Weegschaal (sterrenbeeld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Deze pagina gaat over de astronomische betekenis. Voor de astrologische betekenis, zie Weegschaal (astrologie)
Kaart van het sterrenbeeld Weegschaal.

Weegschaal (Libra, afkorting Lib) is een sterrenbeeld aan de hemelequator. Het ligt tussen rechte klimming 14u18m en 15u59m en tussen declinatie 0° en −30°. De Weegschaal is een teken van de dierenriem, en ligt dus op de ecliptica. De zon staat in het astrologisch teken Weegschaal van 21 september tot 23 oktober, in werkelijkheid vanaf 31 oktober tot 21 november[1].

Het sterrenbeeld heeft in de geschiedenis bij Schorpioen (Scorpius) gehoord, en werd "Chelae Scorpionis", "de Scharen van de Schorpioen" genoemd. De naam Zuben Elgenubi betekent "zuidelijke poot van de schorpioen".

Sterren[bewerken | brontekst bewerken]

(in volgorde van afnemende helderheid)

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • β Librae (Kiffa Borealis / Zuben Elschemali) is een ster die voor nogal wat controverse heeft gezorgd omwille van de groene kleur die ze ooit zou hebben uitgestraald. Aandachtige hedendaagse waarnemers zien echter een gewone witte kleur.
  • Fath 703 (NGC 5892) is waarschijnlijk het enige extragalactische stelsel in de catalogus van Edward Arthur Fath dat enige bekendheid verwierf. Het is te vinden tussen de sterren α Librae en γ Librae.
  • HM Librae (CCCS 2250 / CGCS 3606) is een koele koolstofster (Cool Carbon Star) op 15:27:30 / -25°10', en is daarmee een van de meest roodkleurige sterren waarneembaar m.b.v. amateurtelescopen.
  • NGC 5897 is een bolvormige sterrenhoop op slechts 3 graden ten zuiden van de Ecliptica. Dit is dus een object dat bedekt kan worden door de maan (occultatie).

Wanneer het best te zien?[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillende constellaties zijn slechts waarneembaar wanneer ze vanaf de Aarde gezien niet in dezelfde richting staan als de Zon. Omdat de Aarde in een jaar tijd rond de Zon reist, is er voor elk sterrenbeeld dus een periode waarin het beter kan worden waargenomen. Op het noordelijk halfrond rijst Weegschaal niet zo hoog boven de horizon. Omstreeks 10 u 's avonds bereikt het zijn hoogste punt aan het hemelgewelf.

Aangrenzende sterrenbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

(met de wijzers van de klok mee)