Naar inhoud springen

Westfalenbahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Westfalenbahn GmbH
Westfalenbahn
Twee Stadler FLIRT-3 treinstellen in station Leer (Ostfriesl) (2015)
Algemene informatie
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Hoofdvestiging Bielefeld
Actief 2005-heden
Website http://www.westfalenbahn.de/
Bedrijfsstructuur
Aandeelhouder(s) Abellio GmbH
Beheer
Vloot 15 Stadler FLIRT-3 4-delig
13 Stadler KISS-3 6-delig
Trajecten Münster (Westf.) – Emden
Rheine/Bielefeld - Braunschweig
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Westfalenbahn GmbH (afgekort: WFB; ook wel als WestfalenBahn geschreven) is een Duitse spoorwegmaatschappij. Westfalenbahn rijdt treinen in het noorden van Noordrijn-Westfalen en in Nedersaksen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Bielefeld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Westfalenbahn is in 2005 opgericht door vier bedrijven die een gelijke aandeel (25%) hadden in het bedrijf, het ging om de volgende bedrijven:

De eerste verkeersconcessie van het bedrijf startte in december 2007.

Sinds 12 juli 2017 is Westfalenbahn volledig in handen van Abellio GmbH.[1]

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige concessies[bewerken | brontekst bewerken]

De Westfalenbahn exploiteert sinds 9 december 2017 twee concessies, Emsland-Express en Mittelland.

Emsland-Express[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 september 2012 werd bekend dat Westfalenbahn de concessie door Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen mbH (LNVG) en Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL) voor het personenvervoer op de Emslandlinie per december 2015 voor een periode van 15 jaar heeft gekregen. Het gaat hierbij om de volgende lijn:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
RE 15 Regional-Express (Westfalenbahn) (Emden Außenhafen – ) Emden HbfLeer (Ostfriesl)Papenburg (Ems)MeppenLingen (Ems)RheineMünster (Westf) Hbf Emsland-Express Enkele treinen van/naar Emden Außenhafen

Voor deze verbinding zijn 15 vierdelige elektrische treinstellen van het type FLIRT bij Stadler Rail besteld met een vloerhoogte van 76 centimeter.[2] De treinstellen worden bij Alpha Trains geleased.[3]

Mittelland[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 november 2012 werd bekend dat Westfalenbahn de concessie door Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen mbH (LNVG) en Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL) voor het personenvervoer op de Mittellandlinie per december 2015 voor een periode van 15 jaar heeft gekregen. Het gaat hierbij om de volgende lijnen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
RE 60 Regional-Express (Westfalenbahn) RheineOsnabrück HbfBünde (Westf)Löhne (Westf)Bad OeynhausenMinden (Westf)Hannover HbfLehrteBraunschweig Hbf Ems-Leine-Express
1x per twee uur
RE 70 Regional-Express (Westfalenbahn) Bielefeld HbfHerfordLöhne (Westf)Bad OeynhausenMinden (Westf)Hannover HbfLehrteBraunschweig Hbf Weser-Leine-Express
1x per twee uur

Voor deze verbindingen zijn 13 zesdelige elektrische treinstellen besteld van het type KISS bij Stadler Rail met een vloerhoogte van 76 centimeter. De treinstellen worden bij Alpha Trains geleased.

Voormalige concessies[bewerken | brontekst bewerken]

Teutoburger Wald-Netz[bewerken | brontekst bewerken]

De Westfalenbahn exploiteerde tussen 9 december 2007 en 9 december 2017 (10 jaar) het Teutoburger Wald-Netz rond Münster, Osnabrück, Bielefeld en Paderborn. De lijnen hadden een totale lengte van 300 kilometer, de concessie omvatte circa 4 miljoen treinkilometers per jaar. De concessie omvatte de volgende lijnen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20350 RB 61 Stoptrein/Regionalbahn (Keolis) HengeloBad BentheimRheineOsnabrück HbfBünde(Westf)Bielefeld Hbf Wiehengebirgsbahn
RB 65 Regionalbahn (eurobahn) Münster (Westf) HbfRheine Ems-Bahn
RB 66 Regionalbahn (eurobahn) Münster HbfLengerich (Westf)Osnabrück Hbf Teuto-Bahn
RB 72 Regionalbahn (eurobahn) HerfordBad SalzuflenDetmoldHorn-Bad MeinbergLeopoldstalAltenbekenPaderborn Hbf Ostwestfalen-Bahn

De 4 miljoen treinkilometers per jaar werden onderverdeeld onder twee concessieverleners:

 • Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL) als overkoepelende concessieverlener voor:
  • Zweckverband SPNV Münsterland (ZVM): 1,7 miljoen kilometer;
  • Zweckverband Verkehrsverbund OWL (VVOWL): 1 miljoen kilometer;
  • Nahverkehrsverbund Paderborn-Höxter (NPH): 0,4 miljoen kilometer;
 • Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG): 0,9 miljoen kilometer.

