Station Winschoten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Winschoten   
Winschoten.jpg
Plaats Winschoten
Afkorting Ws
Opening 1 mei 1868
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn B
Streekbus 12 t/m 14 | 17 | 23 | 24 | 119
Schoolbus 618 | 643 | 679
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva
- Busvervoerder Connexxion Taxi Services
Qbuzz
Taxi De Grooth
Reizigers 2.619 (2009)[1] per dag
Coördinaten 53° 8′ NB, 7° 2′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Winschoten (Nederlands spoorwegstation)
Station Winschoten
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Winschoten is het spoorwegstation van Winschoten. Het werd in gebruik genomen op 1 mei 1868 met de opening van de spoorlijn GroningenWinschotenBad Nieuweschans. Dit was de tweede door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) in gebruik genomen spoorlijn en was een deel van de door de Staat der Nederlanden aangelegde Staatslijn B, van Harlingen naar Bad Nieuweschans (aangelegd in 1863-1868). Deze lijn wordt tegenwoordig geëxploiteerd door Arriva.

Het station behoort tot de Standaardstations van de Staatsspoorwegen, gebouwd in de jaren zestig van de 19e eeuw. Van de vier nog aanwezige stations van het Type SS derde klasse bevinden zich er drie langs de lijn Harlingen – Nieuweschans, Dit betreft Harlingen (1863), Leeuwarden (1863) en Winschoten (1865). In tegenstelling tot het station van Leeuwarden, dat later grondig werd verbouwd, verkeert het station van Winschoten nog grotendeels in oude staat.

Overdekt busstation[bewerken]

Het busstation in 1995

Door de uitbreiding van het lijnennet en de groei van het wagenpark van het streekvervoerbedrijf GADO, blijken het busstation en de stalling in Winschoten in 1960 te klein. Gezocht wordt naar een oplossing die beide problemen in een keer uit de wereld helpen, gekozen wordt voor een overdekt, afsluitbaar autobusstation. Overdag gaat het nieuwe autobusstation open en zijn er 15 perrons beschikbaar, s`nachts kunnen er bussen parkeren, de stalling is dan afgesloten en verwarmd.

In 1962 worden de eerste plannen voor uitbreiding en overkapping van het station besproken met de GADO en het Ministerie van Volkshuisvesting en Bouwnijverheid. Op 25 augustus 1965 verleent het Ministerie toestemming voor de bouw. Op 5 mei 1966 verstrekt de gemeente een bouwvergunning voor de bouw van een autobusstalling met dienstgebouw aan de Stationsweg. De geraamde bouwkosten bedragen dan 624.700 gulden. Op 27 april 1966 neemt de gemeenteraad een besluit voor de aanleg van een "zwaaiplaats" bij het te bouwen busstation en het straatwerk rondom het busstation.

Dit overdekte busstation is in 2016 gesloopt en op de vrijgekomen plaats verscheen een busstation in de open lucht.

Verbindingen[bewerken]

Spurt in Winschoten
Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20100 RB 57 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekWinschotenBad NieuweschansWeenerSinnbild Kraftomnibus.svgLeer (Ostfriesl) Ook wel Wiederline genoemd. Langdurig geen treinverkeer mogelijk tussen Weener en Leer maar lijnbus 620 door Weser-Ems Bus. Er rijden ook vervangende bussen tussen Groningen en Leer.
37500 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekWinschotenBad Nieuweschans Enkele treinen van/naar Bad Nieuweschans

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]