Giraffe (sterrenbeeld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van het sterrenbeeld Giraffe.

Giraffe (Camelopardalis, afkorting Cam) is een onopvallend sterrenbeeld aan de noorderhemel. De sterren zijn alle circumpolair, dat wil zeggen dat zij op de breedte van de Benelux niet ondergaan en dus een kring beschrijven gedurende hun 'omloop' om de Poolster. Het beeld ligt tussen rechte klimming 3u11m en 14u25m en tussen declinatie +53° en +85°.

Sterren[bewerken | brontekst bewerken]

Dit sterrenbeeld heeft geen heldere sterren, de helderste, beta Camelopardalis, heeft magnitude 4,03.

Kemble's sterrenrij (Kemble's Cascade, Kemble 1)[bewerken | brontekst bewerken]

Alhoewel het sterrenbeeld Giraffe onopvallend is, herbergt het een van de meest verrekijker-vriendelijke asterisms van de circumpolaire sterrenhemel. Kemble's Cascade is een sterrenrij noordelijk-voorafgaand aan de open sterrenhoop NGC 1502. Het werd in 1980 ontdekt door de amateur astronoom Lucian Kemble (1922-1999) die er vervolgens een brief over schreef naar Walter Scott Houston (een van de meest ervaren amateur astronomen van de VS). Walter Scott Houston vermeldde het bestaan van Kemble's sterrenrij in een artikel dat verscheen in het magazine Sky & Telescope. Kemble's Cascade is ook vermeld in de Sky Catalogue 2000.0 Volume 2: Double Stars, Variable Stars and Nonstellar Objects, op bladzijde xlvii van het hoofdstuk Glossary of Selected Astronomical Names, alsook in Deep-Sky Name Index 2000.0 van Hugh C. Maddocks (Foxon-Maddocks Associates).

Pazmino's groep (Pazmino's Cluster, Stock 23)[bewerken | brontekst bewerken]

Op het zuidelijk gedeelte van het grensgebied tussen de sterrenbeelden Giraffe en Cassiopeia is de open sterrenhoop Stock 23 te vinden, ook wel bekend als Pazmino's groep (Pazmino's Cluster). Deze sterrenhoop herbergt de dubbelster Σ 362 (Struve 362). Stock 23 kan eerder omschreven worden als zijnde een asterism in plaats van een echte open sterrenhoop, mede door het beperkt aantal sterren die er in te vinden zijn. Pazmino's Cluster is vermeld in de Sky Catalogue 2000.0 Volume 2: Double Stars, Variable Stars and Nonstellar Objects, op bladzijde xlviii van het hoofdstuk Glossary of Selected Astronomical Names, alsook in Deep-Sky Name Index 2000.0 van Hugh C. Maddocks (Foxon-Maddocks Associates).

Integral Sign Galaxy[bewerken | brontekst bewerken]

Het sterrenstelsel UGC 3697 op 7:11:4 / +71°50' draagt de bijnaam Integral Sign Galaxy. Bron: Sky Catalogue 2000.0 Volume 2: Double Stars, Variable Stars and Nonstellar Objects, op bladzijde xlvii van het hoofdstuk Glossary of Selected Astronomical Names, alsook in Deep-Sky Name Index 2000.0 van Hugh C. Maddocks (Foxon-Maddocks Associates).

Tonatiuh en Meztli[bewerken | brontekst bewerken]

In het sterrenbeeld Giraffe heeft de ster HD 104985 de benaming Tonatiuh gekregen omdat er een planeet rond draait die op zijn beurt de naam Meztli draagt (beide namen, Tonatiuh en Meztli, zijn door de Internationale Astronomische Unie - IAU, officieel erkend).

Andere erkende (en niet-erkende) namen (en bijnamen) van sterren en objecten in de Giraffe[bewerken | brontekst bewerken]

  • Shaowei / Shaou Wei (Alpha Camelopardalis).
  • Bei Ji Wu (Σ 1694).
  • Zi Wei You Yuan Qi (BK Camelopardalis).
  • Zi Wei You Yuan Wu (43 Camelopardalis).
  • De planetaire nevel IC 3568 kreeg de bijnaam Citroenschijf Nevel (Lemon Slice Nebula).
  • De planetaire nevel NGC 1501 is ook wel bekend als de Oester Nevel (Oyster Nebula).
  • Hertzsprung's Object op 4:16:00 / +60°01' is waarschijnlijk een defekt op een van de fotografische platen genomen van betreffend gebied in dit sterrenbeeld. Bron: Sky Catalogue 2000.0 Volume 2: Double Stars, Variable Stars and Nonstellar Objects, bladzijde xlvii in het hoofdstuk Glossary of Selected Astronomical Names.
  • Flying V (IC 2184).

Aangrenzende sterrenbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

(met de wijzers van de klok mee)