Westfalenbahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Westfalenbahn GmbH
Twee Stadler FLIRT-3 treinstellen in station Leer (Ostfriesl) (2015)
Twee Stadler FLIRT-3 treinstellen in station Leer (Ostfriesl) (2015)
Algemene informatie
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Hoofdvestiging Bielefeld
Actief 2005-heden
Website http://www.westfalenbahn.de/
Bedrijfsstructuur
Aandeelhouder(s) Abellio GmbH
Beheer
Vloot 5x Stadler FLIRT 5-delig
14x Stadler FLIRT 3-delig
15x Stadler FLIRT-3 4-delig
13x Stadler KISS-3 6-delig
Trajecten Bad BentheimBielefeld
Münster (Westf.)Rheine
Münster (Westf.) – Osnabrück
HerfordPaderborn
Münster (Westf.) – Emden
Rheine/Bielefeld - Braunschweig
Trajectlengte 900 km
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Westfalenbahn GmbH (afgekort: WFB; ook wel als WestfalenBahn geschreven) is een Duitse spoorwegmaatschappij, opgericht in 2005. Westfalenbahn rijdt treinen in het noorden van Noordrijn-Westfalen en in Nedersaksen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Bielefeld.

Aandeelhouders[bewerken]

De Westfalenbahn is opgericht door vier bedrijven die een gelijke aandeel (25%) hadden in het bedrijf, het ging om de volgende bedrijven:

Op 12 juli 2017 werd bekend dat Westfalenbahn volledig in handen kwam van Abellio GmbH. [1]

Actuele exploitatie[bewerken]

Concessies[bewerken]

De Westfalenbahn exploiteert in totaal drie concessies, waarvan het grootste gedeelte in Noordrijn-Westfalen. Het gaat om de concessies Teutoburger Wald-Netz, Emsland-Express en Mittelland.

Teutoburger Wald-Netz[bewerken]

De Westfalenbahn exploiteert tussen 9 december 2007 en 9 december 2017 (10 jaar) het zogenaamde Teutoburger Wald-Netz tussen Münster, Osnabrück, Bielefeld en Paderborn met een totale lengte van 300 kilometer en een omvang van 4 miljoen treinkilometers per jaar. De concessie omvat de volgende lijnen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20350

RB 61

Regionalbahn (eurobahn) HengeloBad BentheimRheineOsnabrück HbfBünde (Westf)HerfordBielefeld Hbf Wiehengebirgsbahn
RB 65 Regionalbahn (eurobahn) Münster (Westf) HbfRheine Ems-Bahn
RB 66 Regionalbahn (eurobahn) Münster HbfLengerich (Westf)Osnabrück Hbf Teuto-Bahn 2x per uur in de spits
RB 72 Regionalbahn (eurobahn) HerfordBad SalzuflenDetmoldHorn-Bad MeinbergLeopoldstalAltenbekenPaderborn Hbf Ostwestfalen-Bahn

De 4 miljoen treinkilometers per jaar zijn onder te verdelen onder twee concessieverleners:

 • Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL) als overkoepelende concessieverlener voor:
  • Zweckverband SPNV Münsterland (ZVM): 1,7 miljoen kilometer;
  • Zweckverband Verkehrsverbund OWL (VVOWL): 1 miljoen kilometer;
  • Nahverkehrsverbund Paderborn-Höxter (NPH): 0,4 miljoen kilometer;
 • Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG): 0,9 miljoen kilometer.

Sinds de overname van deze concessie van de vorige vervoerder DB Regio NRW worden 's avonds weer enkele slagen tussen Paderborn - Herford - Bielefeld en een doorgaande verbinding van Osnabrück naar Detmold (in het weekend naar Paderborn) aangeboden. De oorspronkelijke naam die voor deze verbinding gebruikt werd (RB 62 Der Cherusker) wordt echter niet meer gebruikt. Daarnaast zijn er nog enkele treinen van de eurobahn-lijn RE 82 (Der Leineweber) die enkele slagen aan de randen van de dag doet tussen Herford en Bad Salzuflen.

Op 6 november 2014 kondigde de NWL, de ZVM evenals de Regio Twente aan dat eurobahn per december 2017 de concessie Teutoburger Wald-Netz van Westfalenbahn en DB Regio NRW overneemt voor 15 jaar.[2] Op 13 januari 2015 werd door diverse media bericht, dat de Westfalenbahn in beroep was gegaan tegen de aanbesteding aan eurobahn. Het bezwaar werd op 25 januari 2015 gegrond verklaard. Na een interne herziening van de aanbieding trok de Westfalenbahn zijn bezwaar op 30 juni 2015 in.

