metronom Eisenbahngesellschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
metronom Eisenbahngesellschaft GmbH
Metronom Eisenbahngesellschaft
Algemene informatie
Land Duitsland
Hoofdvestiging Uelzen
Actief 2002-heden
Website http://www.der-metronom.de
Bedrijfsstructuur
Aandeelhouder(s) NiedersachsenBahn GmbH (69,9 %),
BeNEX GmbH (25,1 %),
Bremer Straßenbahn AG (5,0 %)
Beheer
Trajecten geen eigen trajecten
Trajectlengte ongeveer 515
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metronom Eisenbahngesellschaft GmbH (afgekort ME) is een private spoorwegonderneming met standplaats Uelzen, sinds december 2005 de grootste van Nedersaksen. De onderneming verzorgt uitsluitend personenvervoer in opdracht van Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG).

Geschiedenis[bewerken]

Alcohovrij.JPG

In februari 2002 werd de onderneming onder de naam MetroRail opgericht. De bedrijfsstructuur is tot heden onveranderd en bestaat uit de volgende ondernemingen NiedersachsenBahn GmbH (NB) (69,9 %), BeNEX GmbH (25,1 %) en Bremer Straßenbahn AG (5,0 %).

Aan het eind van de jaren negentig besloten de drie deelstaten Nedersaksen, Hamburg en Bremen de RegionalExpress diensten van de trajecten Hamburg-Bremen en Hamburg-Uelzen aan te besteden. [1] Op 14 december 2003 werd het personenvervoer op de trajecten Hamburg - Bremen en Hamburg - Uelzen van de Deutsche Bahn (DB) overgenomen door MetroRail, de huidige metronom Eisenbahngesellschaft.

In de herfst van 2003 moest de onderneming na een kort geding met Metro AG haar naam MetroRail en logo veranderen.

De NiedersachsenBahn GmbH (NB) functioneert als bedrijfsmaatschappij voor de metronom Eisenbahngesellschaft. Dit is een samenwerking van de Osthannoversche Eisenbahnen AG (60 %) uit Celle en de Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH (40 %) uit Zeven.

In april 2007 werd de meerderheid van de OHE van Nedersaksen, de Bondsrepubliek Duitsland en de DB Regio AG na een aanbesteding aan Arriva-Bachstein GmbH verkocht. Arriva Deutschland GmbH heeft hierin een aandeel van 86%. Indirect bezit Arriva 30,7% in het kapitaal van metronom Eisenbahngesellschaft.

De treinen zijn sinds 1 september 2007 rookvrij en sinds 15 november 2009 ook alcoholvrij. Er mag in de treinen van Metronom Eisenbahngesellschaft geen alcohol mee worden genomen en of genuttigd. [2]

Metronom-trajecten[bewerken]

De treindiensten van metronom Eisenbahngesellschaft zijn tegenwoordig bekend onder de naam Hanse-Netz. Hiertoe behoord sinds 2010 ook de stoptrein tussen Bremen en Hamburg.

trein
soort
traject freqentie periode lengte
traject
Opmerking
ME Bremen - Rotenburg (Wümme) - Tostedt - Buchholz - Hamburg Hbf 60' december 2003 - december 2010
december 2010 - december 2018
115,6 km
ME Uelzen - Lüneburg - Winsen - Hamburg Hbf 60' december 2003 - december 2010
december 2010 - december 2018
83 km
ME Hannover - Langenhagen - Celle - Uelzen 60' december 2005 - december 2013
verlengd tot december 2015
93,6 km
ME Hannover - Sarstedt - Elze - Kreiensen - Northeim - Göttingen 60' december 2005 - december 2013
verlengd tot december 2015
108,1 km
ME Cuxhaven - Himmelpforten - Stade - Buxtehude - Hamburg 60' december 2007 - december 2015
verlengd tot december 2017
113,6 km
MEr Lüneburg - Winsen - Stelle - Hamburg-Harburg 60' december 2007 - december 2018 37,8 km
MEr Bremen - Rotenburg (Wümme) - Tostedt 60' december 2010 - december 2018 72 km verder naar Hamburg
MEr Tostedt - Buchholz - Hamburg Hbf 60' december 2007 - december 2018 43,6 km sinds 2010 van Bremen
  • ME = "Regionalexpress" door Metronom Eisenbahngesellschaft
  • MEr = "Regionalbahn"-treinen (RB) (stoptreinen) door Metronom Eisenbahngesellschaft

De verkeersleiding van de Metronom Eisenbahngesellschaft in Celle gevestigd.

