Hamburg-Köln-Express

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hamburg-Köln-Express GmbH
Hamburg-Köln-Express
Algemene informatie
Land Duitsland
Hoofdvestiging Keulen
Actief Sinds 23 juli 2012
Website hkx.de
Bedrijfsstructuur
Aandeelhouder(s) RDC Deutschland GmbH
Michael Schabas
Beheer
Vloot Zie Exploitatie
Trajecten Hamburg - Keulen
Stations 12
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Hamburg-Köln-Express GmbH (HKX) is een Duitse onderneming die een spoorwegdienst uitvoert tussen Hamburg en Keulen. Sinds December 2015 rijden enige treinen verder naar Frankfurt. De reistijd (via de Linke Rheinstrecke) is gelijk aan de Intercity- en ICE-treinen van de grootste vervoerder Deutsche Bahn, maar het is de bedoeling om lagere prijzen te bieden.

Start[bewerken]

Route Hamburg-Köln-Express sinds 13. December 2015 Volgens de oorspronkelijke planning zouden in augustus 2010 de eerste treinen gaan rijden, maar dit werd vertraagd door een rijpad-aanvraag door Keolis. Nadat Keolis in april 2010 zijn aanvraag introk, kon in juni 2010 een raamcontract getekend worden, dat in december 2015 afloopt.

HKX begon op 4 juli 2012 met de verkoop van kaarten, op 23 juli 2012 werd er voor het eerst gereden. In het begin was er van maandag tot en met woensdag één trein per dag, die zes stations aandoet. Van donderdag tot en met zondag rijden er drie treinen per dag, waarvan op zondag één 's avonds laat rijdt (aankomst 1 uur 's nachts). De prijzen variëren qua reisafstand en moment van vooruitboeking tussen 10 en 78 euro, en een reis tussen Keulen en Hamburg duurt ongeveer vier uur.

Exploitatie[bewerken]

HKX heeft in het begin drie treinen per dag laten rijden: een 's ochtends vroeg, een rond het middaguur en een laat in de middag. De reisduur is tussen 4 uur en 4 minuten en 4 uur en 10 minuten. Actuéél is er maar van donderdag t/m maandag verkeer; Frankfurt wordt alleen s´ Vrij- en Maandag (heen) resp. Donder- en Zaterdag (weer) aangedaan.

De treindienst van HKX wordt sinds December 2015 uitgevoerd door Bahn Touristik Express. Zij gebruiken vier EuroSprinter ES 64 U2 locomotieven en rijtuigen uit voormalige DR-treinstellen (UIC-Z (DR). Vanwege een vertraagde levering van de gerenoveerde rijtuigen worden er echter eerst Rheingold-rijtuigen ingezet.

Sinds november 2013 waren 6 rijtuigen van het NMBS type I6 ingezet worden.

Externe links[bewerken]