Emsland-Express[bewerken]

Op 25 september 2012 werd bekend dat Westfalenbahn de aanbesteding door Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen mbH (LNVG) en Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL) voor het personenvervoer op de Emslandlinie per december 2015 voor een periode van 15 jaar heeft gekregen. Het gaat hierbij om de volgende lijn:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
RE 15 Regional-Express (Westfalenbahn) (Emden Außenhafen – ) Emden HbfLeer (Ostfriesl)Papenburg (Ems)MeppenLingen (Ems)RheineMünster (Westf) Hbf Emsland-Express Enkele treinen van/naar Emden Außenhafen

Hievoor worden 15 vierdelige elektrische treinstellen van het type FLIRT bij Stadler Rail besteld met een vloerhoogte die evenhoog is als een perron van 76 centimeter.[3] De treinstellen worden van leasemaatschappij Alpha Trains gehuurd.[4]

Mittelland[bewerken]

Op 4 november 2012 werd bekend dat Westfalenbahn de aanbesteding door Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen mbH (LNVG) en Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL) voor het personenvervoer op de Mittellandlinie per december 2015 voor een periode van 15 jaar heeft gekregen. Het gaat hierbij om de volgende lijnen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
RE 60 Regional-Express (Westfalenbahn) RheineOsnabrück HbfBünde (Westf)Löhne (Westf)Bad OeynhausenMinden (Westf)Hannover HbfLehrteBraunschweig Hbf Ems-Leine-Express
1x per twee uur
RE 70 Regional-Express (Westfalenbahn) Bielefeld HbfHerfordLöhne (Westf)Bad OeynhausenMinden (Westf)Hannover HbfLehrteBraunschweig Hbf Weser-Leine-Express
1x per twee uur

Hiervoor werden 13 zesdelige elektrische treinstellen van het type KISS bij Stadler Rail besteld met een vloerhoogte die evenhoog is als een perron van 76 centimeter. De treinstellen worden van leasemaatschappij Alpha Trains gehuurd. Het gaat hier om de lijnen Braunschweig - Hannover - Löhne - Rheine/Bielefeld (RE 60 en RE 70).

Materieel[bewerken]

Treinstel ET 005 (2007)
Treinstel ET 609 (2015)

Op het 300 kilometer lange concessie Teutoburger Wald-Netz worden 14 driedelige en 5 vijfdelige elektrische treinstellen van het type FLIRT van de Zwitserse fabrikant Stadler Rail ingezet. De treinstellen worden gehuurd van leasebedrijf Alpha Trains. De treinstellen hebben een maximumsnelheid van 160 km/h (in de praktijk alleen toepasbaar op de baanvakken Münster - Osnabrück en Herford - Paderborn; op de andere baanvakken is de maximumsnelheid 140 km/h), zijn lagevloertreinen en hebben 181 (driedelig) of 300 (vijfdelig) zitplaatsen.

De driedelige treinstellen beschikken over drie deuren aan elke zijde. Bij alle ingangen zijn er klapstoeltjes voor reizigers met veel bagage, kinderwagens, fietsen of een rolstoel. In het midden van de trein bevindt zich een grote WC met bij de middelste deur een grote ruimte voor fietsen, rolstoelen etc.. Alle deuren dragen een symbool voor fietsers en kinderwagens. De vijfdelige treinstellen beschikken vanzelfsprekend over vijf duren en twee WC's.

Er kwam kritiek van reizigers doordat de treinen, in vergelijking met de regionale treinen van de Deutsche Bahn, te weinig deuren hebben evenals luidruchtige schuiftreden.[5] Daarnaast leidde de geringe capaciteit van de treinstellen tussen Bielefeld en Bad Bentheim, in vergelijking met de oude treinstellen van voor december 2007 (Baureihe 425), tot volle treinen in de spits.

Vanaf december 2015 zet Westfalenbahn voor de exploitatie van de lijn Münster - Emden 15 vierdelige Stadler FLIRT-3 treinstellen in en op de lijnen Bielefeld/Rheine - Braunschweig 13 zesdelige dubbeldekstreinstellen van het type Stadler KISS in.

Tariefgebieden[bewerken]

Kaartenautomaat van de Westfalenbahn (2016)

De Westfalenbahn bedient vier tariefgebieden. Voor elk gebied wordt gebruikgemaakt van het tariefsysteem van de concessieverlener (Münsterlandtarif, VVOWL "Der Sechser", NPH "Hochstifttarif"), daarnaast ook het NRW-Tarif en het streekvervoerstarief van de DB. Deze situatie leidt ertoe dat 1 lijn, de RB 61 Wiehengebirgsbahn wordt opgedeeld in vier verschillende tariefgebieden:

 1. Bad Bentheim - Rheine: Tariefsysteem Nedersaksen en DB-tarief;
 2. Rheine - Osnabrück: Münsterlandtarif;
 3. Osnabrück - Bünde: tariefsysteem Nedersaksen, DB-tarief en NRW-tarief;
 4. Bünde - Bielefeld: tariefsysteem "Der Sechser".

