metronom Eisenbahngesellschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
metronom Eisenbahngesellschaft mbH
Metronom Eisenbahngesellschaft
ME146-15 bij Einbeck Salzderhelden (2008)
Algemene informatie
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Hoofdvestiging Uelzen
Actief 2002-heden
Website http://www.der-metronom.de
Bedrijfsstructuur
Aandeelhouder(s) NiedersachsenBahn GmbH (69,9 %),
BeNEX GmbH (25,1 %),
Bremer Straßenbahn AG (5,0 %)
Dochter(s) enno Eisenbahngesellschaft
Beheer
Vloot 37 locomotieven
20 treinstellen (enno)
220 dubbeldeksrijtuigen
Stations 56
Trajectlengte ongeveer 515 km
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metronom (afgekort: ME) is een private spoorwegonderneming met het hoofdkantoor in Uelzen en met dagelijks 100.000 reizigers ondertussen de grootste private spoorwegonderneming van Duitsland. De maatschappij is in het reizigersverkeer actief en gebruikt uitsluitend dubbeldekstreinen van Bombardier op de verbindingen Hamburg - Cuxhaven, Hamburg - Bremen, Hamburg - Lüneburg - Uelzen, Hannover - Celle - Uelzen evenals Hannover - Northeim - Göttingen. De dochtermaatschappij van metronom, Enno, rijdt treinen op de verbindingen Hannover - Wolfsburg en Hildesheim - Braunschweig - Wolfsburg.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Metronom rijdt Hamburg Hauptbahnhof (noordzijde) binnen (2006)
Lok ME 146-01 bij het passeren van Radbruch (2008)
Metronom in Hamburg Hauptbahnhof (2006)

Eind jaren 90 besloten de drie betrokken deelstaten Nedersaksen, Hamburg en Bremen, de Regional-Express-lijnen Hamburg - Bremen en Hamburg - Uelzen, die gereden werden door DB Regio, te laten exploiteren door een eigen opgezette spoorwegonderneming. Het veranderen van vervoerder zou gelijktijdig voor een aanbodverbetering zorgen in vorm van langere treinen en betere service.

In februari 2002 werd de onderneming onder de naam MetroRail opgericht. In de herfst van 2003 moest de onderneming na een kort geding van de METRO Group haar naam MetroRail en logo veranderen. Hierdoor is de huidige naam metronom ontstaan. De aandeelhouders van metronom is tot heden onveranderd en bestaan uit de volgende ondernemingen:

De NiedersachsenBahn fungeert als werkmaatschappij voor metronom. NiedersachsenBahn is een samenwerking van de Osthannoversche Eisenbahnen (60%; OHE) uit Celle en de EVB (40 %) uit Zeven.

In april 2007 werd de meerderheid van de aandelen OHE van Nedersaksen, de Bondsrepubliek Duitsland en de DB Regio na een bieding aan Arriva-Bachstein GmbH verkocht (sinds 23 maart 2011 Netinera Bachstein GmbH). Netinera (vroeger Arriva Deutschland) heeft hierin een aandeel van 86%. Indirect bezit Netinera 30,7% in het kapitaal van metronom en is daarmee de grootste aandeelhouder.

Vanaf 14 december 2003 reed metronom voor het eerst op de verbindingen Hamburg - Bremen en Hannover - Uelzen.[1]

Sinds 2010 is metronom met 9,3 miljoen treinkilometers en meer dan 100.000 reizigers per dag de grootste private spoorwegonderneming van Duitsland. In 2015 richtte metronom de dochteronderneming enno op voor de exploitatie van twee lijnen in de Metropolregion Hannover-Braunschweig-Göttingen-Wolfsburg.

Werkplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

OHE-onderhoudsbedrijf in Uelzen bij de "Dannenberger boog" (2007)

Metronom heeft geen treinen in bezit, de spoorwegmaatschappij is exploitatieverantwoordelijke. Dit houdt in dat het bedrijf verantwoordelijk is voor een betrouwbare en veilige exploitatie van het hele spoorwegbedrijf. Alle locomotieven en rijtuigen worden in het onderhoudsbedrijf Uelzen door personeel van de OHE in opdracht van de fabrikant Bombardier onderhouden. Dit onderhoudsbedrijf werd speciaal hiervoor gebouwd en bevindt zich ten noorden van Uelzen in de "Dannenberger boog".

