Transdev GmbH

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Transdev GmbH
Transdev GmbH
Algemene informatie
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Hoofdvestiging Berlijn
Actief 1997 - heden
Website
Bedrijfsstructuur
Moederbedrijf Transdev SA
Aantal medewerkers 5.352 (2013)
Materieel
Treinen 342 treinstellen
111 rijtuigen
40 locomotieven
Bussen 1.297
Trams 15
Exploitatie
Trein zie spoorwegondernemingen
Bus zie busondernemingen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Economie

Transdev GmbH (tot 15 maart 2015 Veolia Verkehr GmbH, daarvoor tot 2006 Connex Verkehr GmbH)[1][2] is de grootste private spoorweg- en busonderneming in Duitsland, met het hoofdkantoor in Berlijn. Transdev is de Duitse dochteronderneming van de Franse Transdev group, die tot maart 2013 onder de naam Veolia Transdev opereerde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Connex-trein in Leipzig Hbf (2005)
Logo van het voormalige Veolia Verkehr

Sinds de overname van een meerderheidsbelang in de private spoorwegonderneming Deutsche Eisenbahn-Gesellschaft (DEG) in 1997 is het Veolia concern actief in de Duitse transport- en verkeerssector. Na de volledige overname van DEG in 2000 werd de onderneming Connex opgericht. In de daarop volgende jaren bood Connex regionaal-, stads- en goederenverkeer in Duitsland aan. Op 1 januari 2004 werd de onderneming gereorganiseerd. In plaats van de organisaties Connex Regiobahn en Connex Stadtverkehr kwamen er regionale gebieden (Nord-West, Süd-West, Süd en Ost (en oorspronkelijk ook Nord)).

De industrietak van Connex werd gebundeld in Veolia Cargo Deutschland en werd in 2009 aan de SNCF verkocht en ging verder onder de naam Captrain Deutschland.

Met de in maart 2011 voltrokken fusie van Veolia Transport en de voormalige Transdev naar Veolia Transdev werden de Duitse activiteiten van Transdev ondergebracht onder Veolia Verkehr. In maart 2015 werd Veolia Verkehr GmbH hernoemd naar Transdev GmbH.

Kengetallen en activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Onder het dak van Transdev worden diverse trein- en busondernemingen in het reizigersvervoer geëxploiteerd. Met de rond 5000 werknemers in 45 dochterbedrijven en een omzet van rond de €850 miljoen in 2014 is Transdev GmbH de grootste private spoorwegonderneming in Duitsland. Het is actief in het stads- en streekvervoer met 1297 bussen en 15 trams (VGG Görlitz) evenals spoorwegonderneming met stop- en sneltreinen. Transdev rijdt met 342 treinstellen, 111 spoorwegrijtuigen en 40 locomotieven in totaal 43 miljoen treinkilometers per jaar.[3]

Vanaf 2002 was de onderneming met InterConnex ook actief in het langeafstandstreinverkeer, deze dienst werd in 2014 gestopt. Transdev zorgde van maart 2012 tot december 2015 voor de exploitatie van de Hamburg-Köln-Express (HKX), maar was geen eigenaar van deze verbinding.[4][5]

In kader van het charterverkeer rijdt Transdev sinds maart 2008 voor de BwFuhrpark-Service GmbH, een dochteronderneming van de Bundeswehr. Op aanwijzingen van de Bundeswehr rijdt Transdev met korte chartercontracten door heel Duitsland.

Spoorwegondernemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Integral-treinstel van BOB in Holzkirchen (2007)
FLIRT 3 van Meridan in München Hbf (2014)
Siemens Desiro Classic van de NordWestBahn in Rastede (2001)
Talent van de NordWestBahn in Herne (2007)

De volgende spoorwegondernemingen zijn dochtermaatschappijen van Transdev:

Busondernemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende busondernemingen zijn dochtermaatschappijen van Transdev:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Veolia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.