Een vergroting van het VVOWL-tariefgebied als overgangstarief op het traject Bünde - Osnabrück zou deze situatie aanzienlijk verbeteren. Als voorbeeld zou men hier het VOS-plus overgangstarief dat op het traject Osnabrück - Dissen - Bad Rothenfelde - Bielefeld overgenomen kunnen worden.

Vanaf 1 augustus zal op een groot deel van het traject het Westfalentarif geldig zijn. Het Westfalentarif is een fusie tussen het Münsterlandtarif, VVOWL "Der Sechser" en NPH "Hochstifttarif"

Werkplaatsen[bewerken]

De werkplaats van de Westfalenbahn bevindt zich in Rheine op het terrein van de firma Windhoff. De hal werd door Windhoff zelf gebouwd en voor een periode van 10 jaar verhuurd aan de Westfalenbahn.

Voor de treinstellen van de Mittelland-Linie bouwde de aandeelhouder Mindener Kreisbahnen een opstelhal in Minden. De niet meer benodigde stukgoederenloods werd verlengd en uitgebreid, zodat er een 173 meter lange en twee sporen brede hal ontstond. Deze als "Bahnbetriebswerk Minden II" bekende hal wordt door de Mindener Kreisbahnen geëxploiteerd en aan de Westfalenbahn verhuurd. De bouw kostte rond €10 miljoen. Sinds december 2015 worden ook de 13 nieuwe zesdelige treinstellen van het type Stadler KISS hier opgesteld.[6][7]

Daarnaast worden er ook treinstellen in de openlucht opgesteld in: Bielefeld, Braunschweig, Detmold, Emden, Hannover, Meppen, Minden (Westf), Münster (Westf), Osnabrück, Paderborn en Rheine.

Trivia[bewerken]

[bewerken]

Het logo van de Westfalenbahn, een gestileerd paard, moet waarschijnlijk de Saksenros (Westfalenpferd) voorstellen, maar doordat de staart naar beneden hangt lijkt hij meer op een Niedersachsenross.

Ongeval[bewerken]

Op 16 mei 2016 vond bij Ibbenbüren-Laggenbeck het zwaarste ongeluk in de geschiedenis van de Westfalenbahn plaats. Een trekker had zijn mesttrailer op een spoorwegovergang verloren. De naderende trein van de Westfalenbahn kon niet tijdig remmen en ramde de aanhanger. Bij het ongeluk kwamen twee mensen om het leven: de machinist en een 18-jarige reiziger.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]