Het onderhoud aan de treinen de op het traject Hamburg - Cuxhaven (Niederelbebahn) rijden wordt uitgevoerd door de EVB in Bremervörde. Daarvoor worden de treinen over de spoorlijn Stade - Bremervörde overgebracht, de treinen worden overgebracht net voor of net na de gewone treinendienst. Per keer worden twee treinstammen gekoppeld. De controle van de onderhouden treinen van metronom ligt ook hier bij de OHE. Vanuit Celle controleren medewerkers van de OHE de gehele exploitatie en nemen zij bij onregelmatigheden (bijvoorbeeld vertragingen, versperringen, personeelsuitval en defecte treinen) de nodige maatregelen.

Actuele exploitatie[bewerken | brontekst bewerken]

Lijnennetwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Het lijnennetwerk van metronom. De diensten van enno zijn niet aangegeven. (stand: september 2013)

Door de invoering van lijnnummers in Nedersaksen bij de nieuwe dienstregeling van 2015 nam metronom deze lijnnummers over. Deze werden afgedrukt in de dienstregelingen en zijn ook op de treinen zichtbaar.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
RE 2 Regional-Express (metronom) UelzenCelleHannover HbfNordstemmenElze (Han)Alfeld (Leine)KreiensenNortheim (Han)Göttingen
RE 3 Regional-Express (metronom) UelzenLüneburgHamburg-HarburgHamburg Hbf
RE 4 Regional-Express (metronom) Bremen HbfRotenburg (Wümme)Buchholz (Nordheide)Hamburg-HarburgHamburg Hbf
RE 5 Regional-Express (Start) Hamburg HbfHamburg-HarburgBuxtehudeStadeOtterndorfCuxhaven
RE 30 Regional-Express (enno) Hannover HbfLehrteGifhornWolfsburg Hbf
RE 50 Regional-Express (enno) Hildesheim HbfBraunschweig HbfWolfsburg Hbf
RB 31 Regionalbahn (metronom) Hamburg HbfHamburg-HarburgMaschenLüneburg
RB 41 Regionalbahn (metronom) Hamburg HbfHamburg-HarburgBuchholz (Nordheide)TostedtRotenburg (Wümme)Bremen Hbf

Hamburg - Bremen (Metronom Weser-Takt) en Hamburg - Uelzen (Metronom Elbe-Takt)[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds december 2003 wordt het traject tussen Bremen en Hamburg Hbf als regionale sneltrein bediend (Regional-Express; RE). De zevenjarige concessie is onderhands gegund aan metronom. Onderdeel van de concessie waren alleen de snellere RE-treinen, de Regionalbahn-treinen (RB; stoptrein) werden nog door DB Regio gereden. Metronom zet op deze lijnen in de regel treinstammen in met zes of acht dubbeldeksrijtuigen, waarbij het stuurstandrijtuig aan het noordelijke uiteinde zit. Bij de dienstregeling van 2011 werden ook de RB-treinen onderdeel van de concessie, met de naam MetronomRegional (MEr). De Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG) noemde deze verkeersrelatie intern het Hanse-Netz.

Het aantal reizigers steeg in de eerste jaren (2004 en 2005) met meer dan 50 %. In 2005 werden 590 miljoen reizigerskilometers afgelegd. In het jaar 2003 (het laatste exploitatiejaar van DB Regio op deze lijn) lag het aantal reizigerskilometers op 393 miljoen.[2]

Metronom mag tot december 2033 op deze lijnen blijven rijden.

Hannover - Göttingen (Metronom Leinetal-Takt) en Hannover - Uelzen (Metronom Aller-Takt)[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 11 december 2005 rijdt metronom elk uur op de lijn Uelzen - Hannover - Göttingen. De achtjarige concessie werd door metronom gewonnen via een Europese aanbesteding. De concessie was uitgeschreven door de deelstaat Nedersaksen en de Regio Hannover, met een optie tot verlenging tot december 2015. De treinstammen die metronom hier inzet zijn meestal zes dubbeldeksrijtuigen lang. Sinds de dienstregeling van 2010 stopt metronom niet meer op de stations Hannover Bismarckstraße, Hannover Messe/Laatzen (met uitzondering van evenementen), Rethen (Leine) en Barnten, waar er maar eenmaal per twee uur gestopt werd. Deze stations maken nu onderdeel van de S-Bahn van Hannover.

