Flytoget

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
BFM 71104 in Oslo Sentralstasjon
Flytoget in het station Oslo Nationaltheateret (Oslo, Nationaal theater)

De Flytoget is de Noorse hogesnelheidstrein, die vliegveld Gardermoen met Oslo Sentralstasjon, het centraal station van Oslo verbindt. De trein rijdt daarna verder naar het eindpunt in Drammen. De trein heeft ongeveer 19 minuten nodig om de 50 km die het vliegveld van het stadscentrum scheiden af te leggen waarbij een maximale snelheid van 210 kilometer per uur wordt bereikt. Over het totale traject van 100 km tot Drammen doet de trein een uur. De treinen van het type BM 71 worden geëxploiteerd door Flytoget AS, een 100% zelfstandige onderneming, in volle eigendom van de Noorse overheid (ministerie van handel en industrie)

Een enkele reis Gardemoen - Oslo centraal station kost 180 Noorse Kroon (ongeveer 19€), voor tickets gekocht aan het loket dient een toeslag van 30 Noorse Kroon betaald te worden.

Stations[bewerken | brontekst bewerken]

De treinen doen de volgende stations aan:

Overdag rijdt de trein om de tien minuten, afwisselend rechtstreeks naar Oslo Centraal (eindstation) of stoppend aan alle stations tot Drammen. 's Avonds en 's zondags rijdt de trein om de twintig minuten stoppend aan alle stations.

Ticketprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Een enkele reis Gardemoen - Oslo centraal station kost (anno 2015) 170 Noorse kroon (ongeveer 18,50€), voor de rit naar eindstation Drammen is de prijs 250 NOK. Voor tickets gekocht aan het loket dient een toeslag van 30 NOK betaald te worden. Kinderen jonger dan 16 vergezeld van een volwassene reizen gratis. Studenten, jongeren, militairen en bejaarden reizen aan halve prijs.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Flytoget van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.