Aquamarijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aquamarijn
Aquamarijn
Mineraal
Chemische formule Al2Be3(Si6O18) + K, Li, Na + (Fe)
Kleur Groen, blauw, geel, kleurloos, roze
Streepkleur Wit
Hardheid 7,5 - 8
Gemiddelde dichtheid 2,76 kg/dm3
Glans glasachtig
Opaciteit Doorzichtig tot doorschijnend
Kristaloptiek
Kristalstelsel Hexagonaal
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Aquamarijn (Latijn: aqua marina, "zeewater") is een vrij kostbare edelsteen en een variëteit van het mineraal beril. De kleur is bleekgroen, geelgroen, bleekblauw of blauwgroen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Aquamarijn is een veelvoorkomend mineraal en komt, zoals andere berylliumhoudende mineralen met name voor in pegmatieten. Vindplaatsen zijn in onder andere Brazilië (Minas Gerais), Madagaskar, de Oeral, Nigeria, Pakistan, Mexico, India, Ierland, Zimbabwe, Afghanistan en de Verenigde Staten.

Soorten Aquamarijn[bewerken | brontekst bewerken]

  • Santa Maria- Kwaliteitbenaming voor zeer goede aquamarijnen. Naam van de gelijknamige mijn Ceará in Brazilië.
  • Santa-Maria-Africana- Kwaliteitsbenaming van goede aquamarijnen uit Mozambique sinds 1991 op de markt. Naam is afgeleid van 'Santa-Maria'- kwaliteit uit Ceará uit Brazilië.
  • Maxixe-aquamarijn- Donkerblauwe aquamarijn. De kleur bleekt in daglicht uit. Oorspronkelijk uit de Maxixe-mijn in Minas Gerais in Brazilië. Sinds de jaren zeventig geregeld aangeboden, maar klaarblijkelijk door straling opgewerkt. De kleur is niet kleurecht.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

In de Middeleeuwen werden beelden van de Maagd Maria versierd met aquamarijn. Legende zegt dat de steen van een zeemeermin was en tot de liefde leidt. Waarschuwt bij onrecht als de steen verkleurt.

Door sommige natuurgenezers wordt een aantal geneeskrachtige werkingen aan aquamarijn toegekend, nl. versterking van het afweersysteem, het tegengaan van zeeziekte, huidallergie en het bevorderen van rust en ontspanning.[bron?] Astrologen hebben verschillende opvattingen over de sterrenbeelden waarmee Aquamarijn is verbonden, genoemd worden Waterman, Weegschaal, Vissen, Ram en Tweelingen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Aquamarine van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.