Na 100 exploitatiedagen werd de lijn door ongeveer 12.000 reizigers per dag gebruikt. Dit is een toename van 10 %. De punctualiteit steeg van 92 naar 95 %.[3] Tot december 2010 en sinds december 2012 rijden enkele treinen het volledige traject tussen Göttingen en Hamburg.

Metronom mag tot december 2033 op deze lijnen blijven rijden.

Hamburg - Cuxhaven (Metronom Nordsee-Takt)[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2006 won metronom de verbinding tussen Hamburg en Cuxhaven (Niederelbebahn), met een waarde van 1,4 miljoen treinkilometers per jaar. De concessie begon op december 2007 en duurde tot december 2018 (inclusief een driejarige verlenging). Metronom was de enige bieder op de aanbesteding, waarin rijtuigen uit de materieelpool van de deelstaat was voorzien.[4]

De lijn is 115 kilometer lang en tussen Stade en Cuxhaven niet geëlektrificeerd. Hiervoor worden de bekende metronom-dubbeldekstreinen ingezet met nieuw ontwikkelde diesellocomotieven type Baureihe 246.

Een aanbesteding voor de periode na december 2018 werd door DB Regio gewonnen.

MetronomRegional Hamburg - Lüneburg en Hamburg - Bremen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf december 2007 worden de Regionalbahn-lijnen Hamburg - Lüneburg en Hamburg - Tostedt onder de productnaam "MetronomRegional" (MEr, tot 2010) gereden.[5] Beide lijnen werden in kader van één concessie aanbesteed, waarop alleen metronom geboden had.

Vanaf december 2010 werd in kader van een nieuwe aanbesteding die huidige verbinding Hamburg - Tostedt verlengd naar Bremen. Dit project werd in eerste instantie omgedoopt tot Metropolenbahn en kreeg later de naam Hanse-Netz. Daarnaast won metronom ook de concessie voor de stoptreinen tussen Bremen en Rotenburg (Wümme) en nam deze op december 2010 over van DB Regio.

In december 2012 werd de MetronomRegional op alle dienstregelingen hernoemd in "Metronom - Zug hält überall" (trein stopt overal), een jaar laar later werden alle voormalige merknamen verwijderd en door een looptekst op de displays ("hält überall" of "hält nicht überall") vervangen.

Door de invoering van lijnnummering in Nedersaksen bij de nieuwe dienstregeling van december 2015, ondersteund met de marketingslogan Ihre neue Nr. 1 - weniger voll, mehr Platz (Uw nieuwe nr. 1 - minder druk, meer plaats), kregen ze de nummers RB 31 en RB 41. Daardoor is het voor treinreizigers beter te herkennen of het om een Regional-Express (sneltrein) of een Regionalbahn (stoptrein) gaat.

Combitickets naar Helgoland en naar de Wadden[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2008 is er een samenwerking met de rederij FRS Helgoline een combinatieticket tussen 1 mei en 30 september onder de naam Metronom Atlantis. Dit combiticket houdt in een treinrit vanaf Hamburg met een directe aansluiting in Cuxhaven op de bus en boot naar Helgoland. Een ander aanbod is metronom regioMaris die geldt tot 31 oktober en bestaat uit een busrondrit in de omgeving van Cuxhaven (Cuxland) evenals de mogelijkheid om begeleid wad te lopen naar onder andere het eiland Neuwerk.

Elektro-Netz Niedersachsen Ost[bewerken | brontekst bewerken]

enno 1440-118 in Hannover Hbf

Op 6 augustus 2014 werd bekend dat metronom de aanbesteding van het Elektro-Netz Niedersachsen Ost ("ENNO"), die de lijnen Wolfsburg - Gifhorn - Hannover en Wolfsburg - Braunschweig - Hildesheim omvatten, gewonnen had. De concessie omvat 2,1 miljoen treinkilometers per jaar, begon in december 2015 en heeft een looptijd van 10 jaar. Hiervoor worden 20 elektrische treinstellen van het type Coradia Continental van de fabrikant Alstom, die de ZGB (Samenwerkingsverband Regio Braunschweig) uit eigen materieelpool beschikbaar stelde. De treinstellen hebben een waarde van meer dan € 100 miljoen.[6] De exploitatie vindt plaats via de dochtermaatschappij enno Eisenbahngesellschaft, die zijn naam leent van de concessie.

