Eigenbeweging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
eigenbeweging van de Ster van Barnard

De eigenbeweging van een ster is de verplaatsing van die ster aan de hemel, ten opzichte van de achtergrondsterren. Deze eigenbeweging wordt veroorzaakt doordat de ster en de zon ten opzichte van elkaar bewegen. De eigenbeweging is het grootst als de ster dichtbij staat en een grote werkelijke snelheid ten opzichte van de zon heeft. De grootste eigenbeweging van alle sterren heeft de Ster van Barnard (10,36 boogseconden per jaar).

Als de afstand van de ster bekend is, kan de eigenbeweging omgerekend worden in een snelheid. Dit wordt de tangentiële snelheid genoemd. Deze kan gecombineerd worden met de radiële snelheid om de snelheid van de ster in de ruimte te berekenen.

De schijnbare jaarlijkse beweging van een ster die veroorzaakt wordt doordat de aarde in een baan om de zon beweegt, heet parallax en telt niet als eigenbeweging. Een stilstaande nabije ster heeft wel parallax maar geen eigenbeweging. Een bewegende nabije ster, zoals de Ster van Barnard, lijkt door de combinatie van eigenbeweging en parallax een golvende baan te beschrijven.