Flytoget

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
BFM 71104 in Oslo Sentralstasjon
Flytoget in het station Oslo Nationaltheateret (Oslo, Nationaal theater)

De Flytoget is de Noorse hogesnelheidstrein, die vliegveld Gardermoen met Oslo Sentralstasjon, het centraal station van Oslo verbindt. De trein rijdt daarna verder naar het eindpunt in Drammen. De trein heeft ongeveer 19 minuten nodig om de 50 km die het vliegveld van het stadscentrum scheiden af te leggen waarbij een maximale snelheid van 210 kilometer per uur wordt bereikt. Over het totale traject van 100 km tot Drammen doet de trein een uur. De treinen van het type BM 71 worden geëxploiteerd door Flytoget AS, een 100% zelfstandige onderneming, in volle eigendom van de Noorse overheid (ministerie van handel en industrie)

Een enkele reis Gardemoen - Oslo centraal station kost 240 Noorse Kroon (ongeveer 21€) voor reguliere tickets en 120 Noorse Kroon voor studenten.

Stations[bewerken | brontekst bewerken]

De treinen doen de volgende stations aan:

Overdag rijdt de trein om de tien minuten, afwisselend rechtstreeks naar Oslo Centraal (eindstation) of stoppend aan alle stations tot Drammen. 's Avonds en 's zondags rijdt de trein om de twintig minuten stoppend aan alle stations.

Ticketprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Een enkele reis Gardemoen - Oslo centraal station kost (anno 2024) 240 Noorse kroon (ongeveer 21€), voor de rit naar eindstation Drammen is de prijs 290 NOK. Voor studenten en pensionisten geldt een verlaagd tarief. Voor tickets gekocht aan het loket dient een toeslag van 30 NOK betaald te worden. Kinderen jonger dan 16 vergezeld van een volwassene reizen gratis. Studenten, jongeren, militairen en bejaarden reizen aan halve prijs.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Flytoget van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.