Metronom mag tot december 2025 op deze lijnen blijven rijden.

Verbeteringen[bewerken | brontekst bewerken]

De exploitatieovername door metronom op de spoorlijnen Hamburg - Bremen en Hamburg - Lüneburg - Uelzen werd gelijktijdig door de verandering een lang geplande aanbodsverbetering worden toegepast. De DB Regio-treinen waren door hun beperkte capaciteit (er werden vierdelige treinstellen gebruikt en soms zes dubbeldeksrijtuigen) vaak overvol en door de lange halteringstijd regelmatig vertraagd. Hier kwam bij dat het materieel frequent defect raakte, waarbij de maximumsnelheid van het gebruikte materieel (140 km/h) niet genoeg was om vertragingen in te lopen.

Om deze tekortkomingen te verhelpen, kreeg metronom nieuwe dubbeldeksrijtuigen van Bombardier. Daarbij werden de treinen verlengd tot zes of acht rijtuigen. De wagens hebben een verbeterde inrichting (leeslampen, snack- en drankautomaten[7]), daarnaast zijn de nieuwe locomotieven sterker en sneller (160 km/h). De nieuwe treinen zorgden samen met de serviceverbeteringen in het eerste jaar voor een toename van de reizigers met 30 % en de punctualiteit werd gemiddeld 95 %. Een telling na het tweede jaar maakte duidelijk dat er 50 % meer reizigers van de Regional-Express-treinen gebruik maakten dan in de DB Regio tijd. Ondertussen zorgde het toegenomen forensenverkeer naar Hamburg voor overvolle treinen. Metronom begon in december 2012 met de "Sardinenzug-Kampagne" om regelmatige forensen te verplaatsen naar de minder drukke treinen.

Na het eerste exploitatiejaar op de verbindingen Hannover - Uelzen en Hannover - Göttingen was hier het aantal reizigers gestegen, tot 20 %. De metronom loste op deze verbinding, in tegenstelling tot de relaties Hamburg - Bremen en Hamburg - Uelzen, de veel oudere enkeldeks N-rijtuigen af. Hierdoor verbeterde op deze lijn ook de luchtvering en de klimaatbeheersing op de treinen. Ook op de Niederelbebahn (Hamburg - Cuxhaven) werden in de DB Regio tijd N-rijtuigen ingezet.

De metronom-treinen bereikten in september 2011 de grens van 50 miljoen treinkilometers. Sinds 6 oktober 2011 draagt een E-lok (146-18) en een diesellok (246-004) de tekst "50.000.000 km sicher mit dem Zug durch Niedersachsen" ("50.000.000 km veilig met de trein door Nedersaksen").

De "Zug der Ideen" (trein der ideeën)

Een ander punt is, dat metronom externe beveiligers (Securitas AB en SDS Uelzen) inzet, die 's avonds en 's nachts met de treinen meerijden en op opstelterrein de treinen beveiligen tegen vandalisme.

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens een persconferentie op 3 juli 2003 werden de eerste tien dubbeldeksrijtuigen gepresenteerd.[8]

Inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Stuurstandrijtuig van een metronom-trein in Radbruch (2008)
Metronom-trein op weg naar Göttingen (2013)
Interieur 2de klas (2007)
Interieur 1ste klas (2009)

In de treinen van metronom was het al verboden te roken voor het in heel Duitsland verboden werd. Metronom biedt de mogelijk om op de lijnen Hannover - Göttingen en Hannover - Uelzen gratis een vaste plaats te reserveren voor forensen, rolstoelgebruikers en fietsgroepen. In elke trein is er een "bistro" waar er een drank- en snackautomaat bevindt, elke rijtuig heeft een volautomatische klimaatbeheersing en luchtveringen.

