Zentralbahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zentralbahn AG (ZB)
Zentralbahn
Algemene informatie
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Hoofdvestiging Stansstad
Sleutelfiguren Michael Schürch (CEO)
Toni Häne (Raad van Bestuur)
Actief Luzern-Stans-Engelbergbahn 1959 - 2004
Actief vanaf Zentralbahn 2005
Website www.zentralbahn.ch
Bedrijfsstructuur
Moederbedrijf SBB
Beheer
Stations 38
Trajectlengte 97 km
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Treinstel van de Zentralbahn in Meiringen

De Zentralbahn (ZB) is een Zwitserse spoorwegmaatschappij.

De Zentralbahn exploiteert personentreinen op een netwerk van 97,8 kilometer smalspoor (1000 mm), op de trajecten Luzern - Interlaken Ost en Luzern - Stans - Engelberg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De ZB is op 1 januari 2005 ontstaan, na een fusie tussen de Luzern-Stans-Engelbergbahn (LSE), en de Brünigbahn, een lijn van de SBB.

Beide maatschappijen exploiteerden een smalspoorlijn in Centraal-Zwitserland: de lijn van de voormalige LSE loopt van Luzern naar Engelberg en de lijn van de voormalige Brünigbahn loopt van Luzern naar Interlaken. Beide lijnen kennen gedeeltelijk exploitatie met tandrad om steile hellingen te overbruggen.

Er werd al veel samengewerkt tussen de maatschappijen: de treinen van de LSE maakten in de buurt van Luzern gebruik van de sporen van de SBB.

De fusie hangt samen met de introductie van een S-Bahn in de regio Luzern. Het lijngedeelte van de ZB naar Stans zal deel uitmaken van dit netwerk.

Na de fusie is ook nieuw materieel in gebruik genomen. Dit is een smalspoor-lighttrain van de firma Stadler Rail, gebaseerd op het treintype GTW van dit bedrijf. De treinstellen van het Stadler type Spatz zijn niet voorzien van tandradaandrijving. De inzet is:

  • Luzern - Giswil
  • Luzern - Stans (CH)
  • Meiringen - Interlaken Ost

De Tunnel Engelberg is op 7 december 2010 officieel in gebruik genomen. Deze vervangt het tandrad-traject Grafenort – Engelberg. De tunnel heeft een helling van 10,5 % en een lengte van 4.300 meter. Dan kunnen ook de nieuwe Stadler Spatz treinstellen ingezet worden op het traject Stans (CH) - Engelberg.

Trajecten[bewerken | brontekst bewerken]

De Zentralbahn maakt gebruik van het tandradsysteem Riggenbach. De trajecten zijn geëlektrificeerd met 15.000 volt 16 2/3 Hz wisselstroom.

Rollend materieel[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zentralbahn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.