Sinds de overname van deze concessie van de vorige vervoerder DB Regio NRW werden 's avonds weer enkele slagen tussen Paderborn - Herford - Bielefeld en een doorgaande verbinding van Osnabrück naar Detmold (in het weekend naar Paderborn) aangeboden. De oorspronkelijke naam die voor deze verbinding gebruikt werd (RB 62 Der Cherusker) werd niet meer gebruikt. Daarnaast omvatte de concessie enkele slagen aan de rand van de dag van de eurobahn-lijn RE 82 (Der Leineweber) tussen Herford en Bad Salzuflen.

Op 6 november 2014 kondigde de NWL, de ZVM evenals de Regio Twente aan dat de concessie per december 2017 van Westfalenbahn en DB Regio NRW naar eurobahn zou overgaan voor een periode van 15 jaar.[4] Westfalenbahn ging op 13 januari 2015 hiertegen in beroep, dit bezwaar werd op 25 januari 2015 gegrond verklaard. Na een interne herziening van de aanbieding trok de Westfalenbahn zijn bezwaar op 30 juni 2015 in.

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]
Treinstel ET 005 (2007)
Treinstel ET 609 (2015)

In het Teutoburger Wald-Netz werden 14 driedelige en 5 vijfdelige elektrische treinstellen van het type FLIRT van de Zwitserse fabrikant Stadler Rail ingezet. De treinstellen werden bij Alpha Trains geleased. De laagvloerige treinstellen hebben een maximumsnelheid van 160 km/h (in de praktijk alleen toepasbaar op de baanvakken Münster - Osnabrück en Herford - Paderborn; op de andere baanvakken is de maximumsnelheid 140 km/h), en hebben 181 (driedelig) of 300 (vijfdelig) zitplaatsen. De driedelige treinstellen beschikken over drie deuren aan elke zijde. Bij alle ingangen zijn er klapstoeltjes voor reizigers met veel bagage, kinderwagens, fietsen of een rolstoel. In het midden van de trein bevindt zich een groot toilet met bij de middelste deur een grote ruimte voor fietsen en rolstoelen etc. De vijfdelige treinstellen beschikken over vijf deuren en twee wc's.

Er kwam kritiek van reizigers doordat de treinen, in vergelijking met de regionale treinen van de Deutsche Bahn, te weinig deuren zouden hebben evenals luidruchtige schuiftreden.[5] Daarnaast leidde de geringere capaciteit van de treinstellen tussen Bielefeld en Bad Bentheim, in vergelijking met de oude treinstellen van voor december 2007 (Baureihe 425), tot volle treinen in de spits.

Tariefgebieden[bewerken | brontekst bewerken]
Kaartenautomaat van de Westfalenbahn (2016)

De Westfalenbahn bediende vanaf het begin van de concessie Teutoburger Wald-Netz vier tariefgebieden. Voor elk gebied werd gebruikgemaakt van het tariefsysteem van de concessieverlener (Münsterlandtarif, VVOWL Der Sechser en NPH Hochstifttarif), daarnaast ook het NRW-Tarif en het streekvervoerstarief van de DB. Deze situatie leidde ertoe dat 1 lijn, de RB 61 Wiehengebirgsbahn tussen Bad Bentheim en Bielefeld, opgedeeld werd in vier verschillende tariefgebieden:

 1. Bad Bentheim - Rheine: Tariefsysteem Nedersaksen en DB-tarief;
 2. Rheine - Osnabrück: Münsterlandtarif;
 3. Osnabrück - Bünde: tariefsysteem Nedersaksen, DB-tarief en NRW-tarief;
 4. Bünde - Bielefeld: tariefsysteem Der Sechser.

Per 1 augustus 2017 zijn het Münsterlandtarif, VVOWL Der Sechser en NPH Hochstifttarif samengevoegd tot het Westfalentarif.

Werkplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

De werkplaats van de Westfalenbahn bevindt zich in Rheine op het terrein van de firma Windhoff. De hal werd door Windhoff zelf gebouwd en voor een periode van 10 jaar verhuurd aan de Westfalenbahn.

Voor de treinstellen van de Mittelland-Linie bouwde de aandeelhouder Mindener Kreisbahnen een opstelhal in Minden. De niet meer benodigde stukgoederenloods werd verlengd en uitgebreid, zodat er een 173 meter lange en twee sporen brede hal ontstond. Deze hal, bekend als Bahnbetriebswerk Minden II, wordt door de Mindener Kreisbahnen geëxploiteerd en aan de Westfalenbahn verhuurd. De bouw kostte circa 10 miljoen euro. Sinds december 2015 worden ook de 13 nieuwe zesdelige treinstellen van het type Stadler KISS hier opgesteld.[6][7]

Daarnaast worden er ook treinstellen in de openlucht opgesteld in Bielefeld, Braunschweig, Detmold, Emden, Hannover, Meppen, Minden (Westf), Münster (Westf), Osnabrück, Paderborn en Rheine.

[bewerken | brontekst bewerken]

Het logo van de Westfalenbahn, een gestileerd paard, moet waarschijnlijk de Saksenros (Westfalenpferd) voorstellen, maar doordat de staart naar beneden hangt lijkt hij meer op een Niedersachsenross.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

 • (de) westfalenbahn.de - Website van de Westfalenbahn
Zie de categorie WestfalenBahn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.