Voor minder valide reizigers bevinden zich in het stuurstandrijtuig een multifunctionele afdeling met een toegankelijk toilet. Het rijtuig is via een uitklapbaar oprijplaat te bereiken, wat in- en uitstappen vergemakkelijkt. Desalniettemin kan niet op elk station ingestapt worden door rolstoelgebruikers omdat deze nog niet toegankelijk gemaakt zijn (bijvoorbeeld het ontbreken van een lift).

De maximumsnelheid van de treinen is 160 km/h, wat zich onderscheidt van de meeste andere regionale treinen die vaak niet sneller rijden dan 140 km/h, wat op het traject Hannover - Uelzen acht tot elf minuten bespaart en op het traject Hannover - Göttingen zeven minuten in vergelijking met de vorige vervoerder. Zo kon voor het eerst op alle ICE-treinen in Göttingen aansluiting worden geboden. Op het trajectdeel Hannover - Göttingen rijdt metronom met dezelfde snelheid als de Intercity's van de Deutsche Bahn.

Door de groeiende vraag naar fietsenplaatsen in de treinen zijn op het onderste dek van enkele rijtuigen alle zitplaatsen verwijderd voor fietsenplaatsen. Sinds 2006 zet metronom in de zomer rijtuigen in met meer fietsenplaatsen. Deze dubbeldeksrijtuigen beschikken in tegenstelling tot andere rijtuigen over een lagere instap zodat fietsers makkelijker het onderste dek kunnen bereiken. In de herfst worden de fietsenplaatsen verwijderd en zitplaatsen weer teruggezet.

In mei 2006 zijn 18 nieuwe fietsrijtuigen (Type DBdpza) in gebruik genomen, die tot 30 extra fietsplaatsen in het onderste dek kunnen aanbieden.[9]

Locomotieven en rijtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

De floot van metronom bestaat uit 29 elektrische locomotieven Bombardier TRAXX P160 AC (ME 146-01 tot -10) Bombardier TRAXX P160 AC2 (ME 146-11 tot -18 en 146 531-539) en 8 diesellocomotieven Bombardier TRAXX P160 DE (Baureihe 216) die binnen 700 dagen speciaal voor de lijn Hamburg - Cuxhaven ontwikkeld is. Daarnaast zijn er nog meer dan 220 dubbeldeksrijtuigen van de derde generatie (type "Görlitz"), die evenals door Bombardier gebouwd zijn. Al het materieel komt uit de materieelpool van de LNVG. Het materieel wordt voor de duur van de concessie gehuurd en is door de LNVG voorzien van de kleuren blauw, wit en geel. Dit kleurschema is ook binnen in de trein te vinden en ook op de kaartenautomaten. Hierdoor wordt het materieel duidelijk onderscheiden van het verkeersrood van DB Regio.

Namen van de metronom-locomotieven[bewerken | brontekst bewerken]

Locomotief ME 146-10 "Bad Bevensen" in Bremen Hbf (2007)
Locomotief 246 009-5 op weg naar Cuxhaven (2007)

Alle locomotieven zijn voorzien van een naam van een stad of station die langs de lijnen van metronom liggen. De volgende namen worden gebruikt:

Locomotief Naam Bijzonderheden
ME 146-01 Scheeßel
ME 146-02 Hansestadt Lüneburg
ME 146-03 Bienenbüttel
ME 146-04 Buchholz in der Nordheide
ME 146-05 Rotenburg (Wümme) Speciale markering: "10 Jahre Metronom"
ME 146-06 Winsen (Luhe)
ME 146-07 Lauenbrück
ME 146-08 Uelzen
ME 146-09 Tostedt
ME 146-10 Bad Bevensen
ME 146-11 Einbeck
ME 146-12 Northeim
ME 146-13 Alfeld (Leine)
ME 146-14 Sarstedt
ME 146-15 Elze
ME 146-16 Celle
ME 146-17 Langenhagen Speciale markering: "10 Jahre Metronom"
ME 146-18 Burgwedel Mijlpaal: 50.000.000 km[10] (ondertussen gewijzigd naar 75.000.000 km)
Locomotief Naam Bijzonderheden
ME 146 531-9 Seevetal-Maschen
ME 146-532-7 Seevetal-Meckelfeld
ME 146-533-5 Bardowick
ME 146-534-3 Seevetal-Hittfeld
ME 146-535-0 geen naam tijdelijk bestickerd als "Rizzi-lok"[11]
ME 146-536-8 geen naam
ME 146-537-7 Stelle
ME 146-538-4 Rosengarten-Klecken
ME 146-539-2 geen naam
ME 146-541-8 geen naam
ME 146-542-6 geen naam
246 002-0 Buxtehude[12]
246 003-8 Cuxhaven[13]
246 004-6 Stade
246 005-3 Horneburg[14]
246 006-1 Hemmoor[15]
246 007-9 Himmelpforten[16]
246 008-7 Otterndorf[17]
246 009-5 geen naam
Locomotief 246 011-1 (2009)