Spoorwegondernemingen voor reizigers- en/of goederenvervoer per spoor in Europa
Albanië:Hekurudhe e Shqiperise (HSH)
Armenië:Harawkowkasjan Jerkatughi (HJ)
Azerbeidzjan:Azərbaycan Dəmir Yolları (ADY)
België:CrossRail Benelux · Lineas · NMBS · Thalys
Bosnië en Herzegovina:Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH) · Željeznice Republice Srpske (ŽRS)
Bulgarije:Bulgarski Durzhavni Zheleznitsi (BDŽ) · Bulmarket (BM) · DB Schenker Rail Bulgaria (DB)
Denemarken:Arriva Danmark · CFL Cargo · Danske Statsbaner (DSB) · DSB S-tog · DB Schenker Rail Danmark Services (DB) · Hovedstadens Lokalbaner · Lokalbanen · Midtjyske Jernbaner · Nordjyske Jernbaner · Regionstog · Varde-Nørre Nebel Jernbane
Duitsland:Abellio Rail NRW · Abellio Rail Mitteldeutschland · Abellio Rail Baden-Württemberg · AKN Eisenbahn (AKN) · agilis · Bayerische Zugspitzbahn · Bayerische Oberlandbahn (BOB) · Bayerische Regiobahn (BRB) · BeNEX · Berchtesgadener Land Bahn (BLB) · Borkumer Kleinbahn · cantus · Deutsche Bahn (DB): DB Fernverkehr, DB Regio, DB Cargo · Die Länderbahn (alex · oberpfalzbahn · trilex · vogtlandbahn · waldbahn) · enno · erixx · Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser (EVB) · eurobahn · Harzer Schmalspurbahnen (HSB) · Hessische Landesbahn (HLB) · Keolis · Meridian · metronom · Mitteldeutsche Regiobahn (MRB) · National Express · Netinera · NiedersachsenBahn · nordbahn · Norddeutsche Eisenbahngesellschaft Niebüll (neg) · NordWestBahn · Ostdeutsche Eisenbahn (ODEG) · Osthannoversche Eisenbahnen (OHE) · Rail4chem · Regentalbahn · Rheinisch-Bergische Eisenbahn-Gesellschaft (RBE) · Rurtalbahn · Süd-Thüringen-Bahn · Transdev Sachsen-Anhalt (HEX) · trans regio · Usedomer Bäderbahn (UBB) · VIAS · vlexx · Westfalenbahn · Württembergische Eisenbahn-Gesellschaft (WEG)
Estland:CoalTerminalTrans (CTT) · Edelaraudtee · Eesti Raudtee (EVR) · Elron · GoRail
Finland:VR-Yhtymä (VR)
Frankrijk:Chemins de fer de Provence (CP) · Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP) · Société nationale des chemins de fer français (SNCF)
Georgië:Sakartuelos Rkinigsa (SR)
Griekenland:Organismos Sidirodromon Ellados (OSE)
Hongarije:Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GySEV) · Budapesti Helyiérdekű Vasút (BHÉV) · Magyar Államvasutak (MÁV)
Ierland:Dublin Area Rapid Transit (DART) · Iarnród Éireann (IÉ)
Italië:Arenaways · Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV) · Societá Automobilistica Dolomiti (SAD) · Trenitalia (FS)
Kazachstan:Kazakstan Temir Zholy (KTZ)
Kosovo:Trainkos
Kroatië:Hrvatske Željeznice (HŽ)
Letland:Baltijas Ekspresis (BE) · Baltijas Tranzita Serviss (BTS) · Latvijas Dzelzcels (LDZ) · SIA "Gulbenes - Alūksnes bānītis"
Litouwen:Lietuvos Geležinkeliai (LG)
Luxemburg:Chemins de fer luxembourgeois (CFL) · CFL Cargo
Macedonië:Makedonski Zeleznici (MZ)
Moldavië:Calea Ferata din Moldova (CFM)
Montenegro:Zeljeznica Crne Gore a.d. Podgorica (ZCG)
Nederland:Arriva · Breng · Connexxion · DB Cargo (DB) · ERS Railways · Keolis · Nederlandse Spoorwegen (NS) · NS International · HSL Logistik · Syntus
Noorwegen:Norges Statsbaner (NSB) · CargoNet · Malmtrafikk (MTAB) / (MTAS) · Flytoget
Oekraïne:Ukrzaliznytsia/Укрзалізниця (UZ)/(УЗ)
Oostenrijk:Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) · Graz-Köflacher Eisenbahn (GKE) · Steiermärkische Landesbahnen (StLB) · Westbahn · Wiener Lokalbahnen (WLB)
Polen:Polskie Koleje Państwowe (PKP) · Koleje Mazowieckie (KM) · Przewozy Regionalne (PR) · Szybka Kolej Miejska w Trójmieście (SKM) · Szybka Kolej Miejska w Warszawie (SKM) · Koleje Dolnośląskie
Portugal:Comboios de Portugal (CP) · Fertagus · Takargo (TK)
Roemenië:Căile Ferate Române (CFR) · DB Schenker Rail Romania (DB) · Transferoviar Călători (TFC)
Rusland:Rossiejskieje zjeleznye dorogi (RŽjD)
Servië:Železnice Srbije (ŽS) · Termo Elektrana Nikola Tesla (TENT) · Kombinovani Prevoz (KP)
Slovenië:Slovenske železnice (SŽ)
Slowakije:Železnice Slovenskej Republiky (ŽSR)
Spanje:Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (RENFE) · EuskoTren · Ferrocarriles de Vía Estrecha · Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana · Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
Tsjechië:České Dráhy (ČD) · LEO Express · RegioJet (RJ)
Turkije:Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)
Verenigd Koninkrijk:Arriva Trains Wales · c2c · Chiltern Railways · DB Schenker Rail (DB) · Eurostar · First Capital Connect · First Great Western · First ScotRail · Freightliner · Gatwick Express · London Midland · London Overground · Merseyrail · National Express East Coast · National Express East Anglia · New Southern Railway · Northern Rail · Southeastern · South West Trains · TransPennine Express · Virgin Trains
Wit-Rusland:Belaroeskaja Tsjyhoenka/Беларуская Чыгунка (BTsj)/(БЧ)
Zweden:Statens Järnvägar (SJ) · Green Cargo · Malmtrafikk (MTAB) / (MTAS) · Hector Rail · Storstockholms Lokaltrafik (SL) · Tågåkeriet i Bergslagen · Tågkompaniet · Värmlandstrafik
Zwitserland:Appenzeller Bahnen (AB) · BLS AG (BLS) · Crossrail · Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) · Montreux-Berner Oberland-Bahn (MOB) · Rhätische Bahn (RhB) · Zwitserse federale spoorwegen (SBB/CFF/FFS) · Südostbahn (SOB) · Thurbo · Treni Regionali Ticino Lombardia (TILO) · Zentralbahn (ZB)