussen waren te herkennen aan hun gele livrei met een blauwe band aan de onderkant. De van Westnederland afkomstige bussen waren over het algemeen geel/wit of geheel geel. De ZWN-Groep besloot haar nieuw aan te schaffen bussen in een geel/witte livrei op de wegen te laten verschijnen.

Enkele nieuwe series bussen uit ZWN(-Groep)-periode waren voorzien van een Iveco-chassis met een opbouw van Den Oudsten (Alliance) en Van Hool (A308)