De locomotief 246 011-1 droeg tot eind 2013 de kleuren van de LNVG, maar deze lok wordt niet planmatig door metronom gebruikt. Alleen bij langdurige uitval van de reguliere locomotieven wordt de LNVG-locomotief gebruikt.

De locomotief 246 001-2 is in oktober 2012 aan de Havelländische Eisenbahn verkocht, evenals lok 246 010-3.

Klantentijdschrift[bewerken | brontekst bewerken]

Metronom geeft zijn eigen tijdschrift uit, genaamd "momente". Deze verschijnt elk kwartaal in drukvorm en online. Het blad gaat ten eerste over metronom zelf evenals veranderingen in de dienstregeling, in de rijtuigen of iets dergelijks. Daarnaast staan er wetenswaardigheden in over metronom, reis- en tentoonstellingstips, actuele thema's evenals algemene berichten die bij het jaargetijde horen of spoorse aanbiedingen.[18]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Metronom Eisenbahngesellschaft van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Spoorwegondernemingen en spoorwegbeheerders voor reizigers- en/of goederenvervoer per spoor in Europa
Albanië:Hekurudhe e Shqiperise (HSH)
Armenië:Harawkowkasjan Jerkatughi (HJ)
Azerbeidzjan:Azərbaycan Dəmir Yolları (ADY)
België:Crossrail Benelux · Eurostar · Infrabel NV (spoorwegbeheerder) · Lineas, voorheen: B-Cargo · NMBS · Thalys
Bosnië en Herzegovina:Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH) · Željeznice Republice Srpske (ŽRS)
Bulgarije:Bulgarski Durzhavni Zheleznitsi (BDŽ) · Bulmarket (BM) · DB Cargo Bulgaria (DB)
Denemarken:Arriva Danmark · Banedanmark (BDK) - (spoorwegbeheerder) · CFL Cargo · Danske Statsbaner (DSB) · DSB S-tog · DB Cargo Danmark Services (DB) · Hovedstadens Lokalbaner · Lokalbanen · Midtjyske Jernbaner · Nordjyske Jernbaner · Regionstog · Varde-Nørre Nebel Jernbane
Duitsland:Abellio GmbH, Abellio Rail NRW GmbH, Abellio Rail Mitteldeutschland GmbH, Abellio Rail Baden-Württemberg GmbH, Westfalenbahn GmbH (WFB) · AKN Eisenbahn AG (AKN) · Bayerische Zugspitzbahn Bergbahn AG · Bayerische Regiobahn (BRB) · BeNEX, agilis · Berchtesgadener Land Bahn (BLB) · Borkumer Kleinbahn · cantus · Deutsche Bahn (DB), DB Fernverkehr, DB Regio, DB Cargo, DB Netze AG (spoorwegbeheerder), Usedomer Bäderbahn (UBB) · Die Länderbahn - Regentalbahn, alex, oberpfalzbahn, trilex, vlexx GmbH, Die Länderbahn, waldbahn · erixx · Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser (EVB) · eurobahn · Harzer Schmalspurbahnen (HSB) · Hessische Landesbahn (HLB) · HSL Logistik GmbH · Keolis Deutschland · Meridian · metronom · Mitteldeutsche Regiobahn (MRB) · National Express Group · Netinera Deutschland GmbH voorheen: Arriva Deutschland GmbH · NiedersachsenBahn GmbH · nordbahn · Norddeutsche Eisenbahngesellschaft Niebüll (neg) · Ostdeutsche Eisenbahn (ODEG) · Osthannoversche Eisenbahnen (OHE) · Rail4chem · Rheinisch-Bergische Eisenbahn-Gesellschaft (RBE) · Rurtalbahn · SBB Deutschland GmbH · Süd-Thüringen-Bahn · Transdev GmbH, Transdev Verkehr GmbH, NordWestBahn GmbH, Bayerische Oberlandbahn (BOB), Transdev Hannover GmbH, Transdev Regio Ost GmbH, Transdev Rheinland GmbH,Transdev Sachsen-Anhalt GmbH (HEX), Trans Regio Deutsche Regionalbahn GmbH, Württembergische Eisenbahn-Gesellschaft mbH (WEG) · VIA S GmbH
