Naar inhoud springen

Virgin Trains

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pendolino (Class 390) in Birmingham New Street
Een Class 220 Voyager in Bristol.

Virgin Trains Ltd was een Britse spoorwegonderneming. Het bedrijf was tot en met 7 december 2019 houder van de West Coast-concessie. Het bedrijf exploiteerde tot 11 november 2007 ook de CrossCountry-concessie.

Onder de West Coast-concessie concessie exploiteert Virgin sneltrein- en intercity-diensten van Londen (station Euston) via de West Coast Main Line naar Schotland en het noordwesten van Engeland (en terug). Deze concessie duurt 15 jaar en is op 9 maart 1997 ingegaan. Voor de diensten Londen - Glasgow en Londen - Manchester wordt gebruikgemaakt van de nieuwe elektrische kantelbaktreinen de Pendolino (Class 390). Deze trein kan snelheden halen van 200 km/h.

Bij de privatisering van de Britse spoorwegen nam Virgin ook een groot aantal Mk.2 en Mk.3-treinstellen, elektrische locomotieven (Class 86, 87, 90), een aantal High Speed Trains en enkele dieseltreinstellen over. Begin 2004 verving Virgin Trains al het oude materiaal van British Rail door nieuwe treinstellen. Hiervoor plaatste het de grootste order in de geschiedenis van de spoorwegen: 1 miljard pond.

Virgin CrossCountry was een concessie voor de exploitatie van langeafstandstreinen tussen Zuid-Engeland en Schotland/Noord-Engeland via Birmingham. Deze concessie is op 11 november 2007 (nadat deze opnieuw werd aanbesteed door het Britse Department for Transport (DfT)) gegund aan Arriva. De meeste dieseltreinen die Virgin voor haar diensten gebruikte (de zogeheten Super-Voyagers (Class 221) en de Voyagers (Class 220)) zijn door Arriva overgenomen. Er is door de nieuwe concessie ook het een en ander gewijzigd in de opzet en uitvoering van de treindiensten:

  • De dienst Birmingham New Street - Stansted Airport is na het uiteenvallen van de Central Trains-concessie ook in handen gekomen van de CrossCountry-concessie.
  • De doorgaande diensten uit het zuidwesten (Cornwall, Bournemouth e.d.) over de West Coast Mainline rijden niet verder meer dan Manchester. De rechtstreekse diensten uit het zuidwesten naar Glasgow en Edinburgh zijn hierdoor komen te vervallen. Als compensatie hiervoor rijdt TransPennine Express treindiensten Manchester Airport - Glasgow / Edinburgh.
  • De diensten Birmingham - Glasgow / Edinburgh die door Virgin CrossCountry werden uitgevoerd zijn overgenomen door Virgin West Coast.


Virgin Trains is voor 51% eigendom van Richard Bransons Virgin Group. De overige 49% is in het bezit van de Stagecoach Group.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Virgin Trains van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.