Bremen - Hamburg[bewerken]

Sinds december 2003 worden de traject tussen Bremen en Hamburg Hbf (KBS 120) als regionale sneltreinen bediend. [3] Aan deze treindiensten ligt een contract van zeventien jaar ten grondslag voor alleen RE treindiensten. De stoptreinen ("Regionalbahn", RB) werden tot 2007 en tot 2010 door DB Regio gereden. De metronom Eisenbahngesellschaft zet op dit traject duw / trektreinen in bestaande uit een elektrische locomotief met zes of acht dubbeldeksrijtuigen en een stuurstandrijtuig.

Uelzen - Hamburg[bewerken]

Sinds december 2003 worden de traject Hamburg - Uelzen (deels KBS 110) als regionale sneltreinen bediend. Aan deze treindiensten ligt een contract van zeventien jaar ten grondslag voor alleen RE treindiensten. De stoptreinen ("Regionalbahn", RB) worden als voorheen door DB Regio gereden. De metronom Eisenbahngesellschaft zet op alle trajecten duw / trektreinen in bestaande uit een diesel-/elektrische locomotief met vier of zes dubbeldeksrijtuigen en een stuurstandrijtuig.

Uelzen - Hannover - Göttingen[bewerken]

Sinds 11 december 2005 werd het traject tussen Uelzen en Hannover (KBS 110) en het traject tussen Hannover en Göttingen (KBS 350) als regionale sneltreinen bediend. Dit traject werd aanbesteed voor een periode van acht jaar. De concessie werd verlengd tot december 2015. De metronom Eisenbahngesellschaft zet op dit traject duw / trektreinen in bestaande uit een elektrische locomotief met zes of acht dubbeldeksrijtuigen en een stuurstandrijtuig.

Cuxhaven - Hamburg[bewerken]

Een trein van metronom bij Cadenberge, voorjaar 2007

In oktober 2006 werd bekend dat de onderneming het regionale vervoer tussen Hamburg en Cuxhaven (Niederelbebahn) (KBS 121) met ingang van 9 december 2007 voor een periode van acht jaar en een optie van twee jaar gaat rijden. De concessie werd verlengd tot december 2017. De metronom Eisenbahngesellschaft zet op dit traject duw / trektreinen in bestaande uit een diesel-elektrische locomotief met zes dubbeldeksrijtuigen en een stuurstandrijtuig.

Hamburg - Lüneburg[bewerken]

Op 9 december 2007 werd de stoptreinen tussen Hamburg-Harburg en Lüneburg werd voorheen door DB Regio gereden. Deze treinen zijn bekend onder de productnaam metronom regional (MEr).

Tostedt - Hamburg[bewerken]

Op 9 december 2007 werd met de Regionalbahn-treinen (RB) (stoptreinen) tussen Tostedt en Hamburg Hbf werd voorheen door DB Regio gereden. Sinds 2010 werd de treindienst verlengd tot Bremen. Deze treinen zijn bekend onder de productnaam metronom regional (MEr).

Bremen - Tostedt[bewerken]

In december 2010 werd de stoptreinen tussen Bremen en Rotenburg (Wümme) werd voorheen door DB Regio gereden en verlengd naar Tostedt. Hier sluit deze treindienst aan op de sinds december 2007 door ME bediende stoptreinen tussen Tostedt en Hamburg Hbf. Deze treinen zijn bekend onder de productnaam metronom regional (MEr).

Berlijn[bewerken]

De metronom Eisenbahngesellschaft biedt jaarlijks meerdere speciale reizen naar Berlijn aan. De plaatskaarten voor deze reizen zijn meestal ook in de trein en sinds 2008 als E-ticket ook via internet verkrijgbaar. De trein stoppen hierbij niet op de grote stations zoals Hamburg, Hannover of Göttingen naar diverse stations in Berlijn.

Verbeteringen en klantvriendelijkheid[bewerken]

In de treinen van metronom Eisenbahngesellschaft mag net als de rest van Duitsland niet gerookt worden. Er bestaat de mogelijkheid om kosteloos te reserveren op stamplaatsen in de dagelijkse trein. Dit kan ook voor rolstoelgebruikers en groepen rijwielers. In het Bistro gebied zijn er drank en snack automaten in alle treinen aanwezig. De rijtuigen zijn allen voorzien van airco. Gehandicapte passagiers hebben in alle stuurstandrijtuigen een multifunctionele ruimte met een voor rolstoelen toegankelijke toilet. Ook kunnen rolstoelen met behulp van het service personeel probleemloos in en uitstappen.

De max. snelheid van de metronom Eisenbahngesellschaft treinen is 160 km/h.

Werkplaatsen[bewerken]

De metronom Eisenbahngesellschaft is niet de eigenaar van voertuigen en werkplaatsen

Het onderhoud aan de voertuigen wordt verricht in de werkplaats van OHE ten noorden van Uelzen aan de Dannenberger Boog (de voormalige spoorlijn naar Dannenberg) door personeel van de fabrikant Bombardier Transportation en OHE.

Het onderhoud aan de voertuigen van het traject tussen Hamburg en Cuxhaven (Niederelbebahn) wordt verricht in de werkplaats van EVB te Bremervörde door personeel van de EVB. Voor overbrenging naar de werkplaats te Bremervörde wordt het traject Buxtehude - Bremervörde van de Harsefelder Eisenbahn of het traject Stade - Bremervörde van de Moorexpressstrecke gebruikt. Hierbij worden de voertuigen tot drie eenheden gecombineerd.

Locomotieven en rijtuigen[bewerken]

De voertuigen worden gehuurd van Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG).

De vloot voertuigen van metronom Eisenbahngesellschaft bestaat uit 38 locomotieven gebouwd door Bombardier Kassel. Deze zijn onderverdeeld in 18 elektrische locomotieven type TRAXX P160 AC (ME 146-01 tot -18), 9 elektrische locomotieven type TRAXX P160 AC2 (146 531 - 539), 11 dieselelektrische locomotieven type TRAXX P160 DE, Baureihe 246. De TRAXX P160 DE werd in minder dan 700 dagen ontwikkeld en gebouwd.

Verder werden bij Bombadier in Görlitz meer dan 200 dubbeldeks rijtuigen van de derde generatie gebouwd.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Foto's[bewerken]

Spoorwegondernemingen voor reizigers- en/of goederenvervoer per spoor in Europa
Albanië: Hekurudhe e Shqiperise (HSH)
Azerbeidzjan: Azərbaycan Dəmir Yolları (ADY)
België: B-Cargo · CrossRail Benelux · NMBS · Thalys
Bosnië en Herzegovina: Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH) · Željeznice Republice Srpske (ŽRS)
Bulgarije: Bulgarski Durzhavni Zheleznitsi (BDŽ) · Bulmarket (BM) · DB Schenker Rail Bulgaria (DB)
Denemarken: Arriva Danmark · CFL Cargo · Danske Statsbaner (DSB) · DSB S-tog · DB Schenker Rail Danmark Services (DB) · Hovedstadens Lokalbaner · Lokalbanen · Midtjyske Jernbaner · Nordjyske Jernbaner · Regionstog · Varde-Nørre Nebel Jernbane
Duitsland: Abellio Rail NRW · AKN Eisenbahn (AKN) · Bayerische Zugspitzbahn · BeNEX · Borkumer Kleinbahn · Deutsche Bahn (DB) · DB Cargo (DB) · erixx · Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser (EVB) · eurobahn · Harzer Schmalspurbahnen (HSB) · Metronom Eisenbahngesellschaft · National Express Group · Netinera · NiedersachsenBahn · NordWestBahn · Rail4chem · Rurtalbahn · Süd-Thüringen-Bahn · trans regio · Vogtlandbahn · Westfalenbahn
Estland: CoalTerminalTrans (CTT) · Edelaraudtee · Eesti Raudtee (EVR) · Elron · GoRail
Finland: VR-Yhtymä (VR)
Frankrijk: Chemins de fer de Provence (CP) · Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP) · Société nationale des chemins de fer français (SNCF)
Georgië: Sakartuelos Rkinigsa (SR)
Griekenland: Organismos Sidirodromon Ellados (OSE)
Hongarije: Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GySEV) · Budapesti Helyiérdekű Vasút (BHÉV) · Magyar Államvasutak (MÁV)
Ierland: Dublin Area Rapid Transit (DART) · Iarnród Éireann (IÉ)
Italië: Arenaways · Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV) · Societá Automobilistica Dolomiti (SAD) · Trenitalia (FS)
Kazachstan: Kazakstan Temir Zholy (KTZ)
Kosovo: Trainkos
Kroatië: Hrvatske željeznice (HŽ)
Letland: Baltijas Ekspresis (BE) · Baltijas Tranzita Serviss (BTS) · Latvijas Dzelzcels (LDZ)
Litouwen: Lietuvos Geležinkeliai (LG)
Luxemburg: Chemins de fer luxembourgeois (CFL) · CFL Cargo
Macedonië: Makedonski Zeleznici (MZ)
Moldavië: Calea Ferata din Moldova (CFM)
Montenegro: Zeljeznica Crne Gore a.d. Podgorica (ZCG)
Nederland: Arriva · Breng · Connexxion · DB Cargo (DB) · ERS Railways · Nederlandse Spoorwegen (NS) · NS International · HSL Logistik · Syntus · Veolia Transport
Noorwegen: Norges Statsbaner (NSB) · CargoNet · Malmtrafikk (MTAB) / (MTAS) · Flytoget
Oekraïne: Ukrzaliznytsia/Укрзалізниця (UZ)/(УЗ)
Oostenrijk: Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) · Graz-Köflacher Eisenbahn (GKE) · Steiermärkische Landesbahnen (StLB) · Westbahn · Wiener Lokalbahnen (WLB)
Polen: Polskie Koleje Państwowe (PKP) · Koleje Mazowieckie (KM) · Przewozy Regionalne (PR) · Szybka Kolej Miejska w Trójmieście (SKM) · Szybka Kolej Miejska w Warszawie (SKM) · Koleje Dolnośląskie
Portugal: Comboios de Portugal (CP) · Fertagus · Takargo (TK)
Roemenië: Căile Ferate Române (CFR) · DB Schenker Rail Romania (DB)
Rusland: Rossiejskieje zjeleznye dorogi (RŽjD)
Servië: Železnice Srbije (ŽS) · Termo Elektrana Nikola Tesla (TENT) · Kombinovani Prevoz (KP)
Slovenië: Slovenske železnice (SŽ)
Slowakije: Železnice Slovenskej Republiky (ŽSR)
Spanje: Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (RENFE) · EuskoTren · Ferrocarriles de Vía Estrecha · Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana · Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
Tsjechië: České Dráhy (ČD) · LEO Express · RegioJet (RJ)
Turkije: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)
Verenigd Koninkrijk: Arriva Trains Wales · c2c · Chiltern Railways · DB Schenker Rail (DB) · Eurostar · First Capital Connect · First Great Western · First ScotRail · Freightliner · Gatwick Express · London Midland · London Overground · Merseyrail · National Express East Coast · National Express East Anglia · New Southern Railway · Northern Rail · Southeastern · South West Trains · TransPennine Express · Virgin Trains
Wit-Rusland: Belaroeskaja Tsjyhoenka/Беларуская Чыгунка (BTsj)/(БЧ)
Zweden: Statens Järnvägar (SJ) · Green Cargo · Malmtrafikk (MTAB) / (MTAS) · Hector Rail · Storstockholms Lokaltrafik (SL)
Zwitserland: Appenzeller Bahnen (AB) · BLS AG (BLS) · Crossrail · Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) · Rhätische Bahn (RhB) · Zwitserse federale spoorwegen (SBB/CFF/FFS) · Südostbahn (SOB) · Thurbo · Treni Regionali Ticino Lombardia (TILO) · Zentralbahn (ZB)