Estland:CoalTerminalTrans (CTT) · Edelaraudtee · Eesti Raudtee (EVR) · Elron · GoRail
Finland:VR-Yhtymä (VR) · Ratahallintokeskus (RHK) (spoorwegbeheerder)
Frankrijk:Chemins de fer de Provence (CP) · Getlink voorheen: Groupe Eurotunnel SE (spoorwegbeheerder) · Keolis SA · Lyria SAS· Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP) · SNCF · SNCF Réseau (onderdeel SNCF) (spoorwegbeheerder) · Transdev SA · Trenitalia France
Georgië:Sakartuelos Rkinigsa (SR)
Griekenland:Organismos Sidirodromon Ellados (OSE)
Hongarije:Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt (GySEV) · Budapesti Helyiérdekű Vasút (BHÉV) · Magyar Államvasutak (MÁV)
Ierland:Dublin Area Rapid Transit (DART) · Iarnród Éireann (IÉ)
Italië:Arenaways · Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV) · Societá Automobilistica Dolomiti (SAD) · Rete ferroviaria Italiana (RFI) (spoorwegbeheerder) · Ferrovie dello Stato Italiane · Trenitalia
Kazachstan:Kazakstan Temir Zholy (KTZ)
Kosovo:Trainkos
Kroatië:Hrvatske Željeznice (HŽ)
Letland:Baltijas Ekspresis (BE) · Baltijas Tranzita Serviss (BTS) · Latvijas Dzelzcels (LDZ) · SIA "Gulbenes - Alūksnes bānītis"
Litouwen:Lietuvos geležinkeliai (LG)
Luxemburg:Chemins de fer luxembourgeois (CFL) · CFL Cargo · Railinfralu (spoorwegbeheerder)
Macedonië:Makedonski Zeleznici (MZ)
Moldavië:Calea Ferata din Moldova (CFM)
Montenegro:Zeljeznica Crne Gore a.d. Podgorica (ZCG)
Nederland:Arriva · Breng · Connexxion · DB Cargo (DB) · ERS Railways · HSL Logistik Benelux · Infraspeed BV (spoorwegbeheerder HSL-Zuid vanaf 1999) · Keolis Nederland · Nederlandse Spoorwegen (NS) · NS International · ProRail BV (spoorwegbeheerder vanaf 2005) · Qbuzz · Rotterdam Rail Feeding (RRF) · VIAS
Noorwegen:Bane NOR SF (spoorwegbeheerder) · Cargolink AS · CargoNet AS (CN) · Flåm Utvikling AS · Flytoget AS · Malmtrafikk AS (MTAS) · RailCombi · Tågåkeriet i Bergslagen AB (TÅGAB) · Vy, voorheen: Norges Statsbaner (NSB) · Vy Gjøvikbanen
Oekraïne:Ukrzaliznytsia (UZ) · Укрзалізниця (УЗ)
Oostenrijk:ÖBB-Holding AG (ÖBB) · Achenseebahn AG · CargoServ GmbH · City Air Terminal Betriebsgesellschaft m.b.H. · Graz-Köflacher Bahn und Busbetrieb GmbH (GKB) · Innsbrucker Verkehrsbetriebe und Stubaitalbahn GmbH (IVB) · Lavamünder Bahn Betrieb Ges mbH (LLB) · Linzer Lokalbahn AG (LILO) · Mariazellerbahn · Montafonerbahn AG (MBS) · Niederösterreichische Verkehrsorganisationsgesellschaft m.b.H. · Raaberbahn AG (ROeEE) · Steiermärkische Landesbahnen (StLB) · Stern & Hafferl Verkehrsgesellschaft mbH (StH) · Südburgenländische Regionalbahn GmbH (SRB) · Tauern Touristik GmbH · Taurachbahn GmbH · TX Logistik GmbH · Walser Eisenbahn GmbH · WESTbahn Management GmbH · Wiener Lokalbahnen (WLB) · Zillertaler Verkehrsbetriebe AG (ZB)
