Centaur (sterrenbeeld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van het sterrenbeeld Centaur.

Centaur (Centaurus, afkorting Cen) is een sterrenbeeld gelegen aan de zuidelijke hemelkoepel tussen rechte klimming 11u03m en 14u59m en declinatie -30° en -65°. Vanaf de breedte van de Benelux is alleen het noordelijk deel te zien, en dan nog slecht omdat het maar net boven de zuidelijke horizon uitkomt.

Sterren[bewerken | brontekst bewerken]

(in volgorde van afnemende helderheid)

Alpha Centauri is de dichtst bij de aarde gelegen heldere ster, nog iets dichterbij op 4,22 lichtjaar ligt Proxima Centauri, een rode dwerg die niet met het blote oog te zien is.

Opmerkelijk is de dode ster BPM 37093, een gekristalliseerde witte dwerg op 50 lichtjaar afstand die bestaat uit koolstof. In feite is de kern een reusachtige diamant van 1034 karaat. Om die reden wordt de ster wel Lucy genoemd, in verwijzing naar de Beatles-song Lucy in the Sky with Diamonds.[1][2][3]

Wat is er verder te zien?[bewerken | brontekst bewerken]

In Centaur bevindt zich de bolvormige sterrenhoop Omega Centauri, de open sterrenhoop NGC 3766, de planetaire nevel NGC 3918, de spiraalvormige sterrenstelsels NGC 4622 en NGC 4650A, het onregelmatig sterrenstelsel NGC 5253 en het lensvormig sterrenstelsel Centaurus A.

Aangrenzende sterrenbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

(met de wijzers van de klok mee)