Naar inhoud springen

Rheinisch-Bergische Eisenbahn-Gesellschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rheinisch-Bergische Eisenbahn
Rheinisch-Bergische Eisenbahn-Gesellschaft
Algemene informatie
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Hoofdvestiging Mettmann
Eigenaar Transdev Rheinland
Actief 1999 - heden
Website http://www.rbe-bahn.de/
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Rheinisch-Bergische Eisenbahn-Gesellschaft (kort RBE) is een merknaam van Transdev Rheinland, dochteronderneming van Transdev GmbH, die het spoorvervoer verzorgt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Reizigersvervoer[bewerken | brontekst bewerken]

S28 van de Regiobahn tussen Kaarst en Mettmann (2007)
Oude logo van RBE tot 15 maart 2015 toen de moederonderneming nog Veolia Verkehr Rheinland GmbH heette

De RBE exploiteert sinds 26 september 1999 (onder de onderneming Veolia Verkehr Rheinland GmbH) de 34 kilometer lange spoorlijn van Kaarst via Neuss Hbf en Düsseldorf Hbf naar Mettmann met de lijn S28 van de S-Bahn Rhein-Ruhr in een twintig minuten frequentie.

Opdrachtgever is de spoorwegbeheerder en eigenaar van de trajectdelen Neuss - Kaarst en Düsseldorf-Gerresheim - Mettmann Regiobahn GmbH, de Regionale Bahngesellschaft Kaarst-Neuss-Düsseldorf-Erkrath-Mettmann-Wuppertal mbH, waarin alle aanliggende gemeenten een aandeel in hebben.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
S 28 S-Bahn (Regiobahn) Kaarster SeeKaarst Mitte/HolzbüttgenKaarst IKEANeuss HbfDüsseldorf HbfNeanderthalMettmann Stadtwald

De spoorlijn wordt van Mettmann richting Wuppertal verlengd. In de toekomst staat ook de verlenging via Kaarst naar Mönchengladbach op de planning.

Op 19 december 2013 heeft de Ministerie voor Bouw, Wonen en Stadontwikkeling en Verkeer van de deelstaat Noordrijn-Westfalen ingestemd met de voorgelegde vergunning voor de verlenging van de S28 van Mettmann-Stadtwald naar Wuppertal Hbf. De exploitatie zal na het voltooien van de werkzaamheden in december 2017 van start gaan. De bouw is in het voorjaar van 2014 van start gegaan.

Goederenverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

In het goederenverkeer exploiteert RBE in opdracht van de Teutoburger Wald-Eisenbahn (Captrain) goederenverkeer in de regio Düsseldorf en Duisburg. Regelmatig rijden er treinen van Vallourec in Düsseldorf-Rath naar het rangeerstation Duisburg-Ruhrorter Häfen.

Overige activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Daarnaast heeft RBE een onderhoudsbedrijf in Mettmann. Hier worden de treinen van de S28 onderhouden. Daarnaast huurt zusteronderneming NordWestBahn een deel van de ruimte voor het onderhoud van de treinen van de concessie Niers-Rhein-Emscher-Netz. Tevens verzorgt RBE enkele ritten op de lijn RE10 voor NordWestBahn.

Kwaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

De Regiobahn krijgt met haar lijn S28, welke compleet geëxploiteerd wordt door RBE, in de jaarlijkse kwaliteitskeuring van de Verkehrsverbund Rhein-Ruhr regelmatig de hoogste cijfers. Vooral in de punctualiteit, veiligheid en netheid scoort de RBE met de S28 hoog. Op de kwaliteitsranglijst wordt regelmatig de eerste plaats behaald, in 2015 was de algemene tevredenheid boven gemiddeld.[1]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]