Polen:Polskie Koleje Państwowe (PKP) · Koleje Mazowieckie (KM) · Przewozy Regionalne (PR) · PKP Polskie Linie Kolejowe (PLK) (spoorwegbeheerder) · Stowarzyszenie Kolejowych Przewozów Lokalnych (SKPL) · Szybka Kolej Miejska w Trójmieście (SKM) · Szybka Kolej Miejska w Warszawie (SKM) · Koleje Dolnośląskie
Portugal:Comboios de Portugal (CP) · Fertagus · Rede ferroviaria nacional (Refer) (spoorwegbeheerder) · Takargo (TK)
Roemenië:Căile Ferate Române (CFR) · DB Cargo Romania (DB) · Transferoviar Călători (TFC)
Rusland:Rossiejskieje zjeleznye dorogi (RŽjD)
Servië:Železnice Srbije (ŽS) · Termo Elektrana Nikola Tesla (TENT) · Kombinovani Prevoz (KP)
Slovenië:Agencija Zelezniski Promet (AZP) (spoorwegbeheerder) · Slovenske železnice (SŽ)
Slowakije:Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) · Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK)
Spanje:Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (adif) (spoorwegbeheerder vanaf 2005) · Renfe Operadora · EuskoTren · Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) · Ferrocarriles de Vía Estrecha (FEVE) · Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FVG) · Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FVC) · Gestor de Infraestructuras Ferroviarias (GIF) (spoorwegbeheerder tot 2005)
Tsjechië:České dráhy (ČD) · LEO Express · RegioJet (RJ) (RGJ) · Správa železnic (spoorwegbeheerder)
Tsjecho-Slowakije:Československé státní dráhy (ČSD)
Turkije:Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)
Verenigd Koninkrijk:Abellio, Abellio Greater Anglia, Abellio ScotRail · Arriva UK Trains Ltd · Arriva Trains Wales · c2c · Chiltern Railways · CrossCountry · DB Schenker Rail (DB) · First Capital Connect · First Great Western · First ScotRail · Freightliner Ltd · Gatwick Express · Great Western Trains Co Ltd · Getlink voorheen: Eurotunnel Plc (spoorwegbeheerder) · London Midland · London Overground · Merseyrail · National Express Group · National Express East Coast · National Express East Anglia · Network Rail (spoorwegbeheerder) · New Southern Railway · Northern Rail · Southeastern · South West Trains Ltd · Stagecoach Group PLC · Transport for Wales Rail Services · First TransPennine Ltd · Virgin Trains Ltd
Wit-Rusland:Belaroeskaja Tsjyhoenka/Беларуская Чыгунка (BTsj)/(БЧ)
Zweden:Statens Järnvägar (SJ) · Green Cargo · LKAB Malmtrafik AB (MTAB) · Hector Rail · Inlandsbanan AB (IBAB) · Roslagbanen · Storstockholms Lokaltrafik (SL) · Trafikverket AS tot 2010: Banverket AS (spoorwegbeheerder) · Tågåkeriet i Bergslagen AB (TÅGAB) · Värmlandstrafik · Vy Tåg
Zwitserland:Appenzeller Bahnen (AB) · BLS AG (BLS) · BLS Cargo AG (BLS) · BLS Netz AG (spoorwegbeheerder) · Crossrail AG · Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) · Montreux-Berner Oberland-Bahn (MOB) · Oensingen-Balsthal-Bahn AG (OeBB) · Rhätische Bahn (RhB) · Zwitserse federale spoorwegen (SBB/CFF/FFS) · SBB Cargo AG · SBB Infrastruktur AG (spoorwegbeheerder) · Südostbahn (SOB) · Thurbo · transN · Treni Regionali Ticino Lombardia (TILO) · Zentralbahn (ZB)