Celle (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Celle
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Celle
Celle (stad) (Nedersaksen)
Celle (stad)
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Celle
Coördinaten 52° 38′ NB, 10° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 176,01 km²
Inwoners (31-12-2014[1]) 68.721
(390 inw./km²)
Hoogte 40 m
Burgemeester Jörg Nigge (CDU)
Overig
Postcodes 29221–29229
Netnummers 05141, 05145, 05086
Kenteken CE
Stad 17 stadsdelen
Gemeentenummer 03 3 51 006
Website www.celle.de
Locatie van Celle in Celle
Celle in CE.svg
Portaal  Portaalicoon   Duitsland
Slot van Celle, waarin tegenwoordig het Residenzmuseum gevestigd is.

Celle is een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen en de hoofdstad van de gelijknamige Landkreis. De stad ligt aan de Aller, aan de zuidrand van de Lüneburger Heide. Celle telt 68.721 inwoners[1] en is een van de zeven Große selbständige Städte in Nedersaksen.

De binnenstad van Celle is rijk aan vakwerkhuizen, waarvan de oudste uit de vijftiende eeuw dateren. Het voornaamste bouwwerk is echter het hertogelijke slot in de stijl van de Wezerrenaissance. Het historische centrum is in de Tweede Wereldoorlog gespaard gebleven van bombardementen.

Geografie[bewerken]

Celle is de grootste stad bij de Lüneburger Heide, en ligt ongeveer 40 km ten noordoosten van Hannover, 60 km ten noordwesten van Braunschweig, en 120 km ten zuiden van Hamburg. De oppervlakte van de gemeente bedraagt ongeveer 175 km².

In Celle mondt van rechts de Lachte en verder stroomopwaarts van links de Fuhse uit in de Aller. De Aller zelf deelt zich in twee armen, die een eiland omsluiten, waarop zich onder andere het havengebied bevindt. De oude binnenstad ligt op de linkeroever. De Aller is vanaf Celle bevaarbaar.

Omgeving[bewerken]

Op 23 km ten noorden van Celle ligt Bergen, kort voor en in de Tweede Wereldoorlog bekend vanwege het beruchte concentratiekamp Bergen-Belsen.

Aan de zuidwestkant van de stad ligt de Wietzenbruch. Hier bevindt zich het gelijknamige militaire vliegveld waarvandaan vanaf het eind van de jaren 40 een luchtbrug naar Berlijn werd onderhouden.

Annexaties[bewerken]

De gemeente Celle is met hulp van annexaties in twee fasen uitgebreid tot de huidige omvang. De eerste annexatieronde vond plaats op 1 april 1939. Hierbij werden de gemeenten Altenhäusen, Klein Hehlen, Neuenhäusen, Vorwerk en Wietzenbruch opgeheven en bij Celle gevoegd. De tweede annexatieronde vond plaats op 1 januari 1973. De gemeenten Altencelle, Altenhagen, Alvern, Bostel, Boye, Burg, Garßen, Groß Hehlen, Hustedt, Lachtehausen, Ohe, Scheuen en Westercelle werden opgeheven en toegevoegd aan het grondgebied van de gemeente Celle.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste vermelding van Celle (Kellu, wat nederzetting aan de rivier betekent) dateert van 986, maar dit Kellu was niet het huidige Celle, maar het vier kilometer oostelijker gelegen Altencelle. Al in de 11e eeuw beschikte Celle over muntrecht: munten uit de stad zijn op het eiland Sandoy in de Faeröer teruggevonden. 1292 kan als het jaar van de stichting van de huidige stad gezien worden, omdat hertog Otto de Strenge in dat jaar de burcht en het hof vanuit Altencelle hierheen verplaatste. In 1378 werd Celle de residentie van de hertogen van Saksen-Wittenberg. Vanaf 1433 resideerden er de hertogen van Brunswijk-Lüneburg. Celle was inmiddels een belangrijke handelsplaats op de route tussen Brunswijk en Bremen: goederen konden vanaf hier respectievelijk tot hier per schip worden vervoerd.

In de periode 1665-1705 beleefde Celle een bloeiperiode als adellijke residentie onder hertog George Willem. In deze periode werden de Franse en Italiaanse tuinen aangelegd en het nog altijd gebruikte barokke slottheater gebouwd.

In 1705 stierf de laatste Celler hertog en werd het vorstendom geërfd door de Welfen. George Lodewijk werd als George I koning van Groot-Brittannië. Nog steeds zijn daardoor de banden met Engeland nauwer dan in vele anderen steden van Duitsland. Ter compensatie van het verlies van haar status als residentiestad kreeg Celle verschillende bestuurlijke en juridische instellingen binnen haar grenzen.

In 1735 richtte de Engelse koning George II (keurvorst van Hannover) het beroemde Landgestüt Celle op. Dit is tot op heden de vestigingsplaats van de officiële stoeterij van de Hannoveraan. Het doel van George II was de plaatselijke bevolking tegen een geringe vergoeding hengsten van bijzondere kwaliteit aan te bieden.

Tijdens de Kristallnacht van 1938 werd de synagoge van Celle niet geheel verwoest, omdat zich in de nabijheid oude vakwerkhuizen bevonden. De oude binnenstad is overigens ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog gekomen, omdat alleen het stationsgebied werd getroffen door geallieerde luchtbombardementen. De vernietiging van de stad kon worden voorkomen door overgave van de stad aan de Geallieerde troepen in april 1945.

Met de grote herindelingsoperatie die in de jaren 1970 plaatsvond in Duitsland, verloor de stad op 1 januari 1973 de status van stadsdistrict en werd door het verlies van deze status een gemeente in het district Celle. De stad werd tevens ingedeeld in de regio Lüneburg. De wijken Ummern, Pollhöfen en Hahnenhorn werden ingedeeld bij het district Gifhorn. Sindsdien bestuurt het Kerspel Hohne zes parochies (Hohne, Helmerkamp, Spechtshorn, Ummern, Pollhöfen en Hahnenhorn) in twee districten. In 2004 werden in het kader van een bestuurshervorming alle regio's in de deelstaat Nedersaksen echter opgeheven.

Op 25 juli 1978 voerde de binnenlandse veiligheidsdienst van Nedersaksen (Duits: niedersächsischen Verfassungsschutz) een gefingeerde aanval uit op de gevangenis van Celle. Sindsdien staat deze affaire bekend als het Celler Loch. Het doel van de operatie was een informant in de Rote Armee Fraktion binnen te loodsen omdat deze de terrorist Sigurd Debus probeerde te bevrijden.

Geboren[bewerken]

Politiek[bewerken]

Stadsdelen[bewerken]

De gemeente Celle is ingedeeld in de volgende 17 stadsdelen: Altencelle, Altenhagen, Blumlage/Altstadt, Bostel, Boye, Garßen, Groß Hehlen, Hehlentor, Hustedt, Klein Hehlen, Lachtehausen, Neuenhäusen, Neustadt/Heese, Scheuen, Vorwerk, Westercelle en Wietzenbruch.

Gemeenteraad[bewerken]

De gemeenteraad telt 42 gekozen leden, plus de direct gekozen burgemeester. De zetelverdeling is sinds de verkiezingen van 2016 als volgt:

Partij Zetels
CDU 15
SPD 12
Bündnis 90/Die Grünen 3
Freie Wähler Gemeinschaft 1
FDP 2
AfD 4
Die Linke 1
Die PARTEI 1
BSG-CE 1
Onafhankelijk 2
Burgemeester1 1

1 Ambtshalve

Stedenbanden[bewerken]

De gemeente Celle heeft stedenbanden met: