Menkent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Menkent
Sterrenbeeld Centaur (Centaurus)
Bayer-aanduiding θ Cen
Waarnemingsgegevens
Rechte klimming 14u06m41s
Declinatie
(Epoche 2000)
-36° 22' 12"
Magnitude 2,06
Details
Lichtkracht 45 x zon
Spectraalklasse K0-IIIb
Temperatuur (K) 4500K
Afstand* (lj) 58,82 lj (P=55,45 mas)
Straal 16 maal zon
Massa 4 zonnemassa's
afstanden aangegeven als "parallax xxx = yyy lj" zijn herleid uit de in de bron aangegeven parallax
Portaal  Portaalicoon   Heelal

Menkent (theta Centauri) is een heldere ster in het sterrenbeeld Centaur (Centaurus). De naam staat voor schouder van de centaur, waarbij men- afkomstig is uit het Arabische mankib en -kent uit het Griekse kentaurus.

Menkent is een oranje, koele reus van de klasse K0-IIIb en schijnt ongeveer 45 keer zo fel als de zon. De ster wordt gebruikt als navigatiepunt voor het navigeren van ruimtevluchten, bijvoorbeeld in het Apolloprogramma en de vlucht van de ruimtesonde Mars Odyssey.

Zichtbaarheid vanuit de Benelux[bewerken]

Mits heel veel geluk kan deze zuidelijke ster alsnog vanuit de Benelux waargenomen worden. De uiterste hoogte die deze ster inneemt boven de zuidelijke horizon is amper twee en een halve graad. Een zéér transparante hemel en een waarnemingsplaats zonder storende kunstmatige nachtverlichting (vooral in zuidwaartse kijkrichting) is nodig om een glimp op te vangen van θ Centauri (Menkent). Pal noordwestelijk van deze ster is een driehoekig Asterisme te vinden dat nog steeds tot het sterrenbeeld Centaurus behoort. Het bestaat uit de sterren 1-i, 2-g, en 3-k Centauri. Deze driehoek werd Choo genoemd door Chinese astronomen uit de oudheid. De kans dat deze driehoek vanuit de Benelux waargenomen kan worden ligt iets hoger omdat het tot op zes graden boven de zuidelijke horizon komt.

Bronnen[bewerken]