National Express Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

National Express Group PLC is een Brits openbaarvervoerbedrijf. Bij het bedrijf werken ongeveer 43.000 mensen. In 2004 behaalde het bedrijf een omzet van 2,6 miljard Britse pond. De National Express Group is voortgekomen uit het staatsbusbedrijf National Bus Company, dat in 1988 werd geprivatiseerd.

National Express Group exploiteert stads- en streekbussen in opdracht van regionale overheden. Tussen Birmingham en Wolverhampton exploiteert dochteronderneming Travel Midland Metro een tramlijn (Midland Metro). Voor eigen risico exploiteert het bedrijf langeafstandsbussen in het Verenigd Koninkrijk onder de namen National Express en Eurolines.

National Express Group was ook korte tijd actief in België. Eind 1997 werd Bronckaers, een Limburgse pachter (onderaannemer) van De Lijn gekocht. In het najaar van 2001 werd Bronckaers doorverkocht aan de Eurobus Holding (EBH).

Spoorwegonderneming[bewerken]

De National Express Group is de houder van de volgende Britse spoorconcessies:

National Express Group heeft op 7 december 2003 de Wales and Borders-concessie verloren aan Arriva, en op 17 oktober 2004 de ScotRail-concessie verloren aan First. Op 1 april 2006 verloor National Express de concessies van Wessex Trains en Wagn aan First. Op 9 december 2007 nam National Express, onder de naam National Express East Coast, de concessie voor intercitydiensten op de East Coast Main Line overnemen van GNER. De concessie werd door financiële problemen alweer in 2009 verloren. National Express East Anglia (inclusief de Stansted Express) is op 5 februari 2012 overgenomen door het Nederlandse Spoorwegen-dochterbedrijf Abellio onder de naam Greater Anglia .

